Tuesday, December 1, 2009

January-March 2009

Ok. Disember datang lagi. Sekejap sahaja 2009 pun akan melabuhkan tirai dan 2010 bakal menjelma, and another 10 years akan sampai 2020. Wah.. kejap nyer, bak kata ‘blog’ Wani, Wawasan 2020 mula dicanang time weol form3 ke form4. Time tu rasa macam, giler la 2020, lama lagi tuh, alih-alih sekarang rasa macam sekejap je lagi.

Seperti biasa, bulan terakhir dalam satu tahun adalah bulan untuk menilai kembali apa yang telah dilakukan, check balik wishlist 2009- tercapai atau tidak, dan juga bulan untuk membuat revolusi baru bagi tahun berikutnya. Echeh..

OK, apa yang aku dah buat sepanjang 2009 ni.. Lets start with suku tahun yang pertama.

Rasanya semua tahu, suku tahun pertama adalah period di mana aku sibuk berulang-alik ke PPUM. Yup, doing the chemo thingie. Life was suck, but to be what I am today (being healthy) the chemo must goes on. Namun begitu, pengalaman chemo adalah sangat mahal. Aku rasa ini adalah ujian Allah mahahebat pada aku. Pada aku, pregnant with molar was nothing sebab biasalah, kalo orang pregnant and gugur but when the illness comes with a package that you have to undergo chemo treatment, than it means something. Waktu memula menjalani proses chemo, banyak yang terpaksa dikorbankan: I have to stop breastfeeding (walopun pada waktu tu memang dah ‘penat’ sangat bf Zahra yang dah besar BUT to stop immediately by force adalah trajis), sent Zahra back to Ipoh (pertama kali berpisah dengan dia) and having my own inner trauma.
Waktu tu aku mula sedar, apa-apa hal pon family lebih penting (dari kerja especially). Sebab waktu aku sakit- kena DnC dua kali dan seterusnya admitted kat PPUM for chemo treatment, TAKDE SORANG pun office colleague yang lawat aku. Ye, aku pon memang la tak famous kat tempat kerja but when nobody come to visit you when you’re sick betul-betul bukak my mata yang if I died pun they don’t care. Entah minggu depan dah bole dapat my pengganti.

Cycle pertama chemo adalah sangat bersemangat: semangat nak hidup ni. Cycle kedua, dah mula rasa penat, dan masuk cycle ketiga mula muak dan bosan. Lama.. rasa lama sangat. Asik kena prick here and there, and yet bacaan beta-hcg masih tak turun-turun. Waktu ni semangat memang sangat down. I feel like runaway but tak tahu nak pegi mana, and I start to change (in attitude manners) – bersikap kurang ajar dengan Mat and start to hit Zahra. Aku rasa Mat memang sangat bosan dengan aku pada waktu ini dan Zahra pula sangat takut dengan aku. Pantang dia buat hal, memang akan kena pukul- at the end, Mat dapat tahu (I hit Zahra) and he suggested kalo aku dah tak nak bela Zahra gi hantar dia balik Ipoh. And when I start to torn-apart, I called my SIL, telling her what I feel and seek for her advice. Nasihat dia mudah sahaja: balik kepada Pencipta, balik kepada Allah swt. Solat 5 waktu mungkin tak cukup untuk merawat hati yang luka- cuba buat lebih. And Alhamdullillah, I took her advise and start to see that there shall be a light at the end of the tunnel. By cycle fourth and onwards, aku lebih bersikap positif. Sakit ini dari Allah dan hanya Allah yang boleh menyembuhkannya. Andai Allah tidak bisa menyembuhkan, mungkin ini adalah balasan ke atas dosa-dosa yang telah aku lakukan. I admit, aku bukanlah orang yang baik.

Being in the chemo center juga sangat membuka mata. Kita sakit, but ada orang yang lebih sakit. Aku kena chemo BUT aku bukan pesakit kanser, mereka kena chemo DAN mereka merupakan pesakit kanser. They maybe old but having to sit there, knowing you’ll die because of the illness bukan sesuatu yang menyeronokkan. Ramai yang aku jumpa. Antara nya Kak Aisyah, my bedmate when I first get admitted to the hospital. She used to having uterus cancer and it cured somewhere a year (they removed her uterus) but then the follow-up said that the cancer cells might has been further to the ovary. She might be having ovarian cancer. Dan lepas tu lama tak jumpa, until on my fifth chemo cycle, she was there, admitted again. I was about to see her and say Hi, but too many visitors and I said, Nevermind, I’ll see her the next day I come for my treatment and the next day when I came, her bed was empty. Yes, she died at that particular night, at the age of 42, leaving a husband, five children, and the youngest was 5yo. Sedih kan..

Alhamdullillah, I survived the chemo. And Alhamdullillah, I’m here once again given the opportunity by Allah swt to get pregnant. Kata orang, penawar sakit memang pahit, namun dihujungnya ada kemanisan. Semoga ujian-ujian ini tidak menjadikan aku manusia yang alpa lagi leka.

OK. Suku tahun kedua dan seterusnya sambung di lain masa.

4 comments:

  1. back to Allah..
    is what I'm doing now..
    aku pon ada complication gak ann..
    huhu..

    ReplyDelete
  2. Ira, i read your blog. maaf sebab tak tinggalkan sebarang komen di sana. tak tau nak komen apa sebenarnya.. Tapi like i said, ada masalah kita kembali kepada Allah swt. Dia yang bagi jadi kita pohon agar Dia sembuhkan, but if apa yang kita nak tak dapat, janganla berpaling sebab Dia lebih tahu kenapa Dia buat macam tu.. Apa yang penting usaha kita untuk BerDoa.. :)..
    ko take care, ok.

    ReplyDelete
  3. alamak mai, jangan la sedih.. tapi bila kita baca balik pon macam sdih gk.. esp part memukul zahra tu.. erm... bad mama..

    ReplyDelete