Monday, March 2, 2009

Tentang Kerja


Wah, isu besar nih.. Heheheh.

Bercakap pasal kerja, antara perkara yang memotivasikan seseorang itu untuk bekerja adalah kenaikan pangkat dan gaji – rata-rata ramai suka bila diberi kenaikan pangkat beserta gaji besar.

Naik pangkat bagi aku adalah naik tanggungjawab – lantas kerja menjadi banyak dan menjadi lebih serius.

Uncle Ben: Remember, with great power, comes great responsibility.

I’m not an ambitious kind of person. I don’t really set target in life. Macam certain people they have mission: By certain age, nak jadi itu/ini, harta dah banyak itu/ini, or whatsoever. I’m kinda laid back person. Ada-ada, tak de-sudah.

And when come to think about pangkat and gaji besar, I think by now I had enough. Suka la keje Gred41 ni. Everyday, I'll be in at 8 and out at 5. Kerja tak pernah bawa balik rumah. Tak termotivasi pun nak naik pangkat – that’s the reason why la ini orang masih belum pegi itu PTK. I have few friends yang dah Gred44/48, and very pity to them – gaji diorang besar (tak nafi), but keje diorang pun banyak – balik lewat, meeting, outstation sana sini – hidup dah jadi seperti kerja, kerja, dan kerja.

Pada aku, life is short. There’s else things to do then work, work and work. Bila jadi macam ni gaji besar pun tak berbaloi. Furthermore, aku rasa aku pun tak bole la nak jadi bos – people will hate me for being sombong.. hehehehe. And I don’t want to bring work at home or thinking about meeting and such, as I just wanna be a wife and a mother when I’m at home.

So, kalo sepuluh tahun lagi korang jumpa aku dengan gred yang sama, jangan la heran pulak yer… hehehehe..
Eh, aku pun tak pasti adakah aku masih keje atau tak lagi sepuluh tahun itu… ekekekke…

3 comments:

  1. waa neeza...
    entry mu ini benar² memberi kesan kepadaku yg tengah tertekan dengan keje nih!!

    ku ingat ku ajer yang tak bermatlamat tinggi dalam kerjaya..rupanya ada gaks geng sekapal!!

    ReplyDelete
  2. heheheh.. bg aku, cukup bulan dapat gaji dah Alhamdulillah sangat-sangat.. ekekek..

    ReplyDelete
  3. ahaks.. tang naik pangkat tu sama le.. kalau ada.. ada.. kalau takde pon takpe..

    ReplyDelete