Thursday, January 29, 2009

Buat my bestfriend, Anees


Aku tau memang susah.. tertekan.. tapi semangat kena kuat ok..
First of all, selamat kembali bekerja (macam aku jugak daa..).. heheheh..
Kejap je since the last time we met, baby Aisyah baru seminggu, now dah 2 bulan dah..

Kisah aku
Macam sebelum ni aku penah cakap, kisah bf aku pun start secara unintentionally.. Semangat aku bukan macam sesetengah orang yang membara sejak awal kehamilan. Aku pun dibesarkan tanpa susu ibu. So, bagi aku bagi susu ibu atau susu formula tak de bezanya. However, aku rasa aku patut bagi anak aku susu ibu sebab susu aku banyak. Di awal kandungan 7 bulan susu memang dah banyak keluar – tidur malam, esok nya bangun mesti basah. Ini je alasan aku kenapa aku BF Zahra. Macamana susu aku banyak, itu kuasa Allah – dan aku bersyukur susu aku banyak, Alhamdullillah.
Dan bile aku gi pre-natal check up kat APSH, nurse kat situ banyak ajar tentang BF. Pengetahuan aku pun setakat kat situ jer – I don’t join any forum at that time. Kawan-kawan pun tak de yang bercerita pasal BF ni.

Perah untuk bekalan hari esok
Aku tau ko risau, sebab tak ada stok. Nak buat stok, nak tak nak ko kena rajin bangun malam. Time aku join forum dulu, aku kagum gk ngan sesetengah ibu yang bangun malam semata-mata nak mengepam – siap ada tu memang buat jadual pengepaman. Aku pun bangun malam gak ngepam – kena bangun sebab breast aku dah penuh – kalo tak bangun tak ngepam jadi tak selesa.
Ok, since ko akan start kerja Monday ni: kat ofis try pump at least 3x sehari – itu paling kurang tau – let say pukul 8pg (time baru masuk keje), pukul 12(dekat nak lunch), pukul 3ptg(sebelum nak balik). Ko kena stick to this schedule. Masa itu ko kena cari jugak. Sekali tergelincir susah.
Sekali pam ko cakap bole dapat 3-4oz – ok la tuh. 3x pam bole dapat 12oz. Haa, kan dah cukup untuk bekalan Aisyah keesokkan hari nya di taska. Malam tu jangan ko bagi plak susu perahan tu. When ko ngan Aisyah, try seminimum mungkin untuk bagi dia susu dalam botol – direct feeding.. senang.. mudah.. cepat.
Malam sebelum tido, kalo Aisyah tak gayut try perah jugak sekali. Ko boleh jugak buat method: sebelah breast tu ko simpan untuk perah manakala sebelah lagi tu ko guna untuk direct feeding. Aisyah masih baby so method ni ok sebab dia masih kurang minum – kalo dah besar (5 bulan dan ke atas) tak sesuai sebab nanti anak tak lena tidur sebab lapar. Tengah malam ko try la bangun sekali – like pukul 3pg macam tu untuk perah susu. Susu banyak malam-malam sebab hormone prolactin tinggi waktu malam.
Sekarang ko concentrate buat perahan hari ini untuk hari esok. Tentang stok bila ada lebih, baru jadikan stok. Then kalo nak buat stok kaw-kaw, perah jugak dihujung minggu. Tapi aku suggest, susu stok, biarlah digunakan pada masa-masa terdesak. Untuk minum Aisyah esok hari di taska baik la ko bagi susu fresh perahan semalam atau pagi hari yang sama. Susu fresh khasiat nya lebih banyak compare to susu yang telah dibekukan.

Tentang Pam
Penat kan pakai manual. Avent memang ok – one of the best brand but manual memang penat – melenguhkan dan amik masa pun ye jugak – ini bole jadi antara sebab la kenapa orang give up BF.
So, aku suggest kan beli la electric pump – yang bagus double pump – serentak pam dua-dua belah breast – so jimat masa. Yang murah kat pasaran Spectra3 – ni ok jugak rata-rata ramai mothers yang berpuas hati ngan S3. Aku pun penah pakai S3 jugak – berjasa besar jugak dia ngan aku – aku beli bila aku naik keja la – tak larat wei, nak perah manual pakai Avent (walaupun aku tau ada ibu yang survive 2 tahun menyusukan anak pakai Avent manual je). Satu aku tak bole go ngan S3 sebab dia 100% functioning guna electric. Keje macam aku yang kena gi outstation sana sini – tak bole survive la ngan S3. Tu yang aku beli epump lain tu. Cerita pasal jenama bp yang penah aku pakai ko bole baca kat sini.

Storing EBM
Yang ni aku maleh nak citer panjang lebar. Aku amik kat net je. Ko baca la, heheh..

Breast milk can be stored in the following ways:

freezer of 1 door fridge
freezer of 2 door fridge and deep freezer

Important:
  • Place containers at the back of the fridge and freezer where it is the coldest.
  • After the storage time has passed, throw out the breast milk.
Thawing frozen breast milk
  • Frozen breast milk that has been thawed can be kept in the fridge for 24 hours.
  • Do not refreeze breast milk once it is thawed.
use new date
Check the date on the stored breast milk. Use the container with the earliest date first.

thaw frozen breast milk
Thaw frozen breast milk by leaving it in the fridge for 4 hours OR...

under cool water
...place container under cool running water. Once it has begun to thaw, run warm water to finish thawing.

never thaw at room temperature

Never thaw at room temperature.

warm water


Warm breast milk by placing the container in a bowl of very warm water.
do not heat on stove
Do not thaw or heat breast milk on stove or in microwave. Do not refreeze breast milk once it is thawed.


Feeding tips:
  • Shake warmed breast milk and test the temperature on your wrist before using it.
  • Hold your baby when feeding expressed breast milk.
  • Make feedings an enjoyable time for you and your baby. Talk to your baby and give lots of smiles.
  • Burp your baby as needed.
  • Use warmed breast milk within 1 hour. Throw away leftover milk.




Up kan susu
Walaupon susu ku banyak, satu masa susut jugak – its all about supply and demand – dan pengaruh hormone prolactin jugak.
So, bile Zahra dah a year plus, memang terasa sangat susu makin menyikit – perahan sehari di ofis makin kurang oz nya. So, nak up kan susu – aku consume galactogogue. Ko boleh je nak makan pil-pil yang berkaitan yang bole menaikkan kuantiti susu. Antara galactogogue yang aku consume, ko bole check kat sini.
Keberkesan: tak tahu yang mana satu yang berkesan lebih. Sebab semua pun aku makan jer, and Alhamdullillah nampak jugak la hasil nya itu. The last time aku pump kat ofis, time Zahra 1y7m, lepas raya puasa aku dapat dalam 7-9oz sehari. Bagi aku banyak la tu..

Semangat
Dan satu lagi aku nak cakap, ko kena makan – yang berkhasiat, of course. Jangan takut, tak gemuk nye kalo ko BF. Ko kan tengok aku dulu macamana.
Sekarang ko jangan la bandingkan pulak – aku dah stop BF, dah stop pumping jugak, then kemo ni efek dia kat aku, aku jadi lapar, so makan je la keje aku.. hehehe..

Ok, aku rasa tu je.. Aku harap ko clear. Aku tulis ni sebab aku malas nak sms - panjang lebar macam ni lenguh la tangan aku nak picit-picit kat keypad hp yang kecik itu.
Lagi pun kalau ada orang lain baca, dia pun dapat gambaran jugak tentang BF ini.

Selamat kembali bekerja dan Selamat Menyusukan Si Aisyah.
:-)

4 comments:

  1. best gile posting ni...thanks very informative!

    ReplyDelete
  2. kak nak tanye..kalo mcm freezer tak tutup rapat, susu cair tapi still sejuk..cemane??? bole guna lagi?? biar beku balik??

    ReplyDelete
  3. hi mommyEEmran: susu yang dah cair perlu digunakan within 24hr - tak bole dibekusemula even masih sejuk. hrp tak bnyk sangat starch tu - kalo banyak bole nangis wooo...

    ReplyDelete
  4. hhuhuhhuhu...banyak ooooooooooooooo....huhuhuhuhu...x bole ker??? huhuhu hu huhh ....

    ReplyDelete