Monday, January 21, 2013

Coping

Alhamdullilah. We are now in the third week of January and I think by now I am well adjusting with our new timetable. Pagi hantar Zahra ke sekolah, petang ambil Zahra dari sekolah, in between that: kerja, uruskan rumah and so on... And I also add a new activity, routine aerobic (in front of the tv) just to keep myself a lil bit fit. hehee..





And Alhamdullillah, genap juga 3 minggu Zahra dah bersekolah. Ada yg bertanya, hows the school? So far, my very quick review regarding the school (Akademi Darul Huffaz) is:
Zahra seems like going to school. Tak de bantahan setiap pagi dan apabila pulang, when I said, esok pergi sekolah lagi tau, she'll said Ok, with smile. Nak korek cerita dengan Zahra ni susah skit, sbb dia mmg agak kurang nk bercerita, Payah betul nk bercerita. So basically I will asked her Teacher. Ok atau tak dia hari ni? Alhamdullillah, so far cikgu ckp dia ok - coping very well. Alhamdulillah juga, cikgu semua adalah hafizah. Dan matlamat akademi adalah untuk menghasilkan pelajar tahfiz, maka penekanan lebih diberikan kepada subjek hafazan Quran. Each pelajar peringkat tadika known as Genius Little Huffaz, ada buku hafazan surah mana yg dah dihafal, dan it seems that  cikgu target, student must hafaz one surah (pendek) each week. Dan Alhamdullillah, dah 3weeks sekolah ni, Zahra dah pass hafaz Al-Fatihah sampai 3Qul mengikut target. Alhamdullillah, syukur sgt bab ni, sbb thats our aim, why kami masukkan dia ke sekolah ni, sbb kami nk dia (and her siblings, insyaAllah) jadi hafiz/hafizah. Berkenaan dengan fasiliti sekolah, sekolah dia biasa jer, rumah kedai tapi dalam tempat dia belajar tu adalah satu sudut inhouse playground (like any other tadika). Students tak ramai, I think must be because of the yuran yg a lil bit steep, but I also understand that kalau sekolah tahfiz, student memang tak bole ramai sbb cikgu nk bagi perhatian kepada pembacaan setiap pelajar.


Sekolah rendah dan sekolah menengah. It seems that girls and boys dont mix, which I was so happy with this. Might be a bit bias because I, myself came from all girls school. hehee..

The girls tengah senaman pagi :)


Itujela review awal berkenaan dengan ADH. Semoga yg bertanya, mendapat sedikit input la berkenaan the school.

Ok. Back to my sewing lab. Happy Monday everybody. Thanks for reading xoxo..




No comments:

Post a Comment