Saturday, January 4, 2014

2014

Alhamdullillah.. Menginjak ke tahun baru.

Zahra masuk Primary One. She as usual, ingat sekolah (tadika) resumes macam biasa - yelah uniform semua sama, so the first day, she seems not that excited until we went to DBP and beli all her books, baru dia rasa macam, wah.. banyak nyer buku. Teruja yang melampau balik rumah, she did some of the activity in the activities books.
Darjah 1 ada 14 pelajar keseluruhan, 4 sahaja perempuan. Since boys and girls adalah asing tak campur, so total keseluruhan pelajar sekolah rendah perempuan, dari darjah1 ke darjah6 adalah ~30 orang. Semoga dengan bilangan pelajar yang tak ramai ni, cikgu dapat memberikan perhatian yg sepenuhnya especially bab hafazan, insyaAllah. Umi doakan yang terbaik for Zahra :)




Ok, setiap tahun kita akan melihat sesuatu dalam diri. Pencapaian, kekurangan dan muhasabah akan kelemahan. 2013 adalah tahun mengandung. So I see myself, lacked in physical activities, but Alhamdullillah, banyak aktiviti kerohanian yang dilakukan especially I dont have monthly menses dan penyakit susah tido malam towards the end of pregnancy.

Tahun ni: Azamnya yang pertama adalah untuk hemat berbelanja- beli yang perlu sahaja. Barang naik sana sini, so berjimat memang perlu, especially kami yang hanya single permanent income. Nasib jugak lah diri ni tak bnyk kawan (hampir tak ada sebenarnya) maka pengaruh rakan sebaya hampir boleh dielakkan. Sebab kadang-kadang kita ni membeli (yang bukan-bukan) sebab terpengaruh dengan kawan-kawan.

Kedua nk pergi lebih bnyk taman syurga, dan sebab nk join bnyk kelas agama (al_maghrib, al-Kautsar, iMuslim, Akademi Sinergi dll) memerlukan wang/yuran maka semangat lagi nk berhemat berbelanja. InsyaAllah :)

Dan yang ketiga, I want to read more and less tv. Sebenarnya tv pon tak tengok mana, just sometimes terikut jugak dengan series macam Grimm and Royal Pains. Huhuhuu.. penyakit surirumah ni- suka tengok tv.. hehee.

And mebe I will write less too. Here, I mean. I bought a notebook, to make it as my journal. Nk tulis aktiviti mana yg signifikans yang mana by day, by week or by month bole baca and refleks balik mana yg perlu diperbaiki. Tulis di laman terbuka seperti blog ni takut disalahertikan sebagai menunjuk-nunjuk. 


Ok, I think thats all for now. Selamat 2014. Semoga tahun baru ini membawa kita untuk lebih menghampiriNya, kerana masa tidak pernah menunggu, bimbang kesuntukkan nanti ;)

xoxo.



No comments:

Post a Comment