Thursday, April 17, 2014

Cita-cita

Perkara rutin sebelum tido adalah borak-borak dengan anak atas katil. Ya, mereka masih co-sleep dengan kami. Tak pasti lagi bila la nk suruh Zahra sleep in other room, sebab seronok sebenarnya tido ramai-ramai ni. But sooner or later must asingkan the kids jugak so that they have their own privacy kan.

Ok, berbalik kepada cerita, Hamza ni banyak bertanya soalan, macam-macam - dalam tanah ada apa? kenapa butterfly duduk dalam kepompong, macamana ada kilat, dll - soalan yang menguji jugak la pengetahuan mak dia ni.

So I said, Hamza nanti dah besar jadi scientist, macam Umi - banyak sangat tanya soalan masa kecik-kecik dulu and I end up jadi mikrobiologist.
"Tapi Umi dah jadi tukang jahit sekarang ni.." balas Zahra.
"Ya, ya, sebab seronok kerja sendiri, lagipun Umi nk jaga anak-anak Umi".. uh, terkena pulak mak dengan anak yang sulung ni.. hahaaa..

Then I ask Zahra, Zahra nak jadi apa dah besar nanti? I was hoping jawapan dia 'nak jadi macam umi', but to my surprise dia jawab, "Zahra nak jadi penulis. Zahra nak tulis buku." My reply, "Alhamdullillah"...

For the record, me myself pernah bercita-cita nak jadi penulis. It happened when I was in Form4 - aktif masuk pertandingan menulis cereka sains, pertandingan essei Esso, dan kemudian dilantik sebagai chief editor for sidang redaksi majalah sekolah. All pertandingan yang diceburi itu, mak tak menang.. hehee.. Dan sebab cita-cita tu pon tak mendapat galakan keluarga, so ianya terkubur.. I still have a hope on producing a book one day, tapi masih macam kabur nak menulis pasal apa sebab ilmu pun takat panjang sejengkal. Tulis blog jela.. tu pon kadang tertanya ada ke orang baca.. heheee....

Ok, for you out there, thanks for reading this :)

xoxo: Neeza








1 comment: