Thursday, June 16, 2011

FAQ about the NeezaNeedles carriers

My personal mission when I'm doing this 'business' is to spread the babywearing loves, by making a carrier with style yet affordable to all, and it seems to nearly achieved :), thank you very much to the news coverage. Thanks to Kak Arin yang promote via her blog, sekaligus menarik perhatian Kak Kusyi (wartawan Harian Metro yang menulis artikel tersebut). Terima kasih banyak-banyak-banyak tak terhingga. :D

Dan terima kasih kepada semua yang bertanya mengenai carrier especially NeezaNeedles Babywearing Handmade.. Tak larat rasanya nak menjawab satu per satu email dengan soalan yang hampir sama (heheheee), maka I came out with this post just to cover some of your Questions.

1) Whats the different between Mei tai, Buckle Tai and Onbuhimo?

My handmade babywearing gear will be focusing on:
1) Chinese Mei Tai
2) Japanese Onbuhimo
3) Modified Mei Tai also known as Buckle Tai

Everything is Made in Putrajaya, Malaysia with lots and lots of L.O.V.E. with safety tucked in mind. :)

Thank you.

***


These are the defination of the product taken from the website*:


Mei Tai from China


Mei Tai Chinese baby carrier


A Chinese mei tai baby carrier is currently the most popular Asian carrier in the North American market. The mei tai carrier has a strap coming from each corner of the square of fabric. The body of the carrier is pre-formed, and you get to adjust the wrapable straps around you for a very personalized and supportive fit (ties around your waist and crosses over your shoulders).

  • The bottom straps are tied around the mother’s waist with the baby’s legs hanging over the ties,

  • top straps go over the mother’s shoulders either crossing in front or just over the shoulders,

  • straps go back under the baby’s bottom or across the baby’s back,

  • then straps are tied in front around the mother’s waist.



Buckle Tai

A spin-off is called a buckle-tai (and half-buckle). Instead of wrapping the fabric waist around you, it’s a clickable buckle and pre-formed, usually with a padded waist belt (think hiking backpack) and shoulder straps. With a half-buckle, its exactly like it sounds, only one part is buckleable, the other you wrap/tie. BF is easy in a mei tai too.

MEI TAI VS BUCKLE TAI
A mei tai carrier is more adjustable to fit your body since you have complete control over how snug you get the waist and shoulder straps. I tried some SSC’s(soft structured carriers) that are on the market, but I Love the feel of a mei tai and I hated the thick waist that sits on your hips. So I started drawing up patterns for the NN BT. I started making buckle tais because I knew how some people hate how dirty the mt straps would get everytime they had to put it on at public places.
You do have the option of having *just* the waist buckle or *just* the shoulder buckles, leaving either the shoulder straps or waist straps to tie like a MT.


Onbuhimo from Japan


Onbuhimo Japanese baby carrier

A Japanese onbuhimo baby carrier has a smaller rectangle of fabric with padded ties angled out of the top corners and loops or rings on the bottom corners.

  • The ties go up over the mother’s shoulders,

  • down through the loops (which are under the baby’s legs),

  • each tie goes up over the mother’s breasts and through the opposite shoulder strap,

  • then they are tied in the middle over the upper chest
*Taken from: Ecobabysteps.com

***

Secara amnya, Meitai dan buckle tai tak banyak beza. Meitai mempunyai tali yang panjang yang digunakan untuk mengikat badan dan anak secara melilit manakala Buckle tai, tali yang panjang tersebut digantikan dengan strap pendek dan webbing (macam bag pack).
Onbuhimo pula bezanya ketara pada bahagian waist dimana, tali yg panjang digantikan dengan ring yang digunakan untuk memasukkan tali panjang bahagian shoulder strap dan kemudiannya diikat kemas.

2) Whats the different between buckle tai and SSC?
SSC dan buckle tai memang macam sama tapi perbezaan yg jelas adalah di bahagian waist. Dan pada pendapat peribadi saya juga, saya lebih sukakan buckle tai (maaf jika bias di sini) sebab tidak terlalu bulky (padded kawasan pinggang dan shoulder) dan lebih selesa untuk front carry berbanding jika menggunakan SSC.

Here photos* to compare:

Buckle tai:

SSC:

*Photos courtesy from Google image.

3) Which is suitable for newborn (one week to three weeks)?
Mei tai adalah lebih sesuai untuk newborn kerana dengan mudah boleh meng-adjust kedudukan bayi dan sekaligus mengikat kemas supaya bayi lebih selesa. Namun begitu, secara peribadi, saya berpendapat ringslings adalah carrier yang terbaik untuk mendukung bayi newborn, sebab kedudukan bayi lebih snug dengan balutan seakan berada di dalam perut ibu.

Contoh gambar dari google:


Maaf, buat masa ini saya tidak menjual ringslings. Hanya fokus kepada meitai, buckle tai dan onbuhimo sahaja. Boleh rujuk JumpsacBaby, DeanaDesign, dan Mamapatch for local vendor selling ringslings :)

4) Which is suitable for toddle (one year old and above)?
OK, yang ni ikut preference sebanarnya. Meitai sesuai, Buckle tai sesuai, onbuhimo pun sesuai.
But since meitai kena ikat bertali-tali makanya ramai yang merasa agak remeh, espcially kaum lelaki memang tak begitu berminatla nak ikat2 ni kan, so alternatively bole pilih buckle tai. Onbuhimo memang utk bayi 4bulan dan keatas, sebab kaedah dukungannya hanya bole froggy leg position. Mei tai dan Buckle tai bole froggy leg position and fold position for newborn.

Ini gambaran bagaimana kaedah froggy leg position (taken from www.Storchenwiege.com) :


Beza pula dengan normal modern baby carrier, kaki bayi adalah 'tergantung' dan lekapan pada badan pembawa juga tidak ergonomik. Pembawa bole rasa sakit badan jika mendukung bayi dengan menggunakan carrier ini pada jangka masa yang lama.
Contoh gambar (dari google.com):
Although these carriers seem practical, they simply do not offer your baby sufficient support, especially on prolonged walks.



5) How to order?
Ok, ni soalan yang paling kerap. Bagaimana nak order. For time being, all of my carriers are made for order. Dulu ada buat ready stock but then dah habis tak re-stock lagi.. heheheh..

All announcements pertaining to customs, pre-orders, and in-stocks are posted at the Facebook fan page. So join me there:

www.fb.com/neezaneedles


I also will double post most things on this blog, but the Facebook group sees a lot more action.

However you can as well contact me via email : neezaneedles.gmail.com

But basically kalo nak order,
i) you can decide nak buat mt, bt atau onbu.
ii) chose kain kat my FB fabric library or you can use your own fabric, either way
iii) tag kat gamba kain tersebut (ni kira nak cop la)
iv) email me your request
v) I will need to know your size and also your baby size
vi) pay deposit (rm20) for confirmation
vii) i will take 10-15days to sew your carrier
viii) once your carrier dah siap, i'll contact you
ix) if payment done, the item will be posted to you strainght away via poslaju.
x) you'll received your carrier and i hope you'll happy. but if anything, get back to me, ok :)

6) Price?
For time being price as stated here:
http://www.facebook.com/note.php?note_id=160657733997888
http://www.neezaneedles.biz/2011/05/neezaneedles-babywearing-handmade.html

Akan diubah dari masa ke masa bergantung kepada harga barang naik, harga currency etc. But worry not, I can assure that this year price will stick to the list.. Hehehehhe, macam berkempen plak statement tu.. :))

7) Can use own fabric?

Bole. 1 meter fabric untuk body panel, depan belakang including sleeping hood. But make sure kain adalah medium weight tak bole terlalu nipis dan kalo bole I prefer cotton-like. Sari ke apa ke, bukan tak nak tapi dia kan cepat tercarik, kang rabak naya jer.. Kang masuk balik saya dalam Metro tapi lain pulak ceritanya kali ni.. heheheh "touch wood!!!"

8) I'm new to this babywearing world but I love to wear my baby. Teach me how?
OK, instruction on how to wear NeezaNeedles Mei tai, Buckle tai dan Onbuhimo ada pada link FB ini.
http://www.facebook.com/neezaneedles?sk=app_2392950137


Kalo tak bole bukak bole jengah my YouTube channel: www.youtube.com/neezaneedles

But kalo u betul2 masih hijau dalam arena babywearing ni, I strongly suggest u join our local Malaysia Babywearing Club at http://malaysianbabywearers.org/mbw/. Banyak yang bole belajar kat sana. But hati-hati, buying carriers can be addicted jugak tau.. heheheh ;)

9) Can I breastfeed my baby in the carrier?
Ok, this is why I like the carrier, sebab bole bf secara discreet. Ni ada saya tunjukkan how:
http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150266472796098

10) Until what age can I carry my baby via NeezaNeedles carrier?

This is depends on you and your baby size. But I can said that the carrier can be used from 3kg up to 13kg.

***

OK, rasa nya tu jela kot. Hope this help. Kalo ada apa-apa email jer.. but since saya dah kerja mebe akan mengambil masa sikit nak siapkan carrier tu. Apa-apa pun, kita borak dalam email jela.. OK.

:D


No comments:

Post a Comment