Saturday, April 14, 2012

The new bag



I bought a new bag: a sling bag or also known as a cross body. A cheap one, of course.. hehee.. I am not a bag person, so mmg tak terlintas pun nk beli bag baru. But demi menyahut seruan, mempraktiskan ilmu yang telah dipelajari: untuk hati dekat dengan Quran, bring the Quran where ever you go, so I bought a mini terjemahan Quran and sebab bag yg sediada itu terlalu kecil untuk memuatkan Quran yg juga kecil comel, I ended up buying a new bag. Tak mahal. Beli kat FOS je. And I am so happy with the bag, sbb more to kandungan dalam bag itu.



I know dlm telefon pun bole download apps Quran terjemahan, but the feel tak sama. Serious. Its like reading via televisyen. Feel dia tak sama kan.. Mebe we (or it just me) has put focus that television is for entertainment so when we wanted to put it as a knowledge item dia tak jadik. I view my phone as an entertainment tool, so reading Quran or any other things rasa tak sampai. And with me yang mmg ada rabun dekat, lagilah susah nak membaca via phone.

So, buku jugak yang lebih berkesan. And Alhamdulillah, when I know that I have Quran in my bag, I have a high tendency to flip it tru. Like recently, we went out, and while waiting, I can basically finish one chapter. Alhamdulillah.. And I feel happy with it; sebab kalau biasa, while waiting I tend to play with phone (sbb kalo tengok2 orang lalu lalang, hati ni cepat je nak berkata2), and biasalah bila masuk phone, I'll go to twitter/fb and dekat situ pun hati akan berkata2 jugak-kan, and I will end up playing sudoko/solitaire yang tidak berfaedah itu.

--Nak add skit: Ayat 31, Surah An-Nur yang menyuruh kita berhijab/bertudung, dimulai dengan menyuruh kita menjaga pandangan (jaga mata kita dahulu) sebab mata ni punca nafsu: Lihat, kita nak, Lihat, nak mengata, Lihat, hati berkata-kata; baru lah susulannya diikuti dengan syariat pemakaian hijab.

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya." (Surah An-Nur:31)


And balik kampung baru ni pun, because I have my Quran, so I can finished 1juzuk in two day (which normally kalo kat rumah will took 5days) and I am happy with that. Thanks to Wardina yang stress benda ni sangat2 in KonvBidadari hari tu. Jazakillah to her. [I like her, seriously. Suka betuk dengan perubahan beliau :D].

And of course,  I know, some people has done this long before, and as for me, I just started. Bukan nk mengecoh, but I just want to share, that this tiny little thing is soo seronok, and it works on me, and I now can slot my time to read Quran, especially while waiting. Masa tu jadi berisi. And I know antara kita ramai yang kesuntukan masa esp utk 'perkara seperti ini' so I guess this can be a tips, to cut of some crappy activity, to clean our heart, to get closer to Allah swt.

Semoga apa yg dikongsi ini akan menyebarkan yang terbaik untuk kita semua, insyaAllah :)

3 comments:

  1. Tahniah untuk kak, Liza tak berkesempatan nak bawa atau baca buku bila outing sebab mata sentiasa memerhati anak2 especially Naydee.
    Tapi yang selalu Liza buat, Liza sentiasa zikir surah Qursyi. Memang rasa senang dan tenang aje dan rasa dekat dengan Allah. ^^

    ReplyDelete
  2. good practice untuk diikuti oleh saya jugak..thanks neeza!~

    semoga Allah memberikan yang terbaik buat neeza sekeluarga dan kita semua sesama islam, insyaAllah..

    ReplyDelete
  3. Membaca Al-Quran adalah amalan yg sgt mulia dan menenangkan. Semoga saya dapat apply dan praktiskn dlm kehidupan sharian sy lepas ni..
    Insya Allah...

    ReplyDelete