Tuesday, March 4, 2014

Sahabat-sahabat Nabi saw

‎These are the books in order to know who they are.. 
Sebab bnyk kali jugak bila pergi ke kelas agama, the lecturer will mentioned certain names like Anas ibn Malek, Abdullah ibn Jahsy, etc etc, and I will be blanked, tak tahu siapa kah mereka ini? Apa significant mereka dalam pembangunan Islam? Mengapa nama mereka disebut-sebut?

So, lepas kelas Protect this House, terpanggil rasa nak tahu siapa itu Anas ibn Malek, and when I read about his story, masyaAllah, berlinang air mata, teresak menangis. Beliau ada lah merupakan antara sahabat Nabi yang paling akhir meninggal dunia, lantas, banyak merekodkan hadith.

After read about Anas ibn Malek, rasa ‎mcm malu dengan diri sendiri, sebab mereka ni tokoh Islam, tapi diri ni tak kenal. Huhuu..

Lepas ni insyaAllah nk baca buku tentang 4 imam. I saw the book at Expo Buku Islam tu, but hold for now, too much book and yet too little time. Alhamdulillah, momentum tengah tinggi tapi kita tolak pelan-pelan. :)

Xoxo: Neeza 



No comments:

Post a Comment