Thursday, December 6, 2012

Membeli mesin jahit

I always bump into this Qs:
- mesin jahit apa yg sesuai untuk novice mcm saya?
- mesin jahit jenama ini ok ke atau jenama itu?
- saya nk beli mesin jahit, tapi budget tight skit. yg kat tesco tu ok tak?

and on and on and on..

Ok, bagi saya, tak kiralah, anda, menjahit saja suka-suka ikut trend semasa, kawan-kawan ada mesin jahit jadi saya nk beli jugak.. (;D, jgn marah..), atau I dont work, so I dont know what to do, mebe dengan menjahit bole generate income skit but I am completely novice, masuk jarum pun tak tahu, apatah lagi masuk benang..   Perkara yg utama sekali adalah budget:

If budget is not a problem, go for the high end. Singer Futura ke, Brother NV--, Bernina, Pfaff, atau lain-lain.. Study la skit dengan mana yg menepati ciri-ciri yang dikehendaki (sulam, quilting dll) then bole tanya tokei kedai yg menjual mana yg senang nk operasi and maintain, aftersales service dll.
-- ini kalo budget bukan masalah.

Ok, kalo budget tight, and you really want to use the machine for generate income, I would suggest u to buy a proper machine with good brand (Singer atau Brother) and mebe can takes that monthly installment. Bayar bulan-bulan, dan insyaAllah settle cerita.. Kalo setakat just nk ada mesin, and tak pasti nk menjahit atau tau, I think better fikir dalam-dalam, sebab duit tu bole buat perkara lain yg lebih bermanafaat, imho.

Ok, berkenaan dengan mesin tak de jenama :
Soalan yg kerap sy tanya kembali ialah, how good is you with a machine? Sejauh mana adventurenya anda dengan sesuatu mesin? Sebab kalo mesin yg murah tak de jenama ni, memang bole pakai, bole operate, but they tend to have hiccups, lotsa hiccups, and kalo kita bukan jenis yang suka menggodek2, we will get tired and at the end, machine tu jadik gajah putih.

Contoh kata, my previous mesin jahit tepi jenama Butterfly ni:





I bought second-hand in a very good shape, sbb the owner yg jual, dia kata dia tak reti nk pakai langsung-langsung. Which mula-mula, saya pun terasa, betul ke keputusan beli mesin ni kan, sbb instruction dah lah tak de.. tak penah guna sebelum ni plak tu.. but Alhamdullillah, saya memang jenis suka menggodek dan membaiki barang secara sendirinya.. Alhamdulillah sangat-sangat, Allah telah memberi idea kepada saya, I can figured out how the machine function and how to use it. 2 tahun  jugaklah pakai sebelum upgrade ke Singer 14N.

Sebab ada yg bertanya ok tak mesin jahit tepi jenama Kawan ni:

Seriously as I stated earlier, if you're good w machine, adventure nk godek sana-sini, then beli. If not simpan skit duit, beli yang mahal yang berjenama.. better.. kepala pun tak pening di kemudian hari.

Ok..

Itu jelah pendapat saya tentang pembeliaan mesin, sbb while I am doing my own research, bumped kat forum, ada some buyers yg komplen mesin ni tak bagus, tak bole pakai, kain berkedut, dll. For me mesin tu takde masalah, cuma mungkin kita tak fasih lagi dalam handling the machine esp those mesin murah tak de jenama ni, kena delicate skit cara handlingnya because tak nafi, most of them memang not user friendly. 

Sebenarnya kan, I am waiting for my new machine to arrive. Hahaa.. ;)
Tapi sebab hari hujan tadi, lebat sangat, so seller kata dia tak dapat datang.. adui.. hampanya mak.. so, next week jela..  heheee :B






3 comments:

  1. beli mesin baru lagi yer... cer tayang skit mesin2 yg ada tuh hihi

    ReplyDelete
  2. baru fikir nak bli mesin jahit kawan ni coz xdela pandai nak mjahit just ska2 jerk cam membazir lak klu bli mahai2 dok tcatuk jerk... Susah sgt ke gune mesin jait tepi brand kawan ni?? Ade experience?

    ReplyDelete
  3. u nak jual tak jarum utk mesin jahit kawan tu dengan skru dekat jarum tu ? sebab i carik merata susah nk jumpa . i nak pakai urgent

    ReplyDelete