Saturday, August 1, 2009

How to make cloth diaper

Today, I would like to show you an easy ten steps on making cloth diaper.

1. Draft the pattern on a piece a paper.2. Put it on double folded flannel fabric. Cut the fabric based on the pattern paper.

3. Sew the soaker on the back of the flannel fabric. You can make soaker by using old or used towel. 4. Sew the velcro on the front of the flannel fabric.
5. Put the flannel fabric on the outer layer. You can use any kind of fabric to make it as outer layer. Here I use 'kain baldu'. Cut the outer layer based on the shape of the flannel fabric. Then sew the velcro.

6. Sew the outer layer fabric with plastic cover (the kind of plastic cover use by mother old days to ikat-ikat the lampin kain). By using this plastic cover, your CD is actually the waterproof type of CD. Omitting the plastic cover, you'll made fitted CD which have to be wear with the diaper cover.
7. Sew the outer layer with the flannel fabric in terbalik version. Left the front part unsew. In terbalik version, you sew the 'getah' at three parts.
8. After that, terbalik kan the whole thing.

9. Then sew on the lining to keep it tide.

10. Voila, you have made your own cloth diaper. Congratulation :-)



Easy kan? Selamat mencuba..

Btw, you can get the sewing pattern from here:
Ottobredesign
Celticclothswholesale - front
Celticclothswholesale - back

8 comments:

  1. salam neeza..ohh miss u and zahra lah...okla keep in touch..i also just started sewing also.marilah kiter bejuang menjahit heheheh

    ReplyDelete
  2. salam
    kalau mesin singer biasa tu boleh tak yah nak menjahit CD ni?

    ReplyDelete
  3. hi fid, :-)

    boleh.. kalo tgk kat gambo tu, sy pakai mesin singer yang hitam tu (singer Classic).. selamat mencuba menjahit CD :-)

    ReplyDelete
  4. menggunakna kesempatan ini nak tanya lagi
    kalau kita nak jahit fibre kat kain macam mana ya??
    yang buat comforter tu....

    tak lekat ke mesin?
    minta maaf saya mmg tak pandai menjahit tapi gigih nak menjahit..:-)

    ReplyDelete
  5. fiber tu kain flannel ker?

    well, kalo nak jahit harsh fabric:
    1) kena guna jarum tebal: saiz 14 ke atas, better guna yang hujung emas (sy tak pasti pulak nama jarum ni, tapi mmg bole nmpk hujung kat part letak benang tu kaler nyer macam keemasan) sbb benang cm ni jahitan akan kemas tak melompat-lompat.

    2) guna special purpose foot instead of general purpose sbb foot ni muncung tajam so boleh senang kita nak tolak kain masuk instead general prupose yg mencung lurus.

    satu lagi kalo kain fiber berbulu macam kapas, better lapik dengan gauze supaya bulu-bulu tu tak tersangkut between the feetdog dengan benang bobbin dan iron kan dulu before menjahit. lebih bagus spray ngan starch spray supaya keras dan kedudukan tak lari.

    - harap ini membantu.

    p/s: saya pon tak pandai mana menjahit ni. saja suka-suka jer.. :-)

    ReplyDelete
  6. tumpang tanya kak...hehe
    bahan2 and fabric akak beli kat mana?

    ReplyDelete
  7. et, plastic akak beli kat mydin, kain beli kat nagoya & kamdar, velcro beli kat kedai kraf.

    hth :)

    ReplyDelete
  8. Hai Neeza.

    Thanks for the tutorial. Saya dah try dah guna pattern celticwholesale tapi instead of jahitkan sekali soaker dgn diaper, saya buat pocket supaya senang kering soaker - saya dok apartment, kurang dpt cahaya matahari.

    Nak tanya, apa reason you guna velvet utk lapisan luar. Dia waterproof ke?

    I pun try letak 'plastic cover' kat lapisan sebelum terakhir (cuma instead of velvet, I guna flannel gak). I thought mmg fully waterproof la. Nak test, baby belum lahir lagi, so semlm I try la letak soaker lembab tu simulate kencing baby.

    Turn out yg diaper ni tak la betul2 waterproof. Dia leaking gak ikut celah kangkang sebab, flanel yg basah tu akan meresap ke 'velvet' (dlm kes ni i guna flannel gak) melalui jahitan cantuman dua fabric tu.

    Or is it jadik macam tu psl pattern ni mmg tak sesuai buat pocket diaper?

    Patutlah kat website mat saleh depa guna PUL sgb lapisan luar.. tapi kat Malaysia ni mana nak cari fabrik tu ye? (hari tu gi Nagoya I tanya 'flannel' pun budak tu tak paham).

    ReplyDelete