Sunday, June 30, 2013

Siratul mustaqeem

Dalam AlFatihah, ummul-kitab, kita minta pada Allah swt agar 'ditunjukkan' ke jalan yang lurus.
Jalan org yg berjaya, dan bukan jalan dikalangan mereka yg ingkar lagi sesat.

Pernah tak bertanya,
jalan apakah itu?
di mana jalan itu?
how to get into that road?

Ironi, jawapan nya adalah pada ayat selepas Al-Fatihah.
Jalan itu:
'Kitab ini tidak ada keraguan padanya; 'petunjuk' bagi mereka yg bertakwa.
(Siapa orang yg bertakwa itu?) Iaitu mereka yang (i) beriman kepada yang ghaib, (ii) melaksanakan solat, (iii) dan menginfakkan sebahagian rezeki yang Kami berikan kepadanya. (iv) Dan mereka yang beriman kepada Al-Quran yang diturunkan kepada Muhammad saw, (v) dan juga kitab-kitab yang telah diturunkan sebelum, (vi) dan mereka yang yakin adanya Hari Akhirat. Mereka inilah orang yang mendapat 'petunjuk' dari Allah, dan merekalah orang-orang yang beruntung.' 2:2-5.

Ringkasnya 'jalan yang lurus' itu ada pada Al-Quran, kalamullah, kata-kata Allah taala.

Menjadi muslim bukan sekadar salah dan puasa.
We've been given a manual, on how to become successful muslim.
The Quran.
Lets not just let it be in the shelves.
Read, learn the ibrah and practise.
Have a private moment, each single day with the Quran.
Feed the soul, and insyaAllah, the body will be in good condition.

Haiya alal Falah..
marilah kita bersama menuju kearah kejayaan.

- Bro Yusha Evans, BeingMe 2013



Friday, June 14, 2013

Tentang kematian

Ali Imran, 3-185:
Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Dan hanya pada hari kiamat sajalah diberikan pembalasan yang sempurna. Barang siapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, sungguh, dia telah memperoleh kemenangan. Kehidupan di dunia hanya lah kesenangan yang memperdayakan.

Ali Imran, 3-145:
Dan setiap yang bernyawa tidak akan mati kecuali dengan izin Allah, sebagai ketetapan yang telah ditentukan waktunya. Barangsiapa mengkehendaki pahala dunia, Kami berikan kepadanya pahala dunia itu; dan barangsiapa mengkehendaki pahala akhirat, kami berikan kepadanya pahala akhirat itu, dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.

Ali Imran, 3-156:
Wahai orang-orang yang beriman, jangan lah kamu seperti orang-orang kafir yang menyatakan kepada saudara-saudaranya: "Sekiranya mereka tetap bersama kita, tentulah mereka tidak mati atau terbunuh". Dengan yang demikian, Allah hendak menimbulkan penyesalan di hati mereka. Allah-lah yang menghidup dan mematikan, dan Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan.

Ali Imran, 3-154:
Sesungguhnya, segala urusan itu di tangan Allah. Meskipun kamu ada di rumahmu, niscaya orang-orang yang ditetapkan akan mati terbunuh itu keluar juga ke tempat mereka terbunuh. Allah berbuat demikian untuk menguji apa yang ada di dalam dadamu dan untuk membersihkan apa yang ada di dalam hatimu. Dan Allah Maha Mengetahui isi hati.

An-Nisaa, 4-29: 
 ... Dan jangan lah kamu membunuh dirimu. Sungguh, Allah Maha Penyayang kepadamu.

Al-Fatihah to my beloved Uncle, who died today due to liver cancer in Mecca. Semoga roh beliau dicucuri RahmatNya.

Wednesday, June 12, 2013

Little mission

At the end of the class - Fiqh of Da'wah, Sheikh Kamal bertanya:
who is in your list of da'wah? what method/approach will be use?
Jujur ckp, masa dan ketika itu, I cant think of any. Blank..
Duduk rumah like 24-7 tak jumpa org, mana nak berda'wah nya, imo..

After a while, I believe I found my da'wah mission.
Simple and easy, tapi tak lah begitu senang..
I going to call to people to do what I like doing now:
Reading the Quran.

Alhamdullillah.. LahaulawalaQuwataillabillah..
As my own journey to read and love the Quran:
Mula-mula tak la mudah mana: I hv to force myself to read the Quran-
word by word,
bait demi bait,
ayat demi ayat..
dengan translasi, bukan baca sesaja.

Sebab, in my humble opinion,
ini je perkara yg mudah utk mensucikan hati:
nk tahajud - adoi, sayang nya tido itu..
nk puasa Isnin Khamis - kang takde tenaga nk tido je keje..
Jadi bacalah Quran: mudah.
You just sit and read... Stand and read pun bole.. Lying down and read lagi best..

As most of the scholar said:
Al-Quran je yg mendekatkan kita dengan agama, the Deen, and with our Prophet (pbuh)..
Sunnah dah la tak amalkan, tinggal plak jauh dr bumi anbiyak..
Jika Quran juga jauh di hati, maka dunia la yang hampir..

And I hope, by suggesting to my beloved friends to read the Quran,
this will also boosting my imaan to read and sharing the ibrah that I get from what I read..
InsyaAllah.