Wednesday, July 17, 2013

Televangelist by SaifulIslam

Taubat Seorang ‘Televangelist’

Quote from comment: Nur Ida W 
kecenderungan masyarakat ke arah kebaikan itu sudah bagus, tetapi kecenderungan kepada meminati personaliti penceramah dan meraikannya seperti celebrity itu yang harus diperbetulkan. 
saya juga pernah terjebak dengan keadaan ini, dan sekarang sedang cuba memperbaiki diri untuk fokus pada ilmu yang disampaikan dan juga cuba menghadiri kelas-kelas secara formal dan tidak bergantung kepada media. 
saya rasa antara kesan televangelism ini ialah ketaksuban kepada seseorang yang diminati dan membawa kepada pergaduhan dan perselisihan sesama 'peminat'. seringkali saya mendapati apabila keburukan yang diminati terdedah, sama ada si peminat menjadi begitu defensive ataupun menjadi pembenci bertukar 360 darjah. 
apa yang saya nampak boleh dilakukan ialah hentikan meletak gambar-gambar kacak jelita para penceramah ini pada poster, iklan etc... terimalah mereka seadanya.
langkah lain ialah jangan membanding-bandingkan teknik ceramah mereka, ambillah yang baik dari apa yang mereka sampaikan, usah memilih-memilih dalam hal mencari ilmu, mendengar tazkirah dan motivasi tidak salah, tetapi mencari ilmu secara bertalaqqi dan menadah kitab perlu dijadikan prioriti. 
akhir kata, terima kasih kerana membangkitkan isu ini, semoga kita semua dipelihara Allah Aameen.

#selfreminder #whatialwaysthink

Tuesday, July 9, 2013

Ramadhan checklist



www.fb.com/neezaneedles

Kebajikan

Sesungguhnya kebajikan itu ialah:

1) Beriman kepada Allah swt,
2) Hari Kiamat,
3) Para Malaikat,
4) Kitab-kitab Allah,
5) Para Nabi,
6) Memberikan harta yang dicintai kepada:

  1. kaum kerabat, saudara mara terdekat,
  2. anak-anak yatim,
  3. orang miskin,
  4. musafir yang memerlukan pertolongan,
  5. orang yang meminta,
  6. hamba sahaya
7) Mendirikan solat,
8) Menunaikan zakat,
9) Orang yang menepati janji apabila ia berjanji,
10) Orang yang sabar dalam kesempitan, penderitaan, dan peperangan.

Mereka itu lah orang yang benar imannya, dan mereka itulah orang yang bertakwa.

-- Al-Baqarah, ayah 177.


Monday, July 1, 2013

Grab the best in Ramadhan - tips for mum

Kepada emak-emak, especially yg beranak kecik, mcmana kita nk grab pahala during Ramadhan.
Sbb kekangan masa dan tanggungjawab kadang tu menyebabkan kita tidak dapat bersama jemaah lain untuk berada di masjid untuk berterawikh, tadarus dan lain-lain.

1. Bangun 15minit awal sebelum sahur.
Jika dh biasa bangun jam 5pagi, make it 445 pagi. 15 minit awal tersebut adalah masa bukan untuk menyediakan juadah yang beria-ia, tetapi masa untuk kita berdua-duaan dengan Ilahi. 15 minit is sufficient enough for:
2 rakaat tahajjud, 100 dzikir Istighfar, dan 5helai muka AlQuran berserta makna.
Dan tips utk menghabiskan 1juzuk Quran sehari: 1 Juzuk 20muka surat, cuba baca 4muka surat setiap lepas solat fardhu. InsyaAllah bole selesai 1juzuk satu hari.

2. Dzikir dan Istigfar
Basahlah lidah dengan menyebut nama-nama Allah, even semasa bekerja sekali pun (cooking, driving etc). Berdzikir dengan lidah dan yang paling penting dengan hati.. fahami makna utk mencapai tujuaan nya.

3. Tarawikh
Bole jugak dilakukan di rumah, tak de masalah untuk tidak turut serta di masjid. Dan tarawikh ni maknanya sendiri untuk berehat (to take a rest), makanya bole dilakukan, 2 rakaat, kemudiaan rehat, intertain children or whatsoever, then bole sambung balik 2 rakaat, kemudian bole rehat buat kerja lain semula, dan bole sambung kembali 2 rakaat. Even kita tidur, dan bangun sahur kembali, bole sambung our terawikh.

4. Quran
Slot time utk baca Quran. Umum kita tahu, bulan Ramadhan adalah bulan diturunNya Quran, maka make a connection with the book. Download siap2 apps Quran for those yang pakai smartphone. So bila ada kelapangan jer (dlm train, bus, while waiting for something), bukak dan baca. For mums yg masih menyusukan anak, take the opportunity sambil baring/duduk menyusu tu, sambil baca Quran.

5. Elakkan..
i. berbual kosong - boleh cenderung utk ghibah/fitnah
Apakah itu ghibah- apabila kita berkata tentang seseorang, walaupon perkara yang benar, tetapi dia tidak ada di situ. Dan jika perkara itu tidak benar, maka fitnahlah jatuhnya - Hadith Riwayat Muslim

ii. perkara lagho - membuang masa seperti internet (FB, twitter, iG), games (candy crush sebagai contoh), dan even buku-buku resepi untuk persediaan berbuka atau raya. Bersederhana dalam segala yang kita lakukan. The month is too important to be distracted with other less important that can be done in other month.

iii. tidur, makan yang berlebihan - tak bagus untuk badan, juga tak bagus untuk jiwa.

Semoga kita emak-emak, mencuba untuk memaksimumkan ibadah untuk mendapat yang terbaik di Ramadhan ini. InsyaAllah..

LahawlawalaQuwataillabillah.. :)


-- petikan ceramah Uztazah Nurhafizah

How to make this Ramadan the best Ramadan


How to make this Ramadan the best Ramadan - Zohra Sarwari

Life Webinar
**

Take advantage that Ramadhan is the month Allah swt gives us Oppurtunity to refresh our imaan. Not all got the opportunity to meet Ramadhan.

Step 1: Preparation for Ramadhan:
1) Decorate house to welcome the Ramadhan- its so special, let all the member of the house know about it.
2) Buy gifts / eid prepare early - so that when Ramadhan comes, its time for ibadah.
3) Start reading Quran now so that we can finish when Ramadhan end. Read with meaning, translation. Useless reading the Quran without meaning. We cannot act on it if we dont know the meaning. Its Allah words, how we gonna talk/understand what Allah said without the translation.
4) Makes dua list. Goal what u want to change about urself.
5) Prepare physically and mentally by fasting Monday and Thursday.

Important about Ramadhan:
Teach us Sabar!!! Keep remind urself.. I am fasting.. I'm fasting.. Zikr..
Make dua for self and people instead of swearing or backbiting people.
Jaga lidah, jgn mengumpat.. fasting will not be accepted (hadith add here)
Listen more and talk less.
Obey ur parent even if its inconvenient. Be the best to our parent, family then to the outside people.

Step 2: Write ur goal
What u wanna change. Get rid the bad habits.
- 30mins with the Quran daily
- make full use of the 2/3 night: wake up early before sahur to tahajjud, other solat sunat
- pray right after the adzan
- sabar
- stay away from ghibah and be in good company
- listening to other good islamic lectures

Step 3: Take massive action
Achieve ur goal!

stay in Halaal and beneficial knowledge 
stay away from the bad habit: those that is not good for the soul
Share with community good words- Fb, Twitter

schedule everything u wanna do- 30min Quran after Fajr/Asr
make goal that u can achieve
How to achive: think that tis is the last day/Ramadhan that u hv..
make sure goal are small and achievable.. so that we're not overwhelm..
small thing will create momentum

Give urself a reward - buying urself a good book.. when u achieve something
Preserve the momentum that uve gain during Ramadhan tru out the year till we meet Ramadhan again.

Think: pain vs pleasure 
pain of unable to fast because poor health
pain of not able to reach the nx Ramadhan
Dont take tis for granted.. tis is the best moment to coming back to the deen..
if its go away, it too let..