Monday, January 4, 2010

Bias tape using the bias tape maker

I’m using 18mm bias tape maker size.

1. Cut the fabric to 11/2 inch size


2. Then, at the end of the fabric, cut it like an arrow.


3. Then just slide over the bias tape maker, and at the tip of it prepare the iron for immediate press. Slide carefully.




4. Then you’re done.


* Please excuse the ugly partly burn ironing board. Hehehe...

8 comments:

  1. oh begini rupanya cara nak guna, convenience la berbanding old skul method. hmm..

    so, bleh la akak buat byk2 bias tape. hehehe..pastu jual la online :)

    ReplyDelete
  2. oh, tak larat la nak buat bnyk2 lynn.. tak larat nak berpanas depan iron.. bole cair rasanya.. huh

    ReplyDelete
  3. oh, tak larat la nak buat bnyk2 lynn.. tak larat nak berpanas depan iron.. bole cair rasanya.. huh

    ReplyDelete
  4. potong straight ker neeza? not at the 45 degree angle?? I love making my own bias tape as well!!

    ReplyDelete
  5. potong straight jer sbb using bias tape maker.. kalo buat manual using iron tu maybe la kena potong 45degree.

    I enjoyed making one too.. tapi bab berpanas depan iron tu sungguh la mencabar.. huhuh

    ReplyDelete
  6. salam neeza,

    i'm just a person yang baru je nak berjinak2 dalam bidang menjahit ni and find that making my own bias tape a tad too much of an effort, so nak tanya, you beli the bias tape maker tu kat mana ye?

    thank you and have a nice day! :-)))

    ReplyDelete
  7. hi dottology,

    checkout this link: http://maycraft.com.my/category.php?id_category=377

    bole beli tru online je. kalo nak g kedai ada jual kat craftworld ss2, pj.

    hth :)

    ReplyDelete
  8. thanks neeza! i really appreciate it!!

    ReplyDelete