Friday, April 11, 2014

Taman Rama-Rama

#1 son is into the world of bugs phase sekarang ni. MasyaAllah suka sangat, mostly everyday tengok metamorphosis butterfly kat youtube. So I break the news thats there is a Butterflies Park in KL, and insyaAllah ada masa kita pergi. But knowing Hamza, dia punya pushy tu, sampai tak bole nk buat kerja lain sebab he kept on asking me, bila nk tengok butterflies, bila nk tengok  butterflies, bila nk tengok butterflies?????? over and over..

So, pagi khamis, before sending Zahra to school, we went to dentist dulu, and on the way, Hamza tanya lagi, hari ni bole tak kita pergi tgk butterflies? Penat dan kasihan dengan soalan yg diulang setiap hari, so I asked Zahra, nak pergi tak tengok butterflies? She replied, NO, I dont want, tak suka. Zahra ni memang geli skit dengan creepy crawler. Tempohari pergi muzium zoologi pun dia kurang berminat, takut sampai nangis-nangis nk balik, which agak membantutkan program lawatan. So, I decided baik pergi je masa weekdays ni, Zahra ke sekolah, and only me and the boys.

After sending Zahra to school (lepas chk gigi dia), we went to KL. Semangat berkobar sangat, but on the way approaching Bangunan KTM and Masjid Negara, tiba-tida drizzling. Argh, nk hujan plak, I said to Hamza kalau hujan we go another day, sbb takut nnt Yahya demam pulak. Hamza dah kecewa dah, so I said, Ok, ok cepat kita doa kepada Allah swt, supaya tak hujan supaya Hamza bole tengok butterflies. Beria dia berdoa, Alhamdullilah, upon reaching Taman Rama-rama, memancar-mancar matahari bersinar. Alhamdullillah hirabbil alamin!!

Tiket adalah Rm10 for dewasa and Rm5 for kids. And ya, this is my first ever trip to Taman Rama-rama. Tak pernah pergi sebelum ini. MasyaAllah seronok!!! Fun in capital letter F! Seriously suka sangat tengok Hamza suka. We spent like 2hrs there, itu pon sebab Umi dh rebeh bahu ringsling Yahya, kalo tak bole je rasanya sampai petang dok kat taman tu. There's no interactive communication or whatsoever but the mini zoology muzium is better that the Muzium Zoologi, UKM. Sebab ada life bugs, not just the one yg preserved dalam frame tu. Dekat situ, I can see that Hamza suka sangat-sangat. Alhamdulillah :)




We reached the park by 11 and went back at 1pm. Seriously, rebeh bahu mak carry Yahya via ringslings for 2hrs. Huhuu..

xoxo: neeza


No comments:

Post a Comment