Saturday, November 16, 2013

Blessed

Alhamdulillah. Syukurnya adalah tak terucap dengan kata-kata. The feeling is like Allah swt love me so much He hug me very tight. ;')
Syukur sgt. Semoga hadiah ini lebih mendekatkan kami sekeluarga kepadaNya. InsyaAllah. LahawlawalaQuwataillabillah. 

Ok. Birth story. Catatan serba ringkas so that nnt I can tell them how I delivered them and also bole la kenangan Bila dh tua nnt. 

9pg- Dr Seri dtg buat ve dan juga masukkan ubat induce. Seriously Sakit dia buat ve I screamed at the end. Ada la process dia buat sebenarnya nk bagi jalan bukak. 

11pg- My sis dtg. Since dia x bole masuk. I hv to go outside the labor room. So lepak la kat luar ngan dia dekat 45min. Sembang2 buat -buat lupa dgn contractions yg dh dtg every 10mins. Mild contraction but stil Sakit! As for me la. 

12pm- Kena panggil masuk sbb nk ctg perut. Ada contractions tapi Bukaan masih slow progress- baru 3cm. Midwife kata takpe nnt Dr Seri pecah kan tuban jam 1 mesti Bukaan jadi cepat. Habis Prosedur ctg tu, I took a quite long hot shower. Sedap betul mandi air panas (kat rumah takde) rasa tak nak kuar. Hahaa. After that, solat Zhur, dan later tukar baju ke disposable operation outwear. 

2pm- Dr Seri dtg, nk start Prosedur pecah air tuban. Chk Bukaan masih 3cm and I was berkeluh kesah dengan kontraksi yg dtg. After pecah air tuban, Dr suggest amk epidural. And I agreed right away. Sakit la kontraksi mak tak tahan. Hahaa

3pm- Dr Hoe, anesthesiologist dtg buat Prosedur epidural. After epidural, rasa kontraksi tu masih ada but I managed to take a nap for less than 20min suddenly rasa kontraksi intense sgt I wonder the epi tak jalan ke. And yes, I still can feel my leg too. 

4pm -  I called midwife. Ckp rasa Sakit sangat ni. She made ve and to our surprise Bukaan dah 9cm. She then prepared apa yg patut while me dh berpeluh menahan kesakitan. I told her, dh Sakit sgt ni rasa baby nk keluar and she asked the front desk to call Dr Seri. 

410pm- Dr Seri dtg. She prepared herself for receiving my baby. 

415pm- pushing event. 

420pm - He safely came out after 3x push. No tear so mcm Hamza jugak, tak jahit kat tempat tu. Alhamdulillah.  

*
Not a natural birth but for me as long as it is less pressure and I am very comfortable and relax, adalah Amat memadai. 

___
Neeza Zaini 
Facebook, Instagram, Twitter : NeezaNeedles

No comments:

Post a Comment