Wednesday, December 25, 2013

40days of life


Alhamdulillah. 

Trivia: Nabi Yahya alaihisalam was named Yahya which means life because he was born to a lifeless womb. His mom, Elizabeth used to be total sterile before carried him.

:) 

Monday, December 23, 2013

38days

of souls' breakie. 

Alhamdulillah.. it's good to be back. 
#salah #sujood 
:) 

Saturday, December 21, 2013

Kerja

Is slow, and steady. Heheee 

I am still coping to sew and to taking care a baby, a toddler and a pre-schooler. Jujur cakap, payah jugak nk menjahit dengan beranak kecil. So, I am taking one step at a time. Alhamdulillah rezeki itu ada, emails keep on coming but I prioritise my kids first then the job. For time being amik skit-skit je, mana yg mampu, insyaAllah. :) 

Konvokesyen Akademi Darul Huffaz 2013

So, she graduated from her tadika, Alhamdullillah.

The majlis konvokesyen was held last night. Suppose semalam jugak the last day Zahra ke sekolah (ye, dia takde cuti sekolah panjang) sebab kami ke Morib from Wed to Friday, dia dh dicutikan sejak hari Isnin lagi. Selasa kami ke sekolah uruskan yuran sessi darjah 1, and I met her teacher informing me pasal Hari Ihtifal ni. Nasib jugak dia buat mlm Friday becoz I am excited myself nk tgk anak pakai jubah kecil, hahaa..

Masa bercuti, the teacher kept on calling me: cakap pasal dresscode and such and was so hoping us to come on that night. And finally on Friday afternoon, the teacher called lagi, and she said, "Puan datang tau, sebab Fatima is our best student.." .. I was like Subhanallah, what a surprise, Alhamdulillah.. Tak sangka sangat-sangat. Sebab Zahra is so tak banyak cakap, memang tak tahu mcmana progress dia sbb kalo tanya dia, all she answered is ok, ok and ok. Tak de la nk elaborate ok tu mcmana.

So here some pictures:





We are so excited, and of course, one happy parent. Tak jangka pun perkara seperti ini, all we have in mind, bila hantar dia ke akademi, is for her to memorize the Quran and solat maintain 5 waktu. Ni kira a little bonus la.. Alhamdullillah :D


#proudmommoment

Thanks for reading this :)




Friday, December 20, 2013

Gold coast Morib

So this year No #bbw. All fund going to tabung Zahra 'masuk sekolah' and also the roadtax and insurance kereta yg due on January.  Awal tahun mmg semput poket. Hahaaa.. Alhamdulillah, semput yang masih cukup makan. 

Banyak jugak belanja anak masuk sekolah, especially bg kami yang memilih utk menghantar Zahra (dan adik-adiknya, insyaAllah) ke sekolah persendirian. Alhamdulillah, baju is black jubah yang mak bole jahit. But this early year tak jahit sbb last year baju masih fit. Pakai tu dulu. Later dh outgrown I will jahit new jubahs. Tudung dh beli kat kedai tudung depan TabungHaji Anjung. Alhamdulillah the black tudung looks nice, harga plak Rm10 je so borong habis kat rack (ada 3 je pon). Lega tudung tak perlu jahit. Hahaa .. 

Ok, back to title: From Wed til today, kami bercuti, pergi Gold Coast, Morib. Ni redeem Groupon deal. Alhamdulillah, berkesempatan tuk redeem. Beli seawal bulan February. Plan nk redeem lepas raya. But than bertangguh, smpi la bersalin. Mula rasa cm burn jugak ni, Alhamdulillah Mat can take leave so head to Morib. Lagipun, weol kinda kesian w the kids yg tak kemana cuti sekolah (sbb mak bersalin). Perjalanan dr rumah ke Morib tooks about an hour plus. Kami ikut jalan lama Dengkil-Banting-Morib. 

Ok. Review Gold Coast, Morib:
I bought deal yg Rm150 pernight. Beli for 3d2n so total all is Rm300. I don't really put high expectations on the hotel condition sbb dok baca review org kata so-so je and based on the harga yg murah. 

Bilik as stated on deal: ada jacuzzi and dua katil single yg dirapatkan jadik ala-ala king size. Memadai la bagi kami yg dh 5org sefamili. TV xde astro. So kids agak kecewa sbb dh biasa kalo g Hotel nk tgk Disney channel. Hv to just settle ngan local free channel (yg sgt jarang kami tonton pun). Room service was good. Not just tukar tuala but they even restock back the sabun, mineral water etc. 

Taman tema a bit small compare to Tiara Beach Port Dickson (They recently change management to Best Western kalo tak silap). We got complimentary for two persons, so Hamza punya tiket kena beli - kids Rm20 (kalo adult Rm35). Dia bg yg wristband tiket so kena pakai until checkout jgn bukak. Kang kena beli lain plak. 

The kolam:  My kids enjoyed it very much. They love the snake and the big slides. Berkali-kali turun naik walopon barisan nya agak panjang. The pool quite huge (memanjang mcm big longkang) so even org ramai, tak terasa crowded sgt. Bilik berjakuzzi is very halal, pas 2jam bermain kat kolam Taman tema, balik bilik 2jam plak berendam dlm jacuzzi. Overall, bab ni we satisfied sgt2 sbb kids enjoy it so very much. 

Makan: we have the complimentary buffet breakfast. Breakfast is like other hotels, with my kids yg jenis tak bnyk makan, so kira ok jela. Makan malam payah skit, hotel ada buffet dinner but Rm40 perhead. Tak berbaloi. And dia takde tempat makan lain. Kena g luar kalo nk mkn lain. So we went to Pekan Banting for lunch on Thursday. And beli tapau for dinner jugak. Ada baby rasa cm tak sesuai plak nk outing malam-malam. 

Seperti ritual plak, kalo g hotel, I like to pamper myself kat spa diorg. So, I went to urut-urut while Mat taking care of the kids. Massager from tanah besar China so can't speak malay and only simple English. Massage dia ok, harga murah, whole body for an hour is Rm58. 

So overall, Okla. We give 4bintang out of 5. Sbb murah and kids happy. Jadila utk percutian hujung tahun tis year. 

Checkout today a lil bit early sbb Mat nk kejar Solat Jumaat. Hamza plak dh mcm nk demam sbb berendam bnyk kali. Mlm ni plak kami ada Majlis Ihtifal sekolah Zahra. Will tell more story on the convocation night later. 

Ok. Thanks for reading :) 


Tuesday, December 17, 2013

Sunday, December 15, 2013

Backcarry in a meitai

Ada yang bertanya, so I made a new tute-vid on how to backcarry small bayi in meitai.
Ada disclaimer tau.. yelah, andai terjatuh si anak (nauzubillah, minta jauh) kami tak bole la dipertanggungjawabkan.



Bole tonton disini:



:)

Saturday, December 14, 2013

1bulan

Genap a month today. 
Alhamdulillah.. 

Peelnya, letak bawah, nangis. Masuk carrier, tido. 
Sama perangai cam Hamza dan Zahra, suka berdukung. Tu yang maknya benti keje microbiologist jadi carrier-maker tu.. heheee  :)

Friday, December 13, 2013

Meitai

This is the type of carrier that I like most - for little baby. Hamza grew up in a meitai. Suka sebab senang pakai especially bila nak buat kerja rumah- sapu, jemur kain etc, Selesa dan tak panas. And because it is a double shoulder carrier, so badan tak Sakit kalau pakai lama-lama macam ringsling. 

And today I successfully backcarry Yahya in a meitai. Sebelum ni dh cuba nak backcarry pakai wrap but somehow I chickened. Tiba-tiba seriau rasa takut terlucut si anak. Alhamdulillah backcarry seems to be very easy and secured in meitai. 

Btw, Yahya is 28days today. Sudah 4weeks. Another 2weeks to end this confinement misery. But rasanya mcm dah end dah, kerja menjahit dah start balik, begitu juga dengan kegiatan kerja rumah yang lain. Nifas je tak kering lagi. Tak sabar nk tunggu kering, I am so missing to pray. Berdoa dan membaca Quran tak sama feelingnya dengan solat dan bersujud. .…



Tuesday, December 10, 2013

New NeezaNeedles youtube video

Tutorial for the items: Neat-ssc, ringsling and meitai.

Kualiti video agak kurang memuaskan sebab video was taken using handphone front camera yg tidak bermegapixel tinggi, but am satisfied enough. Senang betul pakai blackberry, after shoot (make sure takde bloopers) terus bole direct upload ke YouTube. Jimat masa, dan tak pening kepala otak. Kalau pakai kamera/videocam kena masuk dalam komputer dulu. Ada tu kena edit w its specific software pulak, ah.. malas nak fikir kalo gini.

So, these are the vids, with my brand new model:







Nnt Yahya dh besar, kita shoot another round plak. Hehee..
:)

25days

Baju baru!! Sbb ada org kasi. Heheee. … thank you :) 

Thursday, December 5, 2013

Wednesday, December 4, 2013

Last weken

My lil sis bought a home, Alhamdullillah.. I am so happy for her.

So parent is here to help kemas the rumah, cat serba sikit, and also to assist the wiring-and-kitchen-workers as my sis have to go to work during the weekdays.

My eldest drop-by. So we had a small little gathering at Sya's home. And since both my parent are celebrating their birthday 6 and 7 December respectively, we had an advance birthday celebration :)

Our brand-new family photos (new addition is Yahya :))

Kids having a blast in the pool. 
Best jugak rumah appt ada swim-pool ni.


Alhamdullillah, for all the happy moment :))

Last Saturday

15 days and Kami gi jalan-jalan. Hehee.. 
Yup, I drove. But I already drive 7days after labored hantar Mat g solat Jumaat. ;) 

Saturday, November 30, 2013

15hari


Alhamdulillah. And for record, this is the Only pair of baju baru that I bough for him. The rest is hand me down.  Baju ni pon dh nk Sempit dh (sbb ni sz premie-newborn). 


Thursday, November 28, 2013

With d boys


Sbb Zahra decided to go to school for the cuti sekolah class. Sbb duduk rumah dia asik kena buli ngan Hamza je. 

Hamza cut his hair last weken, made me miss his long hair. Rambut gonjeng ni nmpk nakei skit mukanya, hahaa.. 

Yahya is 13 days today. 
Rasa seperti lambat masa berjalan. Mebe sbb xde buat apa. Tak sabar nk habis pantang. 

I'm having bad rashes due to heat. Adui, sengsara sbb gatal dan pedih. So now, dh tak pakai sweater and socks and duduk dlm aircond. I can't stand the heat, sorry. 

2 more weeks to go. I will survived I believe. InsyaAllah. :) 


Monday, November 25, 2013

Kisah berurut

Alhamdulillah. Selamat dh berurut lepas bersalin last Saturday. The two eldest went for a school trip to Muzium TLDM and Petrosains, KLCC, so I took the opportunity to pamper myself, betulkan balik urat-urat yang tegang masa beranak hari tu. 

Kat mana? Kali ni hebat skit: berurut di Spa - D Amani Spa, Putra Kajang, just opposite Zahra's school. Kisah D'Amani Spa pernah ditulis sebelum ini di link ini: 
http://www.wahmme.blogspot.com/2013/09/damani-spa.html

Sebenarnya dh panggil Makcik urut dtg rumah, but entahlah, some miscommunication occurred and I have to cancel her services. Sorry ya Makcik. 

And since I received an sms from D'Amani spa saying that they having November deal, I asked if they hv any discount on After Birth treatment package and ya they did, so without hesitate, terus booked and I am having 4 hrs self-pampered. Sian Mat, penat dia 4jm stranded kena jaga Yahya. Hehee..

So, package includes:
20min Mandi sauna
2jam Aromatherapy massage
30min Hot stone massage 
30min Lulur
30min Hot herbal bath
-- kalau ikut normal pakej, semua ni 2j30min je, but since ada deal, they lengthen the duration for full body Aromatherapy massage. 

Alhamdulillah, puas hati sangat-sangat. Satu hari berurut pon dh cukup. Alhamdulillah. 



11days today

And the hanging umbilical cord finally dropped. 
Alhamdulillah :) 

Neeza Zaini
www.NeezaNeedles.biz
019 3377 907
Facebook, Instagram, Twitter : NeezaNeedles

Friday, November 22, 2013

Satu minggu


Bercukur, hospital checkup and we named him Yahya, semoga dia dianugerahkan peribadi seperti Nabi Yahya alaihisalam as mentioned in the Surah Maryam, ayah 12-15. Ameen . :) 

Thursday, November 21, 2013

Kiddo

Si kecik baby genap satu minggu. 
Esok insyaAllah botakkan kepala. Huhuu..
#thesunnahthebetter 


www.NeezaNeedles.biz
Facebook, Instagram, Twitter : NeezaNeedles

Photobooks


Our first ever Photobooks arrived. One bertemakan d kids and another one bertemakan sefamili. Nice, cantik rupanya. 

Kupon beli lama dah, bulan April, dekat due Nov baru la terhegeh nk buat. Sib baik jugak dia hantar eml notifikasi, kalo dak burn Rm45 satu buku. 

Okla benda ni. Next time ada deal kat Groupon bole beli lagi :) 


Wednesday, November 20, 2013

While u were sleeping…


6 days young today. 

And I resume bacaan yg tergendala di juzuk 10. So glad to know that I can still recite the Quran even while in menses or postpartum bleeding :) 


Pantang menu

Pagi dan petang biasa nya makan cereal, dengan secawan oatmilk panas campur milo.


Untuk lunch, buat sayur kukus - sawi + broccoli + cauliflower + carrot + ginger dan segelas air oren panas. Sedap.. I dont eat nasi, bukan sebab nk kurus cepat but more on tak nak ambil too much grain sebab susu akan jadi banyak terlebih-lebih and I have to pump and pump and pump.. boring. So cut nasi. Some people nasi penting to generate susu. Alhamdullillah, my susu terlebih-lebih pulak..


Today, yesterday and insyaAllah tomorrow and hari mendatang punya lunch meal. Sedap.. jemput makan :)


Tuesday, November 19, 2013