Tuesday, October 27, 2009

Breaking the news

Dengan lafaz Bismillah.. akhirnya aku nak umumkan yg cerita dua garisan halus itu telah disahihkan oleh Pakar OnG. Alhamdullilah, syukur ke hadrat Ilahi.. walopon masih terlalu awal (untuk membuat sebarang penilaian), tapi apabila dikhabarkan (dengan dibuktikan oleh bacaan titer beta-hcg dalam darah) ‘Insya Allah, I can assured that your kandungan ni normal, no more Molar’ by the Pakar, masa tu memang rasa tak tau nak cakap apa – air mata bergenang, dengan dalam hati tak putus-putus lafaz Alhamdulillah, terima kasih Allah swt.

This is the sonogram:


Jadi ikut kepada perkiraan, aku sekarang adalah dalam fasa 7 minggu and according to babycentre.com :


Now about half an inch / 1.25 centimetres long, the size of a grape, the embryo has distinct, slightly webbed fingers and toes. It's a jumping bean, moving in fits and starts. The liver is churning out large amounts of red blood cells until the bone marrow forms and takes over this role.

The eighth week marks the beginning of a very busy developmental stage. Between now and 20 weeks, your baby will be growing rapidly, and body parts that formed in the first few weeks of life (such as the heart and brain) will become more specialised and complicated. Right now, the teeth and palate are forming, while the ears continue to develop. The fetus' skin is paper thin, and veins are clearly visible.

You're in the throes of the first trimester, when many women complain of common pregnancy aches and pains. Keeping food down may be next to impossible, thanks to morning sickness, caused in part by the pregnancy hormones in your body. You may also need to urinate a lot more often than usual - your growing uterus is pressing on your bladder, and hormones are affecting the balance of fluid in your body. All will diminish as your pregnancy continues.


Btw, ini adalah kandungan ke-4 untuk baby no-2 (gravida 2 jd molar dan gravida 3, I’m having normal missed miscarriage). Dan kandungan kali ni memang sangat berbeza dari mengandungkan Zahra – entahla kekadang aku rasa, mungkin aku tak ingat kot macamana aku waktu preggy kan Zahra but this time around I’m having quite bad morning to evening sickness. Macam minggu lepas 3 hari jugak la aku mc, dan setiap masa rasa gelombang beralun macam duduk dalam sampan, and I hate my saliva very much, sebab rasa pahit sangat sampai nak telan pon terpaksa pejam-pejam mata. Yang lain-lain, masih sama- I still cook, kemas rumah, lipat kain – cuma takde mood nak menjahit (projek dalam kepala banyak, each time nak start, mesti rasa maleh nyer).

Yes, I am excited tapi semua ni masih jauh sebenarnya: lagi 33 minggu. Harapannya, perjalanan ni selamat la sampai ke pelabuhan. Ameen…

Ok peeps, anything, will update later.. :)

8 comments:

  1. Ann.. congrats dear!!
    i'm so so so happy for u!
    moga semuanya selamat sejahtera.. ameen..
    (kalo boboi harusss la super duper happiness nih.. hehe)

    ReplyDelete
  2. Neeza,
    Tahniahh!!!!!
    Jaga diri baik2 & aku doakan semoaga kau & baby selamat sampai kehadirannya di muka bumi Allah ni nanti..Aminnnn..:)

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah ...

    Congrats :)
    Take good care of yourself ek ... Jgn wat keja berat2 sangat.
    Doaku agar semuanya selamat ...

    ReplyDelete
  4. tahniah kak..sy pun naik terharu gak, berat dugaan nk jd ibu ni..

    ReplyDelete
  5. congratulations, so happy for you!
    take good care of yourself. masih fragile tu! :)

    ReplyDelete
  6. congratss..nnti adik nasya menyusul la kendian2 karang hehe..

    ReplyDelete
  7. Ira, tq.. ko bila lagi?
    .
    .
    ealyie, tq. u take care too (bnyk no sakitnya)
    .
    .
    Dr DNNA, tq.. ngeee...
    .
    .
    intan, tq..
    .
    .
    lynn, tq.. kalo bb jd, nnt blog ni bnykla crita pasal bb.. jgn boring plak.. heheh..
    .
    .
    mye, u take care too.. bila nak malatups nyer?
    .
    .
    mai,
    haa.. jom la join sekaki.. ekekek

    :-))

    ReplyDelete