Friday, March 21, 2014

Pesta Buku lagi..

Sebab love to the max!! Alhamdullillah...

Selepas Ekspo Buku Islam, Putrajaya dikunjungi lagi dengan pesta buku: kali ini - Putrajaya International Book Fair 2014 anjuran MPH bertempat di PICC. Ouuhh.. how I love.. Suka sgt pesta buku sebab the discount deal with other offers. Best, best, best..



Tarikh PIBF is 19-23March, tahu awal-awal lagi based on the kain rentang yang merata kat bandar Putrajaya ni. Seawal pagi 19, dah set mind pagi ni kena pergi Pesta Buku. Buku yg nk dibeli dah survey kat kedai buku kat Warta minggu lepas (tergiur sgt rasa nk beli, but of course la tak beli sebab tak de diskaun). Semua dah set dalam kepala. Nak beli kat Hamza buku stickers, sebab dia tengah fasa buku aktiviti esp buku sticker, Zahra nk belikan buku cerita yang pendek-pendek tu, dan Yahya nak belikan buku kain, bole dia "makan" buku tu sambil baca.. hehee....

Sampai seawal pintu dibuka sebab I have few overdue orders need to be settled, so pergi cepat dengan harapan balik cepat. And Ya Allah, heaven sangat!! Sukaaaa.... masyaAllah. Susunan buku, dengan tema magical book kingdom, dengan orang-orang yang berpakaian seperti tentera di zaman kegemilangan English, awww... best!!! Jatuh cinta!!! Sejak kecil, aku memang suka sangat kalau dibawa ke kedai buku, atau ke perpustakaan. Kedai buku jarang kami pergi, mahal, kata Papa. Zaman kecil dulu kami tak la mewah sangat, priority penggunaan wang kepada perkara lain. So, kami (kakak and me) dihantar ke library Tun Razak di bandar Ipoh. Hampir setiap minggu kami pergi. Masuk sekolah menengah dah jarang pergi library awam. Papa bimbang dengan konsep menggunakan library sebagai tempat berpacaran. So, I make full use of our school library. Buku agak lama, tahun 1975, aku tak beranak lagi pun ada, but jadilah. Antara buku yang aku rasa aku pinjam bnyk-bnyk kali : Novel Syornagar, Tiga Tahun Lapan Bulan, Di Tepi Pagar, dan Badai Semalam. Seronok bergelumang dengan tempat penuh buku ni, tak rasa masa berjalan. Pernah, berkali-kali jugak, I skipped my recess duty menyorokkan diri di library :) . Hehee.. terimbau kisah lama plak, now, my aim, our aim (Mat and me) actually, is to build small library at home dan menerapkan tabiat membaca to our kids, insyaAllah.

Berbalik kisah Pesta Buku, so we bought few books. Jalan-jalan, dengan ada aktiviti bercerita, which we lepak for an hour to listen, pergi makan semua, masa spent was almost 3hours juga. Times did flies when you having fun, kan.



So, kepada korang yang dok dekat Putrajaya, do come and bring along your kids and family. Tak beli buku pon tak pe, sebab bnyk aktiviti menarik. We might be dropped by again this weekends sebab ada aktiviti pertandingan mewarna etc. Am happy when the kids happy. :D

#pibf2014

xoxo: Neeza




No comments:

Post a Comment