Tuesday, March 24, 2015

Waiting

My tips would be:
1. Bawa buku baca. The best book is the one that can filled ur souls. Manfaat zahir dan batin. Elakkan membeli suratkhabar yg banyak cerita pasal org yg tak berkenaan dengan hidup kita. Terlalu bnyk mengambil tahu kisah org menyempitkan hati dan menyukarkan utk bermuhasabah diri sekaligus menyukarkan beribadat. Dlm situasi gambar, while waiting for everything, I keep myself busy reading the Quran, Alhamdullillah.

2. Mata jangan melilau. Lower your gaze!!! Pintu kepada segala kemungkaran adalah mata. Pepatah melayu, dari mata turun ke hati - dah dilihat-lihat, dalam hati mengata. So elakkan melihat-lihat. Perkara yg merugikan adalah apabila bersendirian, kita masih berupaya mengumpul dosa melalui mata. Nauzubillahiminzalik.

3. Jika tiada buku, basahkan lidah dengan berzikir.

4. I dislike talking to strangers. So normally what I did is yes, reading. And Alhamdullillah for having the kids with me most of the time, i'll talk and entertain them.

5. Dan yg pentingnya Sabar. Kalo lama sgt like you hv 100 numbers above you, tinggal kan situasi sebentar carilah surau - bersolat Dhuha. By the time you finished solat Dhuha 4 rakkat, kembali ke situasi maybe half of the numbers has gone.

Semoga ini memberi manfaat.

Monday, March 23, 2015

Hebatnya Bangun Awal Pagi.

Hebatnya Bangun Awal Pagi.

Alhamdulillah. Best buku ni. The reason that I bought this book is dia ada sale 25% and when I flipped tru dia macam menarik. But bila baca mmg rasa berbaloi sgt beli buku ni. Ia memotivasikan diri supaya terus istiqamah utk bangun pagi ber-qiyammullail melalui hadith-hadith dan ayat2 Quran yg menyatakan rewards for those who bangun to solat malam. Allahuakbar.

Buku ni jugak menyertakan bersama tips on how to terus istiqamah bgn mlm, apa yg patut kita buat, apa yg patut dielakkan based on hadith and also pandangan dari scholars. For those yg mencari motivasi utk bangun malam bersolat tahajjud, this book is recommended. InsyaAllah ada manfaat.