Tuesday, October 20, 2009

I am a FTWM

I have to state it clear.. very, very clear. Bukan apa, lately while blog-hopping, I was influenced by some mothers yang plan to be SAHM or WAHM. Ada yang memang dah resign from their day work and some of them planned to resign by a year.

Well, aku sebagai penjawat awam memang la sepatutnya bersyukur. Gaji ok, kerja lagi ok tak keras mana pon – for a person macam aku ni yang sungguh la tak ambitious nya, gaji tu sememangnya cukup dan setara dengan kerja yang aku buat yang langsung tidak memeningkan kepala. Serius, kerja aku memang tak pening kepala (atau aku yang beranggapan sedemikian, tak tahula plak kan) sebab prinsip aku memang kerja adalah di tempat kerja: tunggang terbalik ke hapa ke semua di tempat kerja – tepat jam 5 punch out and that’s it: Masa untuk bergolek-golek dengan Zahra (dan adik-adiknya).. YEAY!

Cuti* plak, wah memang heaven la.. I’m glad I’m not an educator (cikgu atau pensyarah [sesiapa berkenaan jangan terasa plak]) sebab macam semalam aku rasa tak larat je nak pergi kerja, aku boleh terus call my boss and said that I’m not going to work sebab MC atau EL. Cuti tahunan plak banyak – 30 hari equal to 1 bulan cuti tu; cuti sakit up to 200 days; cuti tanpa gaji boleh amik straight 3 tahun; cuti bersalin tanpa gaji plak boleh terusan ke 5 tahun. GILER - kan!!!

Dan aku rasa, benefit paling besar kerja gov ni, seperti semua orang tahu adalah pemberian taraf pencen*. Memangla orang cakap, KWSP pun ok apa, tapi tak sama. Pencen dapat sikit-sikit tapi setiap bulan ada, KWSP dapat segelubuk, tapi kalau esok habis, lusa nak makan apa?. Dan.. dan.. dan menarik tentang pencen (mengikut Akta Pencen 1980, seksyen 12) seorang yang telah berkhidmat lebih daripada 10tahun, berumur 45tahun bagi perempuan LAYAK untuk memohon persaraan awal dan LAYAK untuk menerima pencen dengan amaun yang tidak lebih daripada amaun yang sepatutnya. Menarikkan statement itu.. ngeee…

Makna nya di sini, aku akan berkerja up til umur aku 45 tahun. That means, I’m going to serve for the public for another 15 years. Erm, tak la lama mana, Zahra pun tak habis SPM lagi.. heheheheh.

Ok, enuff of berangan-rangan, lets continue to work (for another 15 yrs).. Hahah..

*based on Pekeliling atau Akta yang berkenaan. Kalau silap, mungkin sebab tak habis khatam.. hehehe

5 comments:

  1. aku kadang2 pun tergedik nak jadi SAHM atau WAHM. in fact plan to change the status pun dah ada dalam life plan (eceh... mcm poyo lak) Tapi aku sentiasa berpegang pada pesanan mak aku yang langit tak selalunya cerah.

    selagi termampu aku kerja walaupun kat kepala hatta waktu kerja dok teringat senyuman anak.

    dan aku agree ngan ko pasal benefit pencen. itu susah nak lepas tuh.

    ReplyDelete
  2. DD, betul langit tak selamanya cerah.. aku pon takut nak run bisnes. tkut talak untung.. heheheh..

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah.. bestnya la keje gov kan????

    ReplyDelete
  4. oo muncul pun my comments.. baru notice most of my coment kat entr2 lain tak appear.. pasai apa ek

    ReplyDelete
  5. Zura, your comment tak appear? eh nape cm tu plak yer.. ermm..

    ReplyDelete