Monday, November 9, 2009

My own theory on morning sickness

Pembetulan: my sickness is not in the morning but in the evening- from 7.00pm to midnite (tido baru hilang).

Teori 1: Kalau loya dan muntah (di malam hari), maka keesokkan paginya, proses perkumuhan akan berlaku secara autorefleks. Previously, aktiviti muntah-muntah macam hilang sekejap, 3 hari aku tak membuang.
Kesahihan teori: Proved.

Teori 2: Masa Zahra hari tu, tak de perkara sickness ini (siang malam semua OK sahaja). I asked my mom regarding morning sickness and she said that she had none: semua anak perempuan tak de anak lelaki, katanya. Konon teorinya, pregnant anak perempuan tak de sickness but kalo anak lelaki mungkin ada sickness. But recently, Anne (my sis) yang baru deliver baby previously was also hit with severe sickness, dia pon ingat dapat baby boy, sekali keluar baby girl. Dan setelah dikaji selidik, I came into conclusion, my sickness is not to due to the baby gender, but most probably the baby blood group. Like my mom said she never has any morning sickness, because all of us have the same blood group with her that is B group (papa is O blood group). Zahra have the same blood group with me, that is B, while Mat is A. So I guess the baby might have the same blood group with Mat regardless what gender the baby is.
Kesahihan teori: Tunggu sampai baby ni lahir. Heheh

Teori 3: Ini based on pembacaan di internet. I might have multiple pregnancies. Heheheh.. tak agak-agak.
Kesahihan teori: Hahahah Hahahaha.. *gelak guling-guling*

Teori 4 Fakta 1: Asal Umi muntah jer, Zahra akan bukak baju nak mandi. Biasanya, balik sekolah jam 6 tu dia dah mandi petang, but when I start to puke at around after maghrib, dia akan mandi sekali lagi, dengan keadaan aku yang setengah mati nak mengeluarkan isi perut di hadapan mangkuk tandas. At a time aku rasa ok jugak dia ada bersama (she’ll come and rub my back) but at a time rasa annoying sangat bila ‘Umi nak shampoo, gosok gigi Umi, nak shower Umi’.. sabo jela…

2 comments:

  1. alamak teori2 dah takleh pakai, ayra has the exact same blood type like me. but my morning (bukan morning jek all day) sickness was very severe neverending until the day she was born. 9 bulan pun muntah2 lagi gila lah.

    so conclusion, might same type with you, might not. hehe

    ReplyDelete
  2. dak gak..akun ye cousins muntah ijau bagai..gender ank2 lain2 gak...yg pmpn pun muntah ijau, yg abngnye pun same...takle pakai teori mntah ikot gender..as

    ReplyDelete