Monday, August 3, 2009

To bf or not to bf?

Isu ni selalu diperkatakan. Dan bagi yang pro-bf (seringkali dikenali sebagai ‘bf nazi’) akan mengecam hebat mereka yang tidak membf anak mereka. Jawapan aku: tepuk dada, tanya selera. Hehehe..

Aktiviti biasa hujung minggu adalah bloghop. I stumbled upon blogs of group of moms who feed their baby with fm. They talk about which milk yang sesuai or tak sesuai with their babies, harga susu yang semakin mahal and such. Suddenly, ada pulak orang komen mengecam mereka, ‘bagi anak susu badan la wei..’. Aku yang baca pun mengelengkan kepala. If you don’t suit the shoe, don’t walk with it la.

Bagi aku, even aku menyokong penyusuan susu ibu, aku takan sesekali membantai orang yang bagi anak dia susu formula. Biarla dia beralasan: susu tak banyak, mesin perah mahal-tak mampu, tak de masa nak perah susu, malas nak bangun malam, kerja penat, stress, atau apa sahaja alasan dia – aku terima jer. Masing-masing ada hak mereka tersendiri.

For those yang menyusukan anak janganla meriak sangat. Rezeki tu dari Allah, Dia boleh bagi, Dia bole tarik jugak. Aku planned to bf Zahra up til she’s two years. Sekali kena buat chemo, terus dah tak bole kasik susu badan. Ibu yang bagi susu formula pun bukanla ibu yang jahat. Ibu yang jahat bagi aku adalah bila EBM anak dah habis jam 2 petang tapi dia suruh penjaga jangan bagi apa-apa tapi tunggu dia balik kerja jam 5 petang. Susu formula pun bukan racun – ada ke bukti saintifik yang cakap orang yang dok dalam penjara tu semua menyusu dengan susu formula dan orang-orang yang berjaya semua minum susu badan?

Dan yer, memang ada jenis orang susu tak banyak / susu tak ada – aku percaya sangat benda ni. Pernah tak terfikir kenapa Nabi saw disusukan oleh orang lain dan bukan ibunya sendiri? Wallahualam.

7 comments:

  1. salam neeza...betul lah...masing2 ada kekuatan dan kelemahan masing2...tak semestinya yg lemah itu lemah dan yang kuat itu tk semestinya kuat sebenar2nya. tidak pernah menyalahkan sesiapa dalam hal ini. Sudah berusaha, Allah Taala yang tentukan...namun, bersyukur dengan apa yang ada...

    ReplyDelete
  2. Kite pon setuju dgn pendapat awak nie..;)
    Masing2 ada hak nak tentukan hala tuju hidup anak masing2..
    Semuanya terpulang pada diri kita sendiri.. Biarlah kita bersederhana ye x..

    p/s: Shantekkk la make up baru blog nie..

    ReplyDelete
  3. dieyana,
    yup, syukur atas apa yang diberi :-)
    .
    .
    ealyie, cun heh? yang lama tu gle lambat nak upload. huhuh

    ReplyDelete
  4. setuju beb ...
    wasatiah adalah lebih baik ...

    nak approach ibu2 utk bf pun biarlah secara hikmah kan :)
    Insya Allah akan terbuka hati mereka :)

    ReplyDelete
  5. salam nieza,

    betul tu... apa yg kiter bleh buat mengajak mereka bf bukan memaksa mereka bf. klu dh xnak atau ada masalah lain mana bleh paksa kan. itulah namanya menegur n berdakwah secara berhemah. yang penting tepuk dada tanya selera mcm awak ckp tu. sbb dlm Islam poon ckp kalau ibu mampu berbuat demikan (menyusu badan). maknanya kat sini x semua orang mampu nk bf anak dier kan... wallhualam

    ReplyDelete
  6. aku setuju ngan ko bab ni. bukan semua org bernasib baik macam kita yang boleh fully bf. dalam aku dok fully breastfeed ni pun ada org kata "ko tak exclusively bf pun sebab belum cukup 6 bulan ko dah bagi anak ko makan" i'm like WTH?

    we moms know what is best for our children kan?

    ReplyDelete
  7. betul tuh Nieza...akak pun setuju banget...me myself like you jugak,dah niat nak susukan alysha selama 2 thn..tapi perancangan Allah lagi hebat...dia sendiri reject EBM wktu umo 14 mos...then, my nips pulak kene infection like on and on and on...

    ReplyDelete