Monday, March 26, 2012

Konferens Bidadari Dunia 2012


Me and Ito first day.


Alhamdullillah. Di atas kesempatan yg Allah swt beri, berpeluang utk menghadirkan diri ke Majlis Ilmu yang pada saya cukup berprestij. Terima kasih sangat kepada suami yang memberi keizinan (dan galakkan) dan sanggup pula mengambilalih tugas menjaga anak-anak. Alhamdullillah, 2 hari konferens, yang bagi saya sangat padat dengan ilmu, dan mampu membuat saya berfikir mendalam tujuan kita berdiri di bumi Allah ini: untuk terus mencari kekayaan dunia @ mengikut sahaja arus kehidupan (kerja, solat, tua dan mati) @ mencari peluang untuk berbuat kebaikan amal maaruf nahi mungkar dalam mengharap bertemu Allah di Syurga Jannah di akhirat kelak.. Mungkin sebab saya pun tidak pernah pergi ke konsferen berbentuk kerohanian, bagi saya memang Best Sangat!!! We laugh, we think hard, we even cried during the talk. Ya, saya pergi dengan Ito, mbw and tweet buddy. Thanks sebab menyahut ajakan aku, I pray the very best for you Ito. I will, I do :)

And I did tweet some of what the Penceramah said @neezaneedles twit acc. Here's some:
-Dalam beribadat dgn Allah swt kena paksa diri. Kalau tak paksa tak jadi. #konvBidadari
-Kalau nk tgu Ikhlas itu datang. Sampai mati belum tentu. #konvBidadari
-Solat jgn tinggal. Ia benteng kepada kemungkaran. #konvBidadari
-Dalam kehidupan, Allah swt hanya akan memberi jika kita mencari. #konvBidadari
-If we feel complete. We will not show-off. #fashion #konvBidadari
-Diri kita berharga kerana Kita. Bukan apa yg kita pakai. #konvBidadari
-Hargai masa. Masa terlepas x bole ganti balik. Jgn buat perkara lagho. We never know when we die. Takut x smpt beribadat. #konvBidadari
-3♥ kunci kebahagian- ♥ Allah dan Rasul, ♥ kerana Allah dan benci perkara Allah benci. #konvBidadari
-Konsep bahagia dalam diri. Fikiran → emosi → tindakan → tindakbalas kehidupan. Fikir +ve hasil +ve dan sebaliknya. #konvBidadari
-Delete negative thought! #konvBidadari
-Roh mesti bergantungan dgn Allah swt. Selalu bersyukur. Talk to Allah every minutes (zikir sentiasa). #konvBidadari
-Jika ada perkara negatif berlaku, kata: Apa yg boleh sy belajar dr perkara ini. Belajar utk memperbaiki dan mendekatkan diri kpd Allah.
-Kalau mahu anak2 berjaya, didik mereka supaya Bersabar. #konvBidadari
-Ajar anak2 bersabar dengan jangan bagi diorg semua apa yg mereka mahu. Must make them do something (good) to make them get it.
-Anak2 perlu perhatian. Beri sentuhan (peluk) dan kata2 yg baik yang sopan akan membentuk adab anak2. Displin anak dgn menetapkan had.
-Kalau kita nk merubah org, Kita berubah dulu. Bagi masa kerana bukan sekelip masa. Jangan putus asa. #berdakwah #konvBidadari
-Tiada tempat yg lebih baik utk mengadu. Hanya pada Allah. T_T #konvBidadari
-Seluruh yg kamu pakai, yg kamu cakap, perilaku, pekerjaan dipertanggungjawabkan dengan label. Label Islam Muslim. Maka jaga. #konvBidadari
-Dakwah wajib bg stp org. Berpesan2 la ttg Islam sesama kita. Ingat memperingati. Jgn jadikan alasan sibuk ngan anak atau kerja smpi lupa 1/2
-.. utk menyampaikan pesan Islam. Bnyk medium bole guna: twitter, fb utk berpesan pada masyarakat. Jgn smpi kita ditanya oleh Allah kelak 2/3
-.. apa peranan/contribution kita pada masyarakat sesama Islam. Ambil peduli atau pentingkan diri. 3/3
-Akhir kata, bacalah Quran dan Tafsir. Risalah @ surat cinta dari Allah. Supaya kita ingat peranan dan tanggungjawb kita di muka bumi ini.
-Sekian. Sedikit perkongsian dari Konvensyen Bidadari Dunia. Sorry to flood ur timeline. Semoga yg menbaca (dan sy juga) dpt manfaat. iAllah
***


Me and Ito, second day.

Topic covered memang menarik: tanggungjawab muslimah, sebagai anak, ibu, isteri, khalifah dan hamba Allah swt - realistic dan terkesan.

Antara point yang penting, yang hampir all the speaker tekankan is (yang saya rumuskan melalui pemahanan saya):
Read the Quran and tafseer! Cari masa untuk baca Quran. Beli Quran kecik berserta tafsir, simpan dalam tas tangan, bawak ke mana dan baca - dari dok membaca status twitter 24jam sudah atau status FB 2-3 hari lepas, Quran jadikan tabiat. Masalah masyarakat Islam sekarang ialah hati agak berkarat - selfish dari segi keduniaan, memandang status dari segi kebendaan (Coach, LV, big car, pangkat), berlumba-lumba nak tayang barang (mahal) yg kita beli (facebook? huhuhu..) dan ramai yang 'ringan' bab Islam. Sebab Islam bukan sekadar bertudung, solat dan puasa, ia lebih dari itu. Menjadi Islam adalah memberi, contribution to the society. To the Muslim society. Daawah itu yang kita mahu. 'Berpesan-pesanlah sesama kamu'.. Ingat mengingati, kerana ada antara kita yang lupa.. And of course, your company is who your are. Kalo kamu mahu jadi orang baik, makanya orang yang baik-baik akan datang jadik kawan kamu.. Filter our friends, tengok arah mana yang dia akan bawa kita.. And of course, kita doakan yang terbaik untuk kawan-kawan (juga musuh-musuh) kita.. InsyaAllah..

Bagi saya sendiri, banyak jugak yang saya perlu belajar. Pertamanya, bersabar. Sejujurnya aku tak la sabar mana sangat. That's why I chose to become Microbiologist at the first place- kerja dlm lab bermain dengan bakteria sahaja. But now, my work involve with so many people. Macam-macam ragam manusia. Sometimes I was like, whyla, whyla.. grrr... so jadinya mmg Sabar itu penting. And keduanya, I need to learn to appreciate my parent, more. Dan ketiga, lebih memberi. Segi kewangan (mana yang mampu) dan juga perkongsiaan ilmu. InsyaAllah.

Bercakap tentang perkongsian ilmu, Prof Dr Muhaya akan mengadakan Seminat Satu Hari berhubung dengan Kekeluargaan di Perbadanan Putrajaya. Details as below. Bole lawat website mereka untuk maklumat lebih lanjut.

- I am not sure weather I'm going or not, sbb at that particular of time our Surau P9B is inviting Ust Hasnan for Kem Pengukuhan Solat- Bagaimana Mencapai Kusyuk dalam Solat, which I am very looking forward to go.

And one more Muslimah Conference, Being ME- Muslimah Empowered, which will be held 30th June (previous schedule was on 5th May). This, insyaAllah, I will be going as I've bought the ticket already.

Further info regarding this international Muslimah Conference (previously they did it in Canada, now they're coming to Malaysia) can be viewed here: http://www.facebook.com/beingME.MuslimahEmpowered
And if you read Yasmin Mogahed's blog or listen to her podcast, insyaAllah, She will be there to, being one of the speaker.. woohoo..

Last but not least, I catch new tudung(s) during the conference (hehee.. dah pompuan tu pompuan jugak... :D)

1 comment:

  1. Assalamualaikum Neeza,

    Thanks for sharing the info. Nak pergi convention ni tapi ada hal yang tak dapat dielakkan, rugi nya tak pergi, huhu~..

    Going to register for 'Being Me' conference, insya Allah..

    Tabarakallah. :)

    ReplyDelete