Sunday, March 22, 2009

MAM Teat

Zahra hanya prefer puting ni - dari kecik sampai besar: baru ni ada gak cubaan menukar puting kepada puting Avent yang ada melambak tak guna tu - tapi tak berhasil - dia tak nak minum susu dalam botol tu claim yang botol tu bukan botol dia sebab puting tu bukan puting MAM.. haih, pandai la pulak..

Masalahnya, sejak consume FM, aku perasan yang puting MAM ni cepat berkerak - ada la dalam dua minggu dah berkerak. Dulu masa Zahra minum EBM tak de pun berkerak: in fact satu puting tu bole pakai like 6 months - elok je struktur nya.

Tengok ni, perbezaan: satu puting baru dan satu puting yang baru je dipakai 2 minggu.



Aku tahu kerak tu kerak susu, which sesetengah orang tak bape nak kisah sangat, but being microbiologist i know that kalo crust made by food, then they would be bacteria colonized on that particular area. Tak nak la nanti Zahra dapat diarrhea plak.

Kengkorang yang pakai puting ni ada encounter tak this prob? Korang buat apa ek? Aku dah tenyeh-tengeh puting tu ngan scotchbrite tapi tak jadi la..

Puting MAM ni dah la tak murah - sakit jugak kalo nak tukar every 2 weeks.

4 comments:

  1. SIL asu buat camni...every time after habis feeding je dia akan terus prewash (bilas dgn air)botol dan teat tu. next time baru dia cuci dgn sabun. dia kata kalau biar lama2 mesti jadi berkerak

    ReplyDelete
  2. Yup, sama la ngan ely Neeza.. terus rendam tak tggu susu jadik dadaih dlm botol tu sbb jenuh nak menyental..
    Ada petua, guna beras time basuh puting which is goncang2 botol lengkap berputing..dgn beras dlm tu.. tapi tak penah try pun sbb tak penah face sgt masalah mcm ni.. ekekekeke..

    ReplyDelete
  3. Asu & Eli: Kalo kat rumah mmg kita basuh terus botol dia - ni kes kat taska la ni (mayb they ol basuh botol tp tak basuh teat)..

    ReplyDelete
  4. haaa ku pon pkirkan ----> ni mesti sebab taska biar susu da kering.... tak basuh until nxt feeding!
    tambah plak zahra minum susu choc.. lagi la cepat jer tukar kaler puting tuh kan??

    aku takdak masalah ni... sebab aQim minum susu fresh milk (yg mu sajes dulu) kah??
    memang kalo basi pon --- in case dia minum tak abis b4 sleep, esok pagi pon susu tu tak jadi dadih (ada ciri cam ebm sikit kan??)

    ReplyDelete