Thursday, April 2, 2009

Testimoni CP&CPL



For the first time in life, rasa tak sabar nak period - asik kira hari je bila nak lampu merah ni.. heheheh.. dan yeay - setelah asik belek-belek-dan-belek, bendera jepun berkibar jua.

My CPs consists of two type: one for heavy-flow and another one for normal-flow. Yang HFCP panjangnya 35cm manakala NFCP panjangnya 25cm. Perasaan memakai (heheheh), sama je rasa cam pakai dispo-pad. Tak bocor dan tak sememeh pun. In fact, aku rasa lagi selesa, sebab pad tak lari - it stayed. Dan masuk hari kelima, I just use CPL. CPL ni panjang nya 16cm. So, kira-kira okla.

How I wash my CP
Part ni maybe ada yang geli-geli sikit.. ekekek.
Basuh dia lebih kurang sama gak macam basuh CD cuma ada la slightly berbeza. Used CP dibilas dengan cold water (air paip) (CP&CPL tak bole dibasuh dengan hot water - nanti waterproof liner dia shrink). Untuk blood stain, sental dengan sabun mandi - gosok-gosok kat kawasan staining tu, sekejap sahaja kesan darah hilang serta merta. Dah basuh semua, perah-perah sikit, then what I did just masukkan dia sekali dalam baldi CDs Zahra. Wait till laundry time baru basuh bersama-sama. Macam CD, CP&CPL tak bole use fabric softener dan bleach, nanti daya serapan berkurangan .
Btw, jangan rendam CP yang dah digunapakai - nanti habis sebaldi air tukar jadi kaler merah.. heheh.
Dah siap semua dibasuh oleh En Elextrolux, dijemur dan bole dipakaisemula. Senang je kan.

So mummies, apa tunggu lagi - especially those yang pakai CD to their baby - jomla kita bertukar ke Cloth Pad pulak.. ;-)

3 comments:

  1. haha betul betul... peh CD, CP laks. again nak tanya... murah benor ke beli kat ebay? cuma takde kaler2 la kan?

    i suka beli local WAHM CP...sbb nak corak2. nak beli kat etsy... convert2 mahal usd vs rm now.

    ReplyDelete
  2. aku pakai CP tp aku takde yg heavy flow lagi.. so, for 2-3 days, aku pakai dispo lagi.. then baru CP.. so partimer CPing.. heheh..

    ReplyDelete
  3. Hanim: yang hok ni mmg murah la.. calculate shippin stil untung.

    Otro: ok la tu.. lelama nnt bole 100% CP.

    ReplyDelete