Thursday, December 27, 2012

Cerita sekolah

Alhamdullillah, pejam celik, Zahra, my eldest will be 6yo next year. So that means, masa utk masuk sekolah. No, we dont plan to homeschool our kids even we like the ideas. Sukar untuk homeschool, pada pendapat saya, sebab ilmu di dada tak cukup and we wanted the kids to mix around. Selama Zahra di rumah, Alhamdullillah, walaupon masih belum pandai membaca, she knows the alphabets, can read simple words (learn by heart), can count and do some simple math, done with Iqra buku 1 and hafaz serba sedikit doa harian dan Al-Fatihah.  And she's so active, she loves to draw, main basikal kat luar, and very recent, dah pandai berenang. Alhamdullilah.. Cuma tu lah, masih malu-malu dengan orang, dan sangat tidak peramah. I hope dengan masuk sekolah, this little attitude can be mended. :)

Ok, berbalik kepada tajuk asal, cerita sekolah, kami (Mat and Me) bersependapat untuk menghantar anak-anak ke sekolah aliran agama, dan lagi bagus kalau sekolah tahfiz. We want them to learn the Quran, and get use to the basic of the deen (like salah etc). We prefer sekolah agama, sebab, ada salah break: like break for dhuha, zuhur and asr.

So, sekolah agama memang tak ada di daerah Putrajaya ni. Jadi survey adalah pada kawasan yang berdekatan: Bandar Baru Bangi. Antara sekolah yang ada:
Sekolah Rendah Agama Integrasi (SRAI)
Sekolah Al Amin
Sekalah Rendah Islam Pintar Tahfiz
Sekalah Rendah Islam As-Sofa
Sekalah Sri Ayesha

First survey, kami bersetuju untuk hantar Zahra ke Sek Ren Islam Pintar Tahfiz (SRIPT). Ni gambar kami pergi melawat tapak pada bulan Julai lepas:






Sekolah, persekitaran dia ok. Jadual waktu juga ok: ada perkara-perkara yang kami mahu dan kawasan juga adalah berhampiran: di Sungai Merab Luar berhadapan dengan Maktab Perguruan Islam. So, after 4 months, we make a second visit: to confirm place and bayar yuran semua. But however, Zahra refuse to go into the school. Kebetulan, I dont know what event they'll having, ramai nya la boys kat sekolah tu, so she reluctant to drop in sebab segan kot. And when I talked to the teacher, it seems that peratusan pelajar lelaki memang tinggi dari perempuan. Adui, anak ni dah pemalu.. huhuu..

So misi mencari sekolah bermula kembali. Pening kepala sampai rasa mcm if I have lotsa money, dari gi Haji berkali-kali, I rather open my own school: An-Nisa Girls Islamic School, ecewah.. (berangan lebih). First, I called Sri Ayesha but they are fully booked. Google-google, I bumped onto At-Tamimi International School, struktur pembelajaran macam menarik, tapi jauh nya lahai kat Subang Jaya sana. The rest of the sekolah (listed above) kena ada interview atau exam untuk masuk which I somehow terasa-rasa yang Zahra will not be able to make it.

So bincang-bincang, mebe we should masukkan dia ke tadika dulu, then next year baru fikir sekali lagi tentang perihal sekolah ni. And we decided to give a try on Brainy Bunch cawangan Putrajaya. Looking at the website nampak menarik je aktiviti yang ditawarkan. I've called, and they still have place, and they welcome us for a site-visit. Waktu macam dah nk confirm tu, suddenly I remembered about Akademi Darul Huffaz. I remembered called them a year ago, asking about the school structure and so on. So, I clicked to their website, and noticed that they have this elementary school known as Genius Little Huffaz. Menarik strukturnya, but the only drawback (masa tu) ADH is located at Prima Saujana, Kajang, rasa macam jauh nya la nk tempoh jem segala mala nk hantar anak sekolah but I decided to call them afterall, and realized that they have moved to BBBangi. Syukur Alhmdullillah.. we make an appointment for site-visit soon after and here we are, Alhamdullilah, we have found school for Zahra (and mebe for the rest of her sibling). Pheww.. Alhamdulllilah..


So, another less than a week she'll be in her new environment. I hope everything will went well, insyaAllah.. and I hope that diberi kekuatan, nk hantar dan amik dia and so on.. seems that my jadual waktu will be changed. And ada la rasa sedih syahdu jugak, sebab there will be only me and Hamza yg tinggal kat rumah. Soon, bila Hamza masuk sekolah, lagi sedih.. huhuu..

Btw, this is her baju sekolah: black abaya+pants and black tudung. Made with lotsa love by Me :)
Tudung dijahit dengan the 'new toy'. Cerita lanjut dientry lain (lagi..) Hehee


Thanks for reading. xoxo..








2 comments:

  1. alhamdullillah syukur kan bila ape yg dihajati tu bejaya dicapai...

    smoga membesar menjadi anak yang solehah.aminn.

    ReplyDelete
  2. salam. darul huffaz kan ada jugak kt presint 15 kan, yg tu tak sama ker? satu lg, can u pls share zara's experience so far kat darul hufaz? tq

    ReplyDelete