Saturday, November 26, 2011

Hijab - my story..

I feel like sharing this story with you guys..



Macam Wardina cakap, (from Ini Kisahku), after balik umrah, dia rasa dia dah berubah.. tapi orang still offer cerita dengan watak yang 'tak sesuai' so she decided to wear tudung as highlighted to people that she's changed and please respect her decision.

Tudung ni hikmah nya tinggi - mengangkat mertabat wanita. So, bertudung la menepati syariah..

And just like I wrote in previous post, nak berubah tu susah.. tapi nak maintain lagi susah.. Hijrah itu jihad..



ps: baru nak reply komen sbb all these while dok blogging via eml so tak bukak blogger.com .. Thanks for dropping by and left some point of view :)

4 comments:

  1. subhannallah..agar diriku istiqamah bertudung sejak dari kanak-kanak lagi, sebab kita masa kecik2, budak umur berapa ntah keluar rumah dengan ayah kene pakai tudung, walaupun tudung ume yang besar. Masa tu tak beli lagi tudung kecik, tudung ume sahaja yang ada. Now, i feel happy,,sejak kecik dah diajar pakai tudung.

    ReplyDelete
  2. Alhamdullillah Ija, even tak bertudung, pengetahuan agama setakat SPM tingkatan Lima, I am so blessed that my jati diri is so tinggi and hidayah Allah limpah tak pernah dipersiakan.. And I dunno how to thank Allah for answering my pray- "aku nak suami yang bole membimbing aku.."

    And of course my kids, akan diterapkan dengan Cinta Allah dan agama dari muda sbb cabaran lagi tinggi. Fikir balik I dunno how la I can resist the temptation friends ajak g clubbing, nonton concert sumer.. but at that particular time i was thinking, sayang duit nak berjoli-joli, and i dun wanna waste my night life with perkara tak berfaedah sbb esok nnt nak g lab penat, tak buat experiment, tak habis plak my research nnt- my bacteria kinda species yg senang mati so susah nak jaga mereka.... Hahahh..

    But conclusion, I know Allah swt love me and taking good care on me :).. InsyaAllah.. Wallahua'alm

    ReplyDelete
  3. akak start pakai tudung masa sekolah menengah tp kat rumah tak pakai pon, but one day tuh ikut arwah abah ke kebun kelapa sawit dia, pokok kelapa sawit tuh plak kecik lg, ntah camna tercucuk duri daun kelapa sawit kat kepala hahaha padan muka, sejak dari itu mmg sentiasa pakai kalau keluar rumah or ada bukan mahram

    ReplyDelete
  4. pakai tudung masa form 4. sebab ikut kawan, rasanya. tapi elok juga kan, kerana berkawan dgn orang bertudung, kita pun terikut..benda baik tak pe.

    pentingnya memilih kawan ini patut kita ajar pada anak-anak kita.

    ReplyDelete