Wednesday, July 8, 2009

Tantrum thunder

Bergegar macam halilintar.
Yes, people.. Zahra sekarang memang suka sangat mengamuk tak tentu hala. Her overuse word nowadays is nanak. Semua pun taknak, bila kita buat je.. ha siapla, dia menjerit, menangis, berguling di lantai tak kira tempat dan ketika.
Suruh mandi, nanak.. then dah mandi, suruh keluar dari bilik air, nanak – akibatnya kena paksa keluar dan menangis berguling sampai muntah.
Pilih baju pun satu hal, taknak baju ni taknak baju tu – nak pakai baju Oak (Power rangers) jer: kekadang rasa nak je aku buang baju tuh.
Dan satu lagi, teddybear dia tuh.. jangan la simply memandai mengubah kedudukan – boleh jerit-jerit nangis macam kena pukul.

Last week we went to Alamanda, and yes she threw her tantrum. Punca sebab taknak dok dalam stroller, nak dukung/jalan dan hanya teddybear sahaja yang boleh duduk dalam itu stroller. Weol beli barang quit banyak so since she doesn’t want to sit in the stroll it might as well put the barang in it. Tapi marah, dan mengamuk berguling di lantai Alamanda. Aduhh.. sungguh menguji kesabaran.

Taken http://www.parentingtoddlers.com/toddlertempertantrum.html :
Toddler temper tantrum is something very common. Between the ages of one and three, your previously gentle and loving toddler will have a change of personality. He will no longer be content to accept your rules for everything, but will want his own say in what he does and does not do. Quite frequently, this will result in toddler temper tantrum.
When a toddler starts having tantrums, the first thing the parents should do is decide what is important and what isn't important. If you want to have your own way in everything your toddler disagrees with, then you're likely to spend the majority of your time in a battle of wills. The best plan is to make as few rules as possible. Your child will be more likely to adhere to a lower number of rules and he will also know that those rules are important. Letting him get away with eating breakfast cereal with his fingers may be worth the mess if you know that he will definitely hold your hand to cross a road.
Once you do decide what is important, don't give in. Make sure your rules are constant. If you make a rule that no biscuits may be eaten an hour before tea-time, stick by that rule, even if your toddler's cries are loud enough to annoy the neighbours. Once you give in and hand him a biscuit, he will expect one every time he cries.
A toddler has a tantrum to try and get what they want. If this usually works, they will continue to have tantrums. If, on the other, a tantrum never produces the result they want, they will soon give it up as ineffective.

The following are a number of things you can do when your child is in the middle of a tantrum, without having to give in:
Ignore him.
Most tantrum-throwers are trying to attract attention. If you don't give him that attention, he will lose interest and stop the tantrum.
Send him to bed or to his room.
This gives both of you a cooling down period.
Leave him.
Obviously, don't take your eyes off the child if you do this in public.
Distract him.
Start to play with a new toy, get your child a drink, go outside for a walk. Do whatever it takes to get your toddler's mind off the problem.
Toddler temper tantrum are an inevitable part of a child's development. They can't be completely avoided. But with some back-up options, hopefully the amount of time your child spends in a tantrum will be reduced.

I did asked my colleagues on how to overcome this problem. Their suggestions:
1. cakap elok-elok ngan Zahra, tanya dia apa dia nak – done this, main problem Zahra still can’t talk properly. We have a communication breakdown: tak faham apa dia cakap jadi tak tahu apa dia nak.. erm..
2. mandi kat air kolah masjid – been there, done that.. heheheh
3. bagi je adik kat Zahra – ok, ni je belum… *prayhard*

7 comments:

  1. omg! ku baru nak post topic ni.. sgt sebijik cam ayna.. smpi ku dh tak reti nak wat ape kadang2 tu.. biarkan aje.. mlm td ku laki bini x cukup tido.. dia malalak dr kul 2 smpi ke pagi.. kesian.. tp tulah, ku pon x tau ape yg dia nak sbnrnya.. manja terlebih kot.. hehehe..

    ReplyDelete
  2. ouch.. why is it the same with my zahra??? sama jugak.. suka melenting.. the other day protests kat airport, sampai baring atas lantai klia.. adusss..

    ReplyDelete
  3. sebenarnya dia nak attention ...
    macam Uzair dia jealous ngan adik..
    suruh duduk dalam bilik untuk time off, bila kita cakap lebih, merajuk plak.. sabar jea la

    ReplyDelete
  4. ira & zoora: wah, sama rupanya mereka.. tapi memang sakit jiwa sungguh la.. ni pun baru je lepas bertarung dia nak masuk tido.. huhuhu
    .
    .
    nadnye: anak sulung memang special - lain skit peel nya.. heheh

    ReplyDelete
  5. An, Ira, ape aku buat..hmmm...

    Kalau bukan kat public, aku biar sampai dia penat. Tak..aku jarang pujuk. Aku mmg mama jahat!..

    Kalau kat public, aku pujuk. Tapi bagi aku penting tgn jgn naik... Jgn cubit, jgn pok anak kat public atau depan relatives.

    Kalau kat pasaraya... Aku distract dia dgn brg lain (x semesti mainan..tin sardin pon ok.. selagi ko mampu explain kat dia tin sardin warna merah..lawo, ada gambar ikan)... hahah.. Then dia dh ok, aku letak blk brg dia pegang sebab sometimes bukan brg nk beli pon. Mana yg dekat dgn dia jer, aku capai masa dia ngamuk.. Atau aku dukung, tunjuk brg lain. But aku takkan beli brg yg dimintak dgn cara MENGAMUK.

    Yes...aku mama jahat...muahahahahha

    ReplyDelete
  6. Aja, heheh.. aku pon jahat jugak - tak pujuk pun.. buat nonong jer.. and yes, aku tak lepuk dia.. walaupun temperature dak sampai berasap telinga - aku takan pukul dia, not in public.. kalo kat rumah dia mengamuk tak tentu hala - aku mandikan dia.. bagi sejuk.. hahahah..

    ReplyDelete
  7. oo mandikan .. menarik jugak idea tu .. nanti try.. sekrang ni kalau dia mangamuk. bagi makan .. biskut ke apa ke.. so far ok la.. tapi kalau kat public.. serius tak tau nk buat apa... oo hahah cool idea in sardin itu

    ReplyDelete