Wednesday, February 10, 2010

How to install snap prong buttons - manually

*the internet connection was very poor. So, I make the tutorial on the pictures itself. I hope you can upload all the pictures to get the whole clear tutorial.

OK, first you need these tools:

consists of:
1. the buttons: button and prong & snap and prong
2. a hammer
3. a wooden board with a little hole on its surface (*please note that the hole is very significant)

1. Put a mark on the fabric that you wanted to place the snap prong button


2.

3.

4. And, you are done.


That's all on how to install snap prong buttons manually- easy peasy, isn't it? But basically you can install them in the craft-shop where they got specialized machine to put one.

And btw, I purposely made this dress for this tutorial.


OK peeps, have a nice day ahead :-)

13 comments:

  1. hi..neeza, lama tak singgah jenguk neeza menjahit..wah..rajin mak buyung buat yer..aktif n kreatif bb nt .. :D

    oo tukul juga eh guna yer..dulu saya pun tukul jugalah yang jadi pembantunya..tapi asyik tertukul jari jek..tak tahan pi cari alat pengepit butang tu..settle masalah...hehe

    ReplyDelete
  2. salam kak.

    mcm mana akak buat lubang kat kayu tu? toreh je ke or pakai paku? atau ada alat khas? saya takde snap button or prongs ni..saje tanye buat tambah ilmu. atleast tau la kewujudan butang dan tukul ni dlm arena menjahit butang :)

    ReplyDelete
  3. kak niah, hajat tu memang bnyk nak jahit tapi termengah-mengah skit.. heheh.. guna tukul senang, guna lesung batu lagi senang.. heheh
    .
    .
    lynn, akak guna wall-drill tu tuk lubangkan wooden board tu.. board tu pulak beli kat kedai kayu bnyk.. wooden chopping board tu pon bole digunapakai but then that would be cost a bit la..

    ReplyDelete
  4. ehh bestnya!!
    aku dok imajin tau orang pasang butang ni pakai mesin ke haper... hahaha

    neeza...
    1. maknanya buleh la pasang balik kalo button tercabut kan? nak suh ko pasangkan buleh?? ada 2 baju anak aku butang tercabut... salah satunya yang aQim masuk lam idung arituh..
    buleh? buleh???

    2. button kat CD tu buleh ko betolkan juga ke??

    ReplyDelete
  5. ena,

    1. yup.. bole, no hal punya la.. heheh..

    2. buleh but CD button plastic this is metal.. erm.. nampak janggal la skit..

    ReplyDelete
  6. zaa,kt mana nk cari button snap prong tuh...aku tanya 1-2 kedai yg jual brg2 menjahit ni tp xde jual lah

    ReplyDelete
  7. wann, kat bangi ada jual, kat daiso pon ada jual.. tapi ni sume kat kl. kat manjung tu aku tak tau la kat mana..

    ReplyDelete
  8. salam..neeza mmg teringin nak crk button cmni..tp tatau kat mane leh tau x..kat bangi crk kat mane?

    ReplyDelete
  9. salam zaza, kat kedai kharisma ada jual. kharysma store, fasa4 tambahan bbbangi. ce check diorang punya facebook fanpage. hope this help :)

    ReplyDelete
  10. dah beli snap button, rivet n eyelet with the toolset kat zilakasim.com but never use it..hehe

    dia siap sediakan simple tutorial
    http://www.zilakasim.com/tutorial/cara2-nak-guna-rivet-snap-button-eyelet/

    ReplyDelete
  11. Kat bangi tu kt area mane? Seksyen brape?

    ReplyDelete
  12. Anon, kedai karysma fasa 4tamb bbbangi..

    ReplyDelete