Thursday, August 2, 2012

Cerita tudung

Rasanya pencarian tudung mengikut syariat yang kena dengan muka sudah pun berakhir. Alhamdullillah.

I think dh pernah story dh dulu that I wanted tudung yg kemas tutup dagu, and sarung terus, tk perlu pakai anak atau inner, dan cantik jatuh terletak tak kembang.

Tudung jenis ni, the first I bought was the one kat Anjung, Parcel E, depan Tabung Haji. Ok pakai but the kain is a bit keras and panas. Its not lycra, nor jersey. Mebe spandex kot sbb material dia agak tebal. Quite a turn off jugak la sbb nmpk tak cantik, kembang2 gitu. So beli jadik inner telekung je. Tak pakai kat luar.
Second place beli tudung cm ni kat Konvensyen Bidadari, dr butik UmmieTinie. Ok masa cuba, so beli 2 kaler: hitam and teal but later tak pakai sangat sbb bila pakai lelama dia selorot ke depan. Tak lekat kat muka betul2. So just pakai kat rumah letak tepi tangga in case postman dtg bole trus capai. Fabric dia lycra btw.

Then masa g Konferens BeingMe, beli plak tudung Sri Munawwarah. First time beli munaw, so amik smpi 3. Tudung dia cantik (secantik harga) kena jugaklah dengan muka cuma tak de pelapik dagu. Just tudung sarung ala syria cantum. Masa kat sini baru tahu tudung jenis gini ada sz and sz dia bukan sz tudung but sz muka. So my muka is sz S.

Bila balik rumah chk balik tudng UmmieTinie tu yg hitam tu sz M dan yg teal tu sz L. Padan la tak sedap pakai sbb bukan sz muka kita kan. (Ingat sz panjang tudung). Alhamdullillah la dengan kemahiran menjahit Allah kasik, I altered the tudung and now baru la sedap pakai and confident enough to pakai jalan2 kat luar.

Then baru ni, belek2 majalah Solusi ada iklan Tudung Siti Khadijah. Dan tudung dia jenis tutup dagu jugak. So pas balik Karysma singgah la pergi kat kedai dia (kat seksyen 8 belakang Ariani). Cuba je terus rasa MasyaAllah, ini la tudung yg dicari selama ini. Labuh just nice, tutup muka dagu kemas tanpa perlu pakai inner dan kain jatuh terletak. Kain sedap plak tu (kain cotton lembut bukan lycra). And since ada offer Ramadhan, borong la mcm2 kaler. Hahaa.

InsyaAllah lepas ni pencen dh beli tudung.

Btw, wardrobe tudung pun dh revamp. Hari tu aku letgo all my baju kurungs. Kosong terus almari. Then revamped wardrobe tudung, I waived goodbye to all my bawals and shawls. Dah tua2 ni tudung sarung sekali pakai jugak yg senang. Hehee…

Gambar:
1) Tudung had beli kat depan tabung Haji Anjung.
2) Tudung Ummitinie sblm dialter
3) Sri munawwarah
4) Siti Khadijah. Zahra pun pakai sama tapi kids punya



-----

Neeza Zaini

www.fb.com/NeezaneedleS

2 comments:

  1. buat sendiri je Niza... so far the best guna lycra denim as awning, lembut tp terbentuk, body tuh tak kisahlah, lycra biasa or cotton.
    Last time I beli tudung masa mula2 nak buat tudung, sebab nak di bedah siasat n copy pattern. pastu beli kain jer lah. i meter is more than enough for me and izzah

    ReplyDelete
  2. neeza, boleh share nama kedai tudung dibangi tu. tq.

    -liza-

    ReplyDelete