Wednesday, January 6, 2010

Masam

Adalah aku pada ketika ini. Bukan mood yang masam, tapi bau yang masam. Huhuh. Belum lagi dalam pantang, tapi dah hangit bau badan.

Sorryla sesiapa yang berurusan, aku memang masam sebab sekarang dah tak lagi pakai deodorant. Lama dah tak pakai: sejak disahkan mengandungi. I read somewhere that kalo nak menghasilkan susu yang berkhasiat, elakkan memakai deodorant seawal ketika mengandung lagi. Bukan la suddenly nak jadi health-conscious pasal hal ni, but fikir-fikir balik, logiknya memang ada.. sebab deodorant kan mengandungi bahan kimia, dan bahan kimia tersebut mudah meresap masuk ke dalam kulit dan kelenjar susu adalah sangat berdekatan dengan kawasan armpit. Kajian juga turut menyebut antara punca kaser payudara adalah disebabkan oleh penggunaan deodorant (chemical dalam deodorant).

Menariknya, bila tak pakai deo, aku perasan yang pertumbuhan rambut di bawah armpit adalah sangat slow. Serius.. macam ajaib pulak bila kawasan tersebut seperti lengan: rambut jarang-jarang. Hehehe..

Cuma tula, aku jadi masam. Oh.. Mungkin aku kena cari salt-deo yang natural tuh.

5 comments:

  1. owh.. aku pakai batu garam tu.. ok gak.. ade side effect mcm deo gak ke? tp pakai batu tu.. armpit putih.. bau badan pon tadek..

    ReplyDelete
  2. sy pun pakai salt tu ngan bedak hibka. okes laa..

    ReplyDelete
  3. Neeza,

    I memang dah lama tak pakai deodorant. Dah bertahun since 2002. Sebab rasa tergugat dgn husband (masa tu boyfriend) yang memang tak pakai deodorant. Benci JELES okay! Boleh lagi tu dia eksyen (tapi dia memang takde BO pun huhuhuhu benci JELES lagi...).

    I pakai crystal stone natural deodorant. Sama la kot. And it works wonders.

    ReplyDelete
  4. tq all for commented. mmg nk gi cari la natural salt deo tu. i=masham.. :)

    ReplyDelete
  5. mana nak cari eh?? apa? crystal? batu garam? kat mana?? aku nak jugak!
    daku pakai deodorant... huhuhu kena pakai banyak! sebab, daku suka makan rempah!! kalo tak pakai, nanti aku sendiri pengsan ekekeek.....

    ReplyDelete