Sunday, April 5, 2009

Review: Cloth diaper

This is for those yang bertanya tentang performances of my el-cheapo diapers.

1. Palm&Pond – Made in Thailand

I have 3 types of these diapers: fitted, nylon-tafetta liners, and their-own-version-of-PUL.
a) Fitted - Antara CDs pertama yang dibeli. Dah namanya fitted, so not waterproof jadik kena pakai dengan diaper cover. Performance wise: OK. I like this diaper – sometimes out of the blue I use it to Zahra.
b) Nylon-tafetta - Waterproof liner was nylon-tafetta (jenis plastic yang sama macam plastic cover diaper dulu-dulu) thus not breathable kind of material. Corak comel but basically was made by kain cotton, so lama-lama pakai dan basuh (like a month) akan lusuh.
c) PUL - For me, this CD is ok. Takla wow sangat but ok. Plain ok.
Secara keseluruhan, CD ni murah, Velcro sangat ketat. Masalah: insert sangat kecil, ruang untuk meletak insert jugak sempit (tak cukup tangan nak masuk). However, I like the insert very much – insert dia dilapik dengan kain fleece so bole dijadikan sebagai nappy-liner sebab bole letak direct to baby bum. Since insert kecil dan ruang untuk meletak insert jugak kecil, CD become less absorbency jadi tak sesuai untuk dipakai malam – nanti kena bangun tuk salin CD dan juga cadar.. heheh.. Satu lagi corak jahitan (leg gusset) juga factor penyebab kebocoran (leaking di sekitar celah kelengkang). CD juga tidak dilengkapi dengan laundry tab. Disebabkan rasa ketidakbestannya CD ini, I don’t use this CD anymore.


CD Palm&Pond + insert


2. Coolababy – Made in China
Favorite el-cheapo one-size CD – rasanya kebanyakan CDs’ user mesti ada at least 1. Masalah: I don’t really fancy those yang snap button ni – suka yang Velcro style (but now rasanya dah ada yang Velcro style). One-size problem dengan Zahra – between sizing – bukan M, bukan L – so, leak. But, yang leak pun kalo pakai (with one insert) more than 3hrs. So far, I’m satisfied with this CD performance – mencapai matlamat berCD, pocket cepat kering, murah. I have 8 pieces of these CDs.

Zahra in Coolababy


3. Qbaby – Made in China
One-size but without sizing adjustment – I’m kinda fancy this CDs over Coolababy sebab tak perlu adjust raise so fit well with Zahra (tak de isu leaking due to wrong raise sizing). Masalah: I donno orang lain encounter this prob atau tak, but I guess due to my mistake which basuh the pocket with hot water, the plastic PUL jadik mengelupas. Still bole pakai but masa masukkan insert kena extra careful (must check kuku pendek) sebab takut terkoyak the plastic layer.

PUL layer yang mengelupas - still bole guna but kena extra careful (kalo koyak tak de makna la waterproof)

4. Naughty Baby – Made in China
One-size exactly like Coolababy but Velcro style. Purposely beli sebab nak bekal ke taska. Inner layer was made by kain cotton (not polyester like others) so basically not very good sebab that layer which is direct contact to baby bum will be basah, so what I did I put the CD Thai insert as nappy liner– jadi confirm Zahra’s bum takan basah. Satu lagi yang tak best, cover luar adalah velour material– which kalo terkena air akan basah. Overall performance: suit it price, Velcro sangat ketat (equip with laundry tab), comes with double inserts, cikgu taska tak complain.

Inner layer yang dijahit dengan kain cotton (not polyester)


5. AIO WAHM
This CDs made in US. Beli di eBay (semua CDs di atas juga beli di eBay) for RM23 each CDs (include postage). I bought a dozen size M. Masalah: Elastic di peha dan di pinggang lemau (tak bape nak ketat) – so I have to resew the elastic. Velcro jugak lemau. But CDs ni antara yang best sebab senang nak pakai – DH suka sangat ngan CDs ni. However since this is not one-size CDs, so, by the time Zahra membesar, CDs ni pun dah tak muat – so, sekarang disimpan didalam kotak jer.

Dah selamat masuk kotak

6. YuYun – Made in China
I won these CDs over bidding in eBay. This is also a multisize CDs – dia ada 2 saiz: A for 4-10kg and B for 10-20kg. Since Zahra is quite petite, I chose the A size and Alhamdullillah, fit Zahra very well. CD ni pun Velcro style – which I like it very much – problem: tak ada laundry tab. There is also no elastic kat pinggang so mula tu rasa macam takut tak ketat je, but then as I said it fit well ngan Zahra, maybe kalo baby kecil might encounter some problem over here. Soaker agak nipis so I put the CD Thai insert on top of it. Cikgu Taska prefers these CDs over the Naughty Baby. I bekalkan 6 CDs for Zahra – 3 of each brand, and it seems for the whole last week, CD ni habis dulu compare to the other brand. I don’t know why – mungkin sebab more colorful (nanti nak kena tanya Cikgu dia).


7. SmartNappy Mothercare
These are my first CDs collection – beli time Mothercare buat launch which they gave 25% discount for VIP members. I have 6 of these CDs and I called this CD as night-CD. Yup, CD ni dipakai setiap malam – I don’t use any of the above mention CDs for night use – pernah guna Coolababy but it end up I have to wake up I the middle of the night to salin the CD and also the cadar. CD ni tak pernah leaking, except this one night which I think DH silap pakai – tak engage betul. Suka sangat la ngan CD ni especially dia nyer inserts. However, yang tak best tentang CD ni, if Zahra poo, najis dia akan melekat-lekat kat sekitar getah dalam CD tu, susah nak bersihkan. Suit the price (termahal compare to the above CDs), performance pun memang best – never regret buying this CD. Btw, these CDs are also made in China.
Getah dalaman SNM yang kalo kena poo memang leceh la nak basuh

So, ni je koleksi CDs’ Zahra. Those made in China (buy via eBay not the one that I purchased in Mothercare store) are very cheap, indeed. Sekeping can get like RM25 include postage (of course u have to buy like a dozen to get this price). Sekarang pun banyak jugak local WAHM selling those CDs. These CDs I would recommended for you to buy but those made in Thailand or Indonesia – I think their knowledge on imitating these product is still poor.

4 comments:

  1. i baru nak tinggal pm/comment nak tanya on average (plus shipping) how murah is murah for one cd :) tak sempat nak karang ayat, sekali tgk latest entry dah memberi jawapan. thank youuu :)

    ReplyDelete
  2. waaa salute kak neeza. memang power bab cd2 ni
    lepas ni ku pun nak review gak cd2ku (yg tak bnyk tu) ekekekke

    zue

    ReplyDelete
  3. Aimi: Welcome..

    Zue: Buatla review jugak - bole akak dan orang lain baca (buat panduan).. heheheh..

    Guys: Satu jer kalo beli CD cheapo ni. Dont put your expectation at high level - selalu pikir suit its own price.. so kalo bocoq ka, lusuh ka, koyak kemende - accept as its not like those yang made in USA yang QC mantap n watsoever.. so, tak de la rasa kerugian yang besar.. hehehehe....

    ReplyDelete
  4. tumpang tanya, flushable liner tu yg macam mane? so far survey pasal CD tak jumpe pulak flushable liner..
    tka sampai hati nak 100% CD sbb kesian cikgu taska basuhkan berak dia..
    thanks

    ReplyDelete