Thursday, December 25, 2008

Breastfeeding & Ummi

Tuesday, 24-Jun-2008 02:16
Hobi Ummi (part uno)






Setiap orang mempunyai hobi mereka sendiri. Antara hobi yang fav masa zaman sekolah dulu adalah hobi mengumpul setem..
Bagi Ummi, Ummi ada hobi yang lebih menarik - mengumpul breastpump
Hobi ini mula didiscover selepas kembali bekerja selepas hadirnya zahra dalam hidup ini..
Koleksi BP adalah vary, from brand to type..
-------------------------

Meh korg baca review aku..
* ni pendapat personal aku tau.. lain org lain point nyer..

Time pregnant, hubby present kan aku Avent Isis..
Dia kata BP ni menang anugerah Best Baby Gear 2006..
Waktu tu ilmu aku ttg BP and BF ni amatla terceteknyer..
Dah la tak melibatkan diri dengan forum lagi time tuh..
Well, avent ni bg aku bynk la berjasa nyer..
First guna on d night after delivery, breast engorge..
Performance mmg mengancam..
Easy to get let-down, petal massager help a lot..
Very soft to breast..
Masalah aku ngan avent ni.. as sokmo mention..
Parts to assemble, dismantle and wash, too complicated..
Ada 7 parts – petal massager, cap, handle, flange, diaphragm, star valve yg cinonet, dan botol..
Dan dgn kekerapan mengepam 5x sehari time dlm pantang, perkara ini sgtlah melecehnyer..
Dan manual ini menyebabkan kemalasan dan aku ada baca gk boleh menyebabkan carpal turner syndrome..
Kui kui..
Naik keje aku beli Spectra 3..

Spectra 3 to conclude..
Affordable for double pumping BP – aku beli pam time tu RM311.80 + 2 petal massager (RM45 satu) dan 1 set breastshield RM62 = total RM463.80..
Performance – work best when breast is full..
However, lama kelamaan, aku dapati performance dh tak mengancam.. sbb aku rasa maybe tek aku dh get use dgn suction dia.. se lagi, knob for suction ketat giler (apply kat aku punye jer kot) payah nk dipusing-pusingkan..
Berat 1.5kg..
100% work using electric.. x de bole pakai bateri..

Bosan ngan pam yg sedia ada..
Aku beli plak MAM care manual BP..
Sebab tertarik ngan botol MAM yg BPA-free and wonder kenapa harganyer lebih mahal dr medela harmony and avent isis..
Kui kui kui..
Pendapat aku..
Senang digunakan.. senang jgk nk dibasuh.. ada 4 part jer- corong, body, valve and botol..
Ader knob for suction.. boleh hard and slow suction to promote let-down..
Kelemahan: customize for botol MAM jer.. tak open for other type of botol.. se lagi.. Manual equal to Malas..
Heheheheh..

Masuk bulan april..
Time genap baby aku setahun..
Stok aku habis.. we all blk kpg and electricity out.. all stocks went to d drain..
So dlm usaha nk stock up blk..
Aku wat homework sekali lagi.. mencari good BP..
Di mana parameter aku utk BP yang baik ialah : good pumping, double pump, ringan, mobility wise, easy to use and wash, ability in Malaysia (mention earlier)..
Ada bnyk pilihan kat market: PISA, Mini E Plus (both from Medela); Avent IQ Duo, Ameda Lactaline.. time ni freestyle very new so people review tak bnyk sgt and x de kat msia market..

My conclusion (based on reading):
PISA – best pump in market but heavy and bulky.. 4 kg.. lecih plak utk aku nk bawak to and from..
Mini E Plus – bentuk ala2 Ameda but banyk complaint from users.. so take it out from my acc..
Avent IQ Duo – tgk website cm best jer.. ni pun berat gk 3kg cm tu.. and bulky.. rhege pun bole tahan.. and sekali lagi Avent ni yg aku tak bape nk gemo.. bnyk parts nk assemble n dismantle.. lecih nyerrr..
Ameda – my choice.. rasanyer Alhamdullillah, so far pilihan yg tak salah la.. hiks..
---------------------------------------

Giler kan Ummi ni..
kalo bole setiap BP di market ingin dimiliki dan dicuba..
alahaiiii.....

No comments:

Post a Comment