Monday, July 2, 2012

How to Cross the Oceon of Dunya without Drowning

=""




A lecture by Sis Yasmin Mogahed

Memang ada kegigihan la nak pergi talk ni. I told Mat on Thursday about the talk when Wardina tweeted about it. Dia kata nk pergi tak? Kalau nk pergi kena naik public la sbb dia pun ada seminar RayOfFaiths kat UM tu and habis dekat maghrib. And I said tengok dulu yg BeingMe lecture macamana.. And Alhamdullillah bcoz I am so in Love w her talk at the BeingMe Conf so I decided to take the public transportation challenge just to be there to hear her lecture. And Alhamdullillah, semua dipermudahkan dan dan dapat duduk depan sekali betul-betul mengadap Sis Yasmin dlm dewan kuliah tu. 

Ok, this is my sharing notes. Things yg sempat ditulis mengikut pemahaman saya. Her lecture is of course in English but I translate most in malay for me to be clear. So nota akan bercampur-campur bahasa.

Definasi tajuk: 
Dunia umpama lautan dan kita adalah kapal yang sedang berlayar di atas lautan tersebut untuk menuju ke destinasi. Destinasi kita adalah untuk berjumpa dengan Allah swt. Untuk kekal terapung, dan mampu berlayar, air lautan mestilah tidak masuk ke dalam kapal. Andai air lautan masuk, maka kapal akan karam dan destinasi yang diimpikan tidak akan dicapai. Untuk mencapai destinasi bertemu Allah swt, dunia mesti berada di tangan bukan di hati.. kerana apabila dunia bertapa di hati maka, kita akan menjadi hamba dunia, seperti mana bot yg akhirnya tenggelam di dalam lautan dan dipukul-pukul oleh arus air yang sepatutnya dikemudikan oleh sang kapal.

Untuk tidak tenggelam dan terus terapung berlayar, kita mesti faham:
1) Destinasi.
Mcm kita nk pergi dari satu tempat ke satu tempat. Mungkin kita akan menyinggah tempat2 lain, tapi kita berbalik kepada destinasi awal, sebab: Kita dah set goal yang kita mahu pergi ke tempat itu. Dan kenapa kita mahu pergi ke tempat itu, sebab kita tahu itu Tujuan kita. Ada sesuatu yang kita mahu di tempat tersebut. Sama juga di sini, Destinasi kita adalah Allah, Sebab kita perlu kembali kepada Nya. Dan utk tetap kepada tujuan, we hv to know Him. We hv to hv fear for Him. Masalah sekarang ni dalam hati kita kita tak kenal siapa Allah swt. Kita tak faham kenapa kita nk kena pergi bertemu Nya. We are like a kids, yang disuruh pergi ke sekolah (untuk menuntut ilmu di mana masa depan akan terjamin) sebaliknya dalam perjalanan ke sekolah tersebut, kita menyinggah kedai mainan, and get caught up.. terus tak nak keluar dr kedai mainan tersebut dan lupa atau tidak mahu langsung ke sekolah.
Kedai mainan- best sbb seronok tetapi tiada jaminan. Seronok sementara. -> Dunia
Sekolah- X best, kena exm sumer But dengan ilmu akn membawa kita ke atas. -> Destinasi
Jadi kita kena kenal Allah swt untuk terus berada di landasan yang betul.

2) Purpose
Tujuan. What am i doing here.
Tujuan kita sebenarnya satu jer. Disebut di dalam Al-Quran, firman Allah swt, "Tidak aku ciptakan Jin dan Manusia tetapi untuk Menyembah Allah". Satu je. 

3) Understand the Ocean (duniya)
a) Sementara. Tak kekal. Nabi bersabda bhw setiap kita adalah pengembara/traveller. So mcm kalo kita travel ke suatu tempat, kita duduk hotel, we dont get attached to tht place. Kita tak de la nk beli perabot, cat, hias bilik hotel tu semua. Kita masuk, tidur etc, and then we leave to go to the destination. So sama konsep, jgn attach dengan dunia sbb ia temporary. 
b) We were born to die. Semua yang dihidupkan oleh Allah swt, akan mati. Tiada yang kekal. Perjalanan ini adalah perjalanan Hati. Path of the heart. Not the body. Not physical. So yang bergerak mestilah hati. Hati kena semakin lama semakin tawaduq dan cinta Allah. Di sini jugak, bukan amalan fizikal berbentuk ritual. Mcm seseorang yang kelihatan nya sngt warak, solat, Quran, tapi apabila berlaku musibah (ujian Allah swt) terus melenting, marah, hilang kawalan.. Itu maknanya amalan tak sampai ke hati. 
c) Live is imperfect. Hidup tak sempurna. Di sini, Allah berfirman, "With hardship comes Ease". Duniya: ada masa kita akan gembira, ada masa kita sedih. Tapi dalam kegembiraan, akan ada sedikit kesedihan, dan dalam kesedihan akan tetap ada sedikit kegembiraan. Duniya is just a glimpes of the hereafter. Berbeza di akhirat, if Jannah, ia adalah keseronokan mutlak. Kita akan rasa gembira, tenang. Tak de gusar. And Jahannam, nauuzubillah, kita akan rasa terseksa setiap masa, tanpa sekelumit gembira. All happiness is just a sample so the we yearn for the real thing. 
d) Duniya is a test. Ujian untuk ke destinasi. we were being watch and will be judge. So show the best at all time.
e) Life is a tool, to get to the Creator. Seperti kita diberi toolbox utk membina rumah. Jika kita terlalu seronok dengan toolbox tersebut, jatuh cinta dengan hammer, kita akan lupa tujuan asal untuk membina rumah sebab too distracted w the tools. 
f) Mati sebelum dimatikan. Detachment w the duniya. This does not mean that we dont involve anything in Duniya, but, dunia in our hand not our Heart. Konsep zuhud: is not that we dont own money, but money not controlling us. Contoh, para Nabi semua dari golongan hartawan. Tetapi they know thier mission/purpose so they dont get caught up w the wealthy. We hv to hv an ultimate attachement w Allah swt. Duniya memang cantik, but sekejap, Mcm bunga rose yg sedang mekar berkembang, cantik, harumnya sekejap. Sehari dua, ia layu dan mendebu. Dunia tak kekal. Segala apa yang ada dalam duniya juga tidak kekal. Hanya cinta pada Allah swt shj yang kekal. When Allah swt give gift, we too hook w the Gift, we forget the Giver. We cannot live w/o Allah. But we enjoy the gift, Jika diambil (anak, spouse, parent) hati akan sedih tapi kita lebih redho. Realise that everything temporary exp Allah swt. Is like filling a cup w water. Everything we put in the cup will go into the water. Same concept like when we fill our heart with Allah, everything comes will dilute into the heart that full of Allah, not the other way round.

4) Plan for tomorrow
Tomorrow is the afterlife. Kita kena rancang di mana kita mahu berada di akhirat kelak, Syurga atau Neraka. Jika syurga jadi pilihan. How to get there? 

5) Remember Allah swt Consistently. 
Allah swt adalah umpama: air kepada ikan, udara kepada kita, makanan kepada badan. Necessary for survival. Apabila kita berpaling kepada Allah swt, Syaitan akan mengambil ruang tersebut dan menjadi intimate companion. Solat jaga, jangan tinggal. Kerana jika kita tinggal solat, ia akan membuka ruang utk syaitan. Hidup yg miserable adalah mereka yang tidak mengingati Allah. Allah berfirman, "Dengan mengingati Allah swt, hati akna menjadi tenang". Ingat dengan mata hati. Count ur blessing. 

6) Protect heart from Syaitan.
Consistently remember Allah swt: Prayer, Doa, Zikr, Quran

7) Guard ourselves from lowerself (nafs)
Jinakkan nafsu dengan kerap mengingat Allah. Kurangkan bercakap perkara yang tidak berfaedah, yang bole membalikkan hati> bila kerap bercakap akan tersasar berckp perkara yg tidak berfaedah dan terus akan lupa dr mengingati Allah. Overburden nafs w ibadah. Fasting also starves the nafs.

8) Guide from Sins
Sins is like a blackspot in heart. Veil to get to Allah swt.
Continuosly/ consistenly tawbah. Istighfar banyak2. Even when kita tgh buat kerja, just istighfar in our hear.. Ya Allah, forgive me.

9) Guide our Heart
Heart is the apparatus to get to Allah swt. Lower our gazes. Dont look/hear something is Haramm. It will leave blackspot in our heart. Be in a good company. Surround urselve w those who remember Allah swt. Good company is like entering to a perfume shop. Even u dont buy any perfume, u still smell good when coming out from the shop.

10) Maintain Personal Connection w Allah swt
Specifically build the connection. Solat bukan hanya yg wajib. 2/3 night prayer is the best as Allah is so near, so close to Us at that period of time. Berdoa selalu. Always talking to Allah. Anything we want to do, ingat pada Allah. Ya Allah permudahkan, Ya Allah jika tak elok jauhkan. Setiap apa yg kita buat, permulaannnya ingat pada Allah dan pohon utk berada pada jalan yang lurus. Mohon keampunan selalu even kita bukan sedang berbuat dosa sbb kita mahu menjadikan Allah tempat mengadu dan tempat bergantungan. Sucikan hati dengan membaca Quran, kalimah-kalimah Allah.


***
Soalan/Jawapan from QnA session.

1) Kita dah solat, dah baca Quran but we still feel that we're far from Allah. Masih hanyut dalam arus dunia. Bagaimana utk membawa hati utk dekat kepada Allah?
Kdg2 kita terlalu fokus pada ritual, target nk khatam Quran, tapi semua yg dibuat tak smpi dalam hati, jadi hasilnya tak dapat. Build again personal relationship w Allah. Tengok balik diri sendiri. Adakah kita beribadat tapi masih berbuat dosa. Sebab kdg tu ada dosa yang kita addicted dan kita pegang, jadi amalan yang kita buat tak sampai ke hati. Kita lihat balik diri kita sendiri macamana? Adakah kita menutup aurat dengan sempurna, bagaimana dengan solat kita (jaga atau tidak), suka melengahkan solat etc. So, this perkara yg kecil je kelihatannya, tapi memberi impak kepada hati. Increase Zikr. Never compromised the Salah. salah at time.

2) How to boost iman when it is low?
Low iman is like lose hope, give-up, slack in ibadah. We need to know that this is natural. Iman can be low and can be high. First, even in any condition, solat kena jaga. Struggle, lawan nafsu, baca quran, zikr, even kita tak suka. Mesti ada konsisten dlm ibadah, contoh make a habit to Istighfar 100 a day. So when Iman is low, never compromised that. 100 istighfar a day masih dibuat. InsyaAllah, Iman akan naik balik.

3) How to choose friend? We want to be in that bad company to give daawah. Is that ok or not?
Always remember hati bole berbolak balik, sangat cepat terpengaruh dengan sekeliling. We hv to be in good company first then we can go to those bad company to give daawah. kena ada ilmu dan sokongan. Then examine the effect, jika rasa dia yg lebih influence kepada kita and not the other way round, just leave them. Kita tak rugi jika tak berkawan dengan mereka.

4) How to know the hardship that we're going tru is a test or a punishment?
Based on the result. Jika hasil nya mendekatkan kita dengan Allah maka itu adalah bless, jika jauh kepada Allah, itu adalah hukuman. Ini bukan sahaja melibatkan malapetaka, juga kekayaan, jika dah kaya dan lupa pada Allah, maka kekayaan itu tak bermakna. Namun walau apapun, selagi kita masih hidup, belum mati, pintu tawbah masih terbuka. Jika rasa tesasar, balik kepada Allah segera. Allah mnguji hambanya utk menjadikan kita humble, soften our heart and we turn back to Allah, then we hv pass the test. Ujian yang Allah swt beri, bukan untuk kita selesaikan sendiri, pretend strong and try to overcome the obstacle, Allah bg ujian so that kita balik kepadaNya sbb hanya Dia yg bole mend the situation sbb Dia yg bagi pun. Is like we buy a very sofisticated complicated machine, that can do all sort of job, but then the machine rosak, kita normally tak baiki sendiri, kita bawak balik machine tu kepada manufacture. So sama idea kat sini, ujian dr Allah so hanya Allah yg bole membaikpulih segalanya.

5) Setiap masa dan ketika, kita kena membuat pilihan. Bagaimana nak tahu itu adalah dari Allah atau mengikut nafsu?
Kita akan tahu apbl kita buat keputusan yg salah, that thing w bother us. Kenapalah buat mcm ni dulu?
Jika buat kerana Allah swt, walau apa pun keputusannya, baik atau buruk, hati akan tenang menghadapinya. No regret. Seperti doa isthikarah, sekiranya ia baik utkku maka dekatkan, sekiranya ia tidak baik utkku, jauhkan dan redhokan hati ku ini. So apa yg baik itu adalah yg mendekatkan dengan Allah swt. Masalahnya, people always see narrow defination about good and bad. Everything, yg mana close to Allah itulah yang terbaik: perceraian, kematian, kehilangan, nampak seperti 'buruk' tetapi jika mendekatkan dengan Allah swt, maka itu terbaik sebenarnya.


***

Ok thats all about 2hr session w Yasmin Mogahed. I really love this woman. Inspiring!!! Kalo tak tahu sapa Yasmin, go to her blog, read her pieces, go to Youtube, listen to her podcast. Aku suka sbb dia menyuluhkan Islam itu dalam konsep yg mudah, yg relate to what we do everyday, yg menjadikan kita tahu, oh aku buat ni sbb... memberi jawapan kepada kenapa kita begini-begini.. 


No comments:

Post a Comment