Wednesday, June 3, 2009

Kisah tombol pintu

Malam tadi kami dikejutkan dengan ‘sejarah yang berulang’ – tombol pintu jem.

Sebelum ni (2 minggu yang lepas) kat bilik bawah, tombol pintu dah pernah jem – dan hasilnya adalah seperti gambar di bawah.

Masalah yang dihadapi malam tadi agak berbeza dengan sebelumnya. Yang terdahulu, pintu jem, tapi tingkap dalam bilik tu bukak (I noticed pintu tu jem sebab nak gi tutup tingkap tu la). So, we (read: Mat) were actually free to walk jump in and out from the room via the window. Malam tadi punya kisah – we’re about to go to sleep – jam dah pukul 10.30pm, and I noticed pintu tu jem bila nak kuar nak amik barang kat bawah. Terkejut jugak pintu tu jem – I had an adrenaline rush that shoh away my sleepiness. Walid tengah mengulit Zahra tido, and we were like ‘habislah’. The first thing I did was to go to our dresser drawer to find any card that can be use to open that door. The verdict was nil. Aku kan tak suka simpan sampah so mende cam tu memang takde la. Keep on looking, and I found our spare keys. Ini sudah bagus, sebab at least we can get in to the house BUT in one condition: we (read: Mat) has to terjun beranda – agak tinggi dan menakutkan *gulp*.

And suddenly, Mr Mat-gyver had slight idea. Keratkan botol mineral untuk dibuat macam kad plastic and he added, kalo rancangan ni tak jadi, baru terjun beranda.. hahahah. So, dengan berpeluh-peluh (walopun bilik berair-cond dan kipas full blast) pintu akhirnya berjaya dibuka at 12midnite dengan menggunakan diy card from the mineral bottle. Bravo for my hero! Dan supaya ‘sejarah tidak berulang lagi’, aku pun letak la selotape kat kawasan kejadian.

No comments:

Post a Comment