Wednesday, February 25, 2009

Sombong?


I’ve been working in my current office like 2 years but merely know everybody. Not that I don’t care (yeah, I think I don’t care), but fact is more like I’m not that ‘peramah’. I do smile to people - some even said that I had the warmest smile ever but I don’t really like to chit chat. Malas nak sembang-sembang. I preferred to do work rather than sembang-sembang ngan orang. Nanti kalau sembang-sembang, kerja plak tak siap, and then you end up bawa kerja balik rumah.. Oh, tidak!

Dan seingat aku, dari belajar kat Uni lagi, I like to be lone ranger. Sekali lagi malas nak berkawan atau bergeng : antara reason paling atas – malas nak tunggu member yang kadang-kadang makan lambat, siap lambat dan seangkatan dengannya. Teringat masa jadi guru sementara at the same school with my father – ada pulak cikgu lain yang bertanya, ‘Anak cikgu tu macam pemalu ye. Tak campur sembang ngan kami pun.’ Oh, pemalu rupanya aku ini. Fact is aku tak nak bawak buku students balik rumah, so masa yang ada dimanfaatkan untuk menyemak. Ekekeke..

Ntah la. I think I should change my attitude. Should being warm than being cool. Walaubagaimanapun, masa kerja adalah masa kerja. Tak kuasala nak bersembang – kang kerja terbengkalai, aku juga yang padan muka.

3 comments:

  1. i am the same as you la annn
    seriously aku lone ranger
    makan pun sorang2.. punyalah loner
    tapi mmg tak suka bersembang. kalau orang ajak sembang, aku jawab ala kadar

    tambah2 jadi boss kat kawasan negeri ni, lagik la aku rasa serba salah nak bercampur. kang bercampur ngan staff ni, staff lain kata aku pilih bulu lak.

    aku rasa aku sesuai la kalau kerja kat bahagian procument (vet kontrak sebutharga etc..) ekekek

    -limau nipis

    p/s: miss you in the forum.. uwaaa

    ReplyDelete
  2. my last workin place kecik je - everybody knows everybody - tp i agree - kalo kita dah senyum, ppl cant say we're sombong, pemalu tu takpe la walaupun quite a SHOCK org ckp ko pemalu haahahahahahha!!!

    im proud u didn't become those typical cikgu yg gossip2 mcm some cikgu2 melayu kat skola kita dulu! oopppss! hehe

    ReplyDelete
  3. limo n syigim:

    i preferred to be a loner dr membuat ghibah - u know la office politics.. oopppsss... ekekek

    p/s limo: aku pon miss forum jugak.. uwaa...

    ReplyDelete