Monday, December 31, 2012

Brother Cover stitch 2340CV

This would be the final entry for 2012. Woot wott!!!

Yes, this is my new sewing machine. Alhamdullilah, this is one of my personal wishlist. Andaikata ada orang suka branded stuff, or collecting gadgets, I go gaga over sewing machine. Hehee..

Lama nak beli mesin ni, but I can't justify why I have to have this sewing machine. Until, borak-borak dengan sil, yang ada buat business tudung shawl, we suddenly came to a collaboration project which I am going to sew some of the tudungs. So, justified to get this coverstitch machines sebab materials yang akan digunakan untuk jahit tudung/shawl tersebut adalah knit cotton interlock. She provides the fabrics, and I, insyaAllah will turn it to shawls. Brand tudung is Zaliaa. Hopefully pembaca can support us by liking our Facebook Fanpage: Zaliaa. :)

Berbalik kepada cerita mesin, masa nak pilih beli mesin ni, I noticed that we have variety of portable coverstitch machines in the market: ada brand Dragonfly, Konwa, Jelita and Brother. Harga setiap satu based on my personal research is: brand Dragonfly (~Rm1.3k), Konwa (~Rm1.2k), Jelita (~Rm1.4k) and Brother (~Rm1.7k). Sebab taknak pening-pening kepala dengan permasalahan mesin jahit (bole rujuk entry sebelum ini berkenaan dengan tips pemilihan mesin jahit) I choose Brother instead. Tutorial penggunaan mesin ni pun banyak dekat dalam Youtube.

This is the machine:


Contoh jahitan: Tudung sekolah Zahra. I made a simple tudung without awning. Tried to jahit tudung berawning but failed few attempt, lepas tu bijak sangat pergi pakai kain yang sepatutnya, so bila dah tak jadi tu, I am so afraid to retry sebab takut run out of that black fabric itu yang buat style awningless tu. But still ok fit her face nicely.



And mesin ni memang best la, I managed to make 3 tudungs in just one hour (minus yang tak jadi tu ya..) and the jahitan is so kemas and cantik.



 

Kesimpulan keseluruhan, dalam bilik kecik ni sekarang ada 6 ketul mesin jahit. Tukang jahit nya sorang jer.. huhuu..
My messy sewing room tatkala sedang bekerja.. hehee..


Sebelum terlupa, NeezaNeedles is 2 years old today. Ada little giveaway at the FBpage. Feel free to join the fun: NeezaNeedles.

Ok, Selamat Menyambut 2013.
Thanks for reading, xoxo..


2 comments:

  1. Salam,

    Just nak tanya, cover stitch tu inclusive jahit tepi ke? Kawan I nak cari mesin jahit yang boleh jahit tepi jugak :)

    Boleh tahu beli di mana?

    tq tq

    ReplyDelete
  2. oh wow.. ada 6 mesin jahit in 1 room...
    Akak cuma ada 4 mesin jahit, tp yang betul2 berguna adalah hi.speed jer rasanya.. hajat nak menambah lagi, tp rasanya mcm kena berpada2 hikhik...

    ReplyDelete