Wednesday, August 5, 2009

Tukar template

To zoora, and yang lain tolong jangan gelak.. ekekekek

Bercerita pasal tukar template.. huh, sesuatu yang horror bagi aku.. heheheh..
Mungkin orang lain akan cakap, kacang jer la tukar template.. nope, that’s not what I think. Obviously, I am not an IT graduate, not even a computer geek, markedly I don’t read html but sebab nak tukar template punya pasal, I have too.

So, what I did (beside reading / googling on how to change your template from the net), I reprint the html coding – the original blogger version, the one that I wanted to change to, and compare. Hahahah.. gle punya kerja kan. Nasib la, being a microbiologist, I am a very teliti person (kinda) so comparing one html to another is not that susah la (at first.. blur gak.. but lelama when I got the rentak, it become ‘bole la, aku paham la skit-skit’).


Ok, you computer experts must be laughing loud at me, right.. but at least cara ni menjadi.. heheheh.. (memang kena teliti gila babas sebab kalo tak akan keluar error.. error.. error.. haish..)

4 comments:

  1. berpeluh gak kan masa mula2 nak kenal coding2 ni..? hehe.. x cuba maka x tau.. kalo nak senang, ko paste je code ni dlm notepad dulu.. dan jgn lupa backup previous template code.. rajin betol lo memerinnya eh.. hehe..

    ReplyDelete
  2. tu la!!! ada satu mlm tu . kebetulan zahraa tido awal.. tgk la bende2 code ni.. 4 jam !!! berpinar mata tgk screen.. try2 asyik error error error je..
    oo.. pandai la neeza.. print eh bende2 tu ..

    ok la.. nanti zoora print jugak.. kalau dok juling jugak - bwk kat It division and paksa diorang buatkan . hahahah ok.. thanks neeza.. i will pring that sekrang jugak!!! :D

    ReplyDelete
  3. ira, memang berpeluh..
    .
    .
    nadnyer, thanks
    .
    .
    zoora, print lagi senang nak detect kesalahan dari baca from komputer - boleh berpinar mata jadi juling.. heheheh

    ReplyDelete