Sunday, September 29, 2013

Masalah bersembang

‎Yg paling utama adalah topik.  

Ntah la. Lately, aku merasakan yg kawan-kawan pun dh malas nk contact sbb ‎apa yg diorg nk cerita (gosip) will end up me saying, lantak je la dia nk buat apa pun. Infact masa balik kpg hari tu my mom nk jugak bergosip sedara mara, end up me saying, biarla Ma, asalkan x nyusahkan kita, minta duit ke apa, it's up to them la nk buat apa pun. 

Hahaa.. macam bagus je dia punya patahan respon tu kan. Entah. Aim memang la nk masuk syurga (sapa tak nak kan), situasi nya di sini bukan la nk tunjuk alim ke apa, TAPI more on to malas nak layan. Malas nk serabut kepala. Like when we talking about selebriti ke, or kawan-kawan yg zahirnya kelihatan problematic n‎gan masalah kewangan rumahtangga, even kisah politik bagai.. apa yang kita dapat? Apa solusi nya? 

Mcm aku penah tanya kat Mat, dh x tgk bola, badminton lagi ke bang? Soalan serius bukan sindiran. And he simply answered dapat tau result pun sama jer. Tgk live bukan dpt apa pun.

Mungkin kami dah tua dan merasakan ada perkara lagi penting dalam kehidupan ini, perkara tentang kami sendiri, dari memikirkan tentang masalah-masalah sekeliling yang tidak berkaitan. Teringat talk by Bro Nouman, antara yang dikatakan: Stop watching news. Tak de faedah. Kita bukan bole dapat nk ubah apa-apa pun. Fokus on self, on family. Thats more significant. -- komen dia tentang bapak yg balik kerja sibuk nk tengok berita semasa kat tv.. tak ingat talk tajuk yg mana satu.

Begitulah.

Ada kawan penah tanya, mcmana nk elak dari berghibah tak tentu hala? I think the best respon is 'lantak dia la nk buat apa pun'. The story will ended there. And maybe the friendship as well. Hahaaa... 




No comments:

Post a Comment