Sunday, August 5, 2012

Al-kisahnya

Mcmana bole beli mesin baru?

Hari Sabtu lepas, tengahari tu sempat lagi siapkan satu carrier, ingat nk sambung jahit, but then Jack, all of a sudden rosak. Tak pasti apa rosaknya, but i guess the motor went kaput, on bole, menyala lampu but tak bole gerak. Cuak, pelik, semua ada.

So, sebab semangat menjahit adalah tinggi, I pull out my Singer domestic, and jahit my kids baju raya instead. Punya la lama tak pakai mesin tu, sampai lenguh2 kaki menjahit, sebab tekan pedal beria sangat kot.. hehee. Jadinya hari Ahad tu sempat la siapkan baju raya anak2. Ikut target, by 31st all orders should be out, should be cleared. Tapi tu la kita merancang, but Allah juga merancang so redho sajalah.. blessing in disguise, baju raya anak2 dah siap, tunggu nk jahit baju Mat je lagi.. huhuhu...

Pagi Isnin, tepat jam 830, terus call kedai mesin tu. Dia kata ok nnt dia dtg tgk. I was like mcm ok, pukul berapa nk dtg? dia kata tak pasti lagi tapi dia cuba hari ni.. nnt cal balik. Hung up. Rasa mcm dah tak best, so I go to LSN website. Website Lsn ni memang selalu masuk, untuk meracun diri sendiri la kan.. Jam 11, dh sangap tak bole nk buat apa, I call back kedai mesin tu. Dia kata tak dapat dtg hari ni, mebe Rabu atau Khamis baru bole dtg. I was like.. eh apa cerita ni kan, org kan nk menjahit. So i decided to call Lsn straight away. Diorg bole dtg, but then biasa la gatai pulak pi tanya, mesin mana bagus la itu la ini la.. so org kedai tu pun promote2 la bagai.. diorg ada current promotion, mesin-niaga, rm2.5k dapat 2 mesin: industrial jahit lurus Brother and industrial jahit tepi Jelita. He promoted that to me, but since aku tak la bnyk sgt menjahit tepi so i not that keen. Then dia ckp kalo nk bagus mesin amik had Jelita direct-drive.
http://www.lsn-sewingmachines.com/Lockstitch-Machine/Jelita-JL6800M.html

Fikir-fikir, ding dang-ding dang.. ok la amik la mesin baru, sbb Lsn bole trade-in the Jack. And diorg punya customer servis pun quite good, so i choose them..
sedih sebenarnya berpisah dengan Jack.. bnyk jasa!! ratus dh carrier jahit.. huhuhu..

So i hope new machine ni productivity will be up, InsyaAllah..

Gambar: kedudukan mesin baru dlm bilik.. Tak bole rapat ke dinding cm Jack, kena letak kat tengah sbb meja dia panjang lagi.. but i like sebab lagi luas ruang nk menjahit tu :)
 

-----

Neeza Zaini

www.fb.com/NeezaneedleS

1 comment:

  1. wahwah.. camtuh ceritanya yer. review skit jelita camna?

    opsss tips from my neighbour kat kampung, sentiasa guna selipar (yg kat dlm rumah tuh) untuk operate hi-speed ni. better not to directly touch the paddle with bare foot. so since then akak mmg sentiasa guna selipar. even yg kat lutut tu pun akak bungkus dgn kain hihihi (bukan bungkus lututlah, tp bungkus tempat tolak tuh.. apa ntah namanya).

    ReplyDelete