Thursday, February 5, 2009

Cheapskate Mama

I love to buy baby gadgets and stuffs. Tak pernah rasa berkira untuk menghabiskan gaji bulanan dengan membeli barang untuk Zahra.

But then, some of the stuffs I preferred to beli yang cheap-cheap sahaja, i.e. Cloth diapers.

My (for Zahra) collections of CDs, that still in use are:
8 pcs Coolababy OS
4 pcs Qbaby OS
12 pcs Naughty Baby OS
6 pcs Smartnappy Mothercare
6 pcs DIY/WAHM AIO
---- total of 3 dozens CDs

Why I need up to 3 dozens CDs?
- because Zahra now is 100% on CD even when she’s in Taska. Umi seorang pemalas. So, when the starches are overload, less basuh-membasuh will happen (of course la the basuh-membasuh still there but not so kerap)
- Umi = cheapskate mama. Beli CDs murah-murah sahaja. Heheheh…

And, yup, seriously, I never buy expensive nor branded CD for Zahra. No BumGenius, HappyHeinz, IttiBitti and such. Zahras' CDs all are Made in China. Even Smartnappy Mothercare tu pun Made in China. Hahahaha..

People would ask, ‘Bagus ke cheap CD? Berbaloi ke beli?’
So, here kita lihat balik fuction diaper itu sendiri:
Taken from Diapers: Health Benefits and Environmental Aspects
1.1. Function of diapers
Diapers are hygiene absorbent products engineered to absorb and contain urine and
faeces of a baby. When used they are set and fastened around its legs and bottom.
Diapers :
- absorb urine
- retain urine inside their absorbent core
- contain faeces
- isolate wetness from the baby’s skin
- isolate urine and faeces from the baby’s environment (clothes, bed, floor, etc ...).

These objectives have been achieved with :
- a maximum of comfort for the baby
- a good fit
- good practical usefulness
- less diaper rash for the baby

So, IMHO, if it's met the purpose, why need those mahal or branded CDs. Maybe here, people will compare CD and Kasut. Kasut = purpose to protect our feet. Ada murah dan ada mahal. Murah punya cepatlah tercabut sana sini, while those mahal punya can tahan up to bertahun-tahun usage. But, kasut and CD is incomparable. I only have one kasut, which I use it to work and go jalan-jalan. Use until the tapak become exhaust. But CD, I cannot have only one. I need plenty of it, to be exact I need 3 dozens. So, kalau beli mahal, kopak la Umi. Beli murah, matlamat tercapai – pee/poo tak bocor, easy to handle/wash, Mat-SIL-CikguTaska-friendly use, environmental friendly as well – and I’m satisfied. Kalo rosak pun, I don’t get furious. Yelah, dah murah, what do you expect?

But kalo beli mahal-mahal and then rosak – getah loose, PUL berbulu, PUL koyak, button or velcro tercabut – aduhhh… mau quit CD-ing kalo jenis yang tak sabar – like Me. Heheheh…

Tapi kalau korang nak beli CDs mahal-mahal, dipersilakan...
It is just me : Cheapskate Mama (on CD and baju-baju Zahra especially. But Epump, stroller and carrier, I wanna best (read: expensive)). Ekekekek....

5 comments:

  1. Tak kesah murah ke mahal janji capai matlamat tu.. masa aku memula BerCD, tak tau ber Ebay bagai lagik.. heheh..

    ReplyDelete
  2. hmm...tak penah try CD ni......i agree. takyah mahal2 - as long as serves the purpose, lagipun kena spend wisely zaman ekonomi meleset leset ni........

    ReplyDelete
  3. Otro: Sifu, alamak segan la plak bila ko tengok collection aku ini.. hehehe. Yup, ku puehati sebab matlamat tercapai. :-)

    Syigim: If you're here, bole je ku tunjuk collection cd cheapo ini. Senang je guna just like d dispo diaper - cuma u hv to wash la after guna and can be reuse, reuse and reuse.

    ReplyDelete
  4. hi... leh explain detail x? smp skang i still blur psl cd ni... aper benda yg diguna utk absorb segala bahan buangan tu? yg benda tu leh recycle balik ker?

    ReplyDelete
  5. hi Rohaiza,
    Benda yang digunakan untuk absorb segala bahan buangan itu adalah kain - simply cloth. Just like the lampin kain muslin 4 segi tu.. cuma ni jenis microfiber mcm tuala. Tu yang bole dipakai-semula tu sebab bole dibasuh.

    ReplyDelete