Sunday, January 1, 2017

Cinta kerana Allah

Bismillah..

Selamat tahun baru 2017.
Sebenarnya aku bnyk menulis. Tetapi tidak di alammaya. I enjoy seeing my handwriting, scribed in my note book. Semalam tika berakhir 2016, I look back what I've written and flipped and smiled. Dan entah macamana rasa tahun ni I want to write back in the net. Sayang jugak hasil tulisan tu takut hilang begitu sahaja. Mebe from time to time I will copy back what I wrote in the book to this blog. Buat bacaan sukasuki. Simpan untuk anak cucu.

Ok, pagi yg indah ini, aku bangun dan terbaca artikel menarik dari Bro Hilal Asyraf di blogFB nya Langit Ilahi. Artikel seperti di bawah:


Teringat akan diri sendiri pada zaman jahiliah (sebelum hijrah ramadhan 2003- Alhamdulillah). 

Zaman belajar dulu I do hv a lot male friends (kawan ya, bukan kekasih). And I have this one friend which I really like his personality. He likes to read. Kalau bersembang dengan dia, memang selalu pun berbual hal buku. So one day, we went out to MPH midvalley. Lepak kedai buku, and bila dh nk balik tu, I excused myself nk pergi solat asar dulu. So we went to the surau. I did my solat, and when I came out, he is there waiting for me at the same spot where I left him, reading a book, the one that he just bought. So I look at him and wondered, 'nampak kering je, mamat ni tak solat ke'. Supaya tidak berteki teki, I asked him, dh solat ke? He hesitated, but then replied, 'Aku masuk surau tadi tapi orang ramai. Aku takut kasut aku hilang'. And I was like what??! Hilang seluruh point penting. Huhuu.. 
Just like an equation that I came across in the net: To find a perfect husband- Give a 100 for appearance, personality, etc. and also 100 for Solah. If the solah is zero, if you get a million from everything but when you times with the 'zero' solah the grand total will always be ZERO.

So, adik-adik, anak-anak, nak cari calon suami carilah yang beragama. Solat yang paling penting. 5 waktu mesti perfect. Letihla jika setiap pagi we have to yell at him to ask him to do Fajr prayer. He should be our imam. Not the other way round. And how to get such man, is by doa. Thats is what I did, masa bujang dulu, each time after prayer, I will said, 'Ya Allah, mohon lah aku suami yang beriman yang boleh membimbing aku ke jalan Mu. Ihdinas sirotal mustakeem. Jalan yang membawa aku ke syurga dan bukan yang sebaliknya'. Doa sungguh-sungguh, Allah akan makbulkan. Aku add jugak nk suami yang tak merokok, tak panas baran, bukan kaki pukul etc.. dan Alhamdullillah, Allah makbulkan. Mencari calon suami perkara serius, kita nk bersama bukan sekadar di dunya sahaja, tapi di syurga juga. Seronok itu biar berkekalan selamanya. 

[Alhamdulillah Allah atas nikmat bersuamikan Mat. I am so grateful to hv him as my husband and as a father to my kids. May our love last forever and reunite in Jannah Firdaws. Ameen.]

Ok, chow for now. NotaNeeza bersambung kemudian. Assalamualaikum. 
(erm, letih jugak menaip, kalo tulis lagi laju, sbb idea dlm kepala ni mcm mencurah rasa berterabur tangan nk tekan keyboard.. hehee)





No comments:

Post a Comment