Thursday, December 25, 2008

Bercerita tentang Medela PISA

Tuesday, 18-Nov-2008 07:16
Bercerita tentang Medela PISA

Dua minggu lepas, ku tukar angin..
Dengan sengaja menyimpan kemas2 Freestyle di dalam kotak dan mengeluarkan PISA..
Seperti yang telah dinyatakan, aku kan preggy dan sekarang dah masuk 12 minggu, dengan keadaan mabuk angin yang geloranya pasang surut, ku notice production susu agak merosot.. dan kekadang apabila bertukar dengan BP lain production boleh up (pendapat aku sahaja yang sebenarnya mengada nak menggunapakai PISA itu)..

So, my review goes like this:
Pros:
1) Seperti Spectra dan FS, less part to assemble and dismantle.. ada 4 parts sahaja untuk dibasuh – personal fit a.k.a. flanges (which I use S size (21mm)), connectors, head+valves and bottles.
2) Boleh operate using e-power, batteries (8AA’s) and car adapter.

Penggunaan:
Sepanjang pakai PISA, production susu sama je mcm pakai FS (makna teori ku tentang BP berbeza, production berbeza tak bole diterima pakai.. hehehe). Walaubagaimana pun, memula pakai PISA, tek ku agak terkejut.. yup, suction dia agak kuat compare to FS.. and aku mmg prefer pakai pump yang suction nye lembut gitu (like Ameda; and FS pun habis kuat kupakai kat Level7 – tak penah exceed L7)..
So untuk PISA ni kupakai Level 2.5 (rasanya). Sama macam FS, 2-phase expression memang best dan menbantu untuk let-down however, kalau dengan PISA, ku perasan yang 2nd mode (expression phase) dia agak pendek compare tu FS – mungkin sbb ku pakai Level 2.5 jadi cycle dia shorter than it suppose to be. Untuk ini ku prefer FS sbb 2nd mode lebih panjang (dan memuaskan hati).

Cons:
Sama seperti yang diperkatakan oleh rata-rata pengguna PISA, berat dia memang boleh tahan. Dah la aku punya ni version shoulder bag (aku prefer backpack sebenarnya), so mengangkut dengan tambahan barang2 lain dalam beg ni memang agak azab.. hehehehe.. Dan satu lagi, kena self timing, sbb tak de jam mcm FS tu..

Overall, conclusion, PISA suction memang kuat compare to FS. Dua-dua best sebab 2-phase Expression, dan ku rasa PISA lagi senyap dari FS.. sebab PISA dalam pocket so masa mengepam tu pocket bole ditutup so that bunyi dia jadi kedap sedikit.

Oh ya, satu lagi yang ku perasan, tiub PISA ni TAK BERWAP.. tak tahu lah sebab mine version 2008 atau apa.. so ku rasa part ni better than spectra3..

-----------------------
Minggu ni ku balik menggunakan FS..
Lebih senang.. hehehehhe..









No comments:

Post a Comment