Thursday, December 25, 2008

Tutorial: How to shop on eBay

Tuesday, 16-Dec-2008 12:56
Tutorial: How to shop on eBay



I love eBay very much.. suka sangat-sangat sampai addicted.. heheh..
Every month mesti je ada barang yang nak dibeli..
Sebab pada aku, banyak barang yang kat eBay ni, harga dia.. jauh-jauh-jauh lebih murah dari beli di Malaysia.. Like diaper bag jenama Storksak kalo beli di web di sini harga dia ~rm750, but in eBay the same exact bag can get like rm450 (harga sampai di pintu rumah) [btw, ini hanyala sebagai contoh sahaja, ku tak beli bag mahal macam tuh].

Since ada yang bertanya macamana nak shoppin via eBay.. di sini ku terangkan serba ringkas prosedur bagaimana untuk menghabiskan gaji bulanan di eBay..

first daftar ngan www.ebay.com.my
kalo dh daftar bole membeli menjual but terhad di Malaysia shj..
kalo nk beli jual international, just click paypay from site ebay.. akan direct gi site www.paypal.com.. then daftar la CC - tak kira master or visa any bank in Malaysia.. daftar ni kena charge gk dlm usd1.5 camtu (lebih kurang rm6)..

pas daftar paypal stil tak le beli jual lagi.. kena tunggu activation number from CC statement - ni nak make sure yg CC tu mmg own by kita bukan org lain punya.. dapat activation number.. masuk balik web paypal - activate kan..

And walla.. dah bole dah beli belah di state & uk dgn hanya dok kat depan TV di Malaysia.. ekekkekek..

tapi, guna paypal diorg ada charge skit..
cm sekarang usd1=rm3.63, paypal akan charge rm3.71 cm tu..

but stil ok la bagi aku compare beli kat malaysia ni..
like PISA kat malaysia rm1680, ku beli di eBay brand new rm750 jer..
hehehehe.. best kan eBay ni..
ikut seruan kerajaan - kita kena la bijak berbelanja.. ekekek..

1 comment:

  1. i view ur wblog through my friend..nak tanye, kalau beli barang dr ebay eg breastpump, sampai confirm elok ke?tak de yg pecah ke rosak ke? mcm nak try tapi takut..pastu port die sesuai ke utk m'sia ke style port us nti kene pakai adapter pulak?

    ReplyDelete