Monday, December 14, 2009

Looking forward 2010

Lagi 15 sahaja 2009 akan melabuhkan tirai. Jom check sekejap my 2009 wishlist- ada kesampaian atau tidak:


Well, I still didn't get the water heater- rasa seperti dah kebal kulit dan urat saraf mandi pagi dengan air sejuk setiap hari.. hehehe..
Floor to roof book shelves pun tak beli- I think this wishlist get abundant by the time past by.

I went into a course baru ni, berkenaan dengan soft-skills. Dalam course itu turut diterangkan tentang azam dan matlamat hidup. Azam dan matlamat hidup ini terbahagi kepada 8:

dan perlu ditulis secara jelas supaya dapat direalisasikannya. Like untuk kerohanian, instead of tulis saya berazam nak jadi muslimah yang baik (too general, define baik(?)), ianya perlulah ditulis seperti ini, setiap malam lepas Magrib nak ngaji barang 10 ayat, wajib baca Yassin setiap malam Jumaat, atau nak solat jemaah di masjid setiap waktu. Azam dan matlamat yang jelas ini lebih mudah untuk direalisasikan dari ayat general seperti nak jadi kaya tetapi tak tahu jalan atau cara ke arah itu.

Dan dalam course itu turut ditekankan, adalah tidak salah mempunyai azam berbentuk keduniaan (eg. nak beli Iphone, nak tukar kereta baru) sebab manusia bermatlamat adalah lebih baik dari manusia yang sekadar hidup kerana masih belum mati. Namun harus diingat, dalam mengejar dunia, kita kena kejar juga akhirat -- teringat plak kata Ustaz Ismail Kamus: Dunia umpama lalang, Akhirat itu Padi. Tanam lalang, lalang lah yang tumbuh, tanam padi, lalang kan tumbuh jua.

Ok, berbalik kepada azam dan matlamat, aku sebagai manusia biasa, set target untuk:
  1. Keluarga: Since InsyaAlah kami akan tambah ahli keluarga by June 2010, most probably aku nak apply cuti menjaga anak tanpa gaji sampai at least baby reach 6 months. So, will becoming back to work by 2011. Tapi, ni pon kena tengok jugak tahap kewangan keluarga. Kalo Mat mampu support bole la, kalo idak, terpaksa la masuk kerja semula selepas 2 bulan cuti bersalin habis. Uhuhuh...
  2. Kerjaya / Mental / Ilmu: Well, bercakap pasal kerjaya ni, aku sungguhla tidak ambitious.. ekekek. However, I did apply for HLP 2010 and will be going for the interview somewhere next month. Tak, aku tak de intention nak further buat phD - tak sanggup la nak pecah kepala otak. Just apply nak buat Master je (sekali lagi)- something related on management bukan tentang microbiology. Tapi tengok kepada senarai pemohon (overall) gerun rasa sebab yang memohon adalah seramai 400 orang, peruntukan HLP plak dalam 70 je. Tapi tak salah mencuba kan, mana tau kalo dapat, bole la rehat berkerja 2tahun gi belajar.. heheheh.
  3. Fizikal: Hopefully my figure will be back to normal after giving birth to adikZahra. Antara plan nak kurus, adalah bfeeding, cd aerobic and babywearing pon bole burn calorie jugak kan..
  4. Kerohanian: Nak maintain aktiviti sekarang, dan nak memperkukuhkan dengan berpuasa sunat Isnin atau Khamis. Yang ni bole start asap. Hari tu gi KK wat monthly antenatal check-up kena sound dengan nurse sebab berat badan naik banyak (naik 1 kg, sepatutnya bole naik 500gm je). Dia siap sound kalo next time naik lagi kena wat MGT test. Uh, takutnya. Family history diabetic tu ada. Hopefully aku tak kena la.. ameen.
  5. Kewangan: So far, kalo ikut gaji sekarang, kewangan kami agak stabil (untuk seorang anak bernama Zahra). And since 2010 akan ada pertambahan ahli keluarga, maka status kewangan mungkin akan terjejas sedikit. Dan sementara ni, kena la berjimat cermat. Since aku dah bergiat cergas dalam aktiviti menjahit, perkara yang berkaitan fabrik mungkin akan dibuat sendiri (kecuali baju kerja Mat). Aktiviti makan luar di tempat mewah juga mungkin perlu dikurangkan ke 2x sebulan. Dan perkara yang tak patut dibeli tidak perlu la dibeli (but I still demanded the water-heater). Well, perkara tentang kewangan ni kena buat list yang lebih terperinci.

Ok, ini adalah matlamat 2010 aku (terima kasih kerana sudi membaca). So, apakah matlamat 2010 anda?

6 comments:

  1. alahh kneeza ni selalu buat entry yg tempting nak buat jugak. ekekeke
    ok nanti nak buat later both pasal kerja n 2010

    ReplyDelete
  2. salam,

    matlamat takde lagi. just maintain apa yg dah buat skang. jaga anak dua tho SAHM sepenuh masa, bukan sonang. takpe..akak nyer time akan tiba nnti (kalo jadi la cuti 1/2 year tu nnti). mungkin bila anak2 dah beso sket, baru la berani nak tanam impian berbunga2..haha!

    ReplyDelete
  3. yumyum, haa, cepat buat.. hari tu dah hutang satu.. akak gi blog, asik statik kat entry tu jer.. hehehe..
    .
    .
    lynn, kena gak ada matlamat supaya hidup rasa lebih bermakna.. che wah.. tambah anak satu lagi? ekekeke

    ReplyDelete
  4. matlamat jangka pendek dah ada, selamat jenjalan ke belog saye utk melihatnye (^o^)//

    ReplyDelete
  5. oi jgn la dengkiii kekekeke, ok ok ni azam nak bayar hutang piutang entry nih. (azam je baru , geraknye? hehe)

    ReplyDelete
  6. Lynn, i chked ur blog.. wahh, dasat la itu projek.. chaiyok-chaiyok..
    .
    .
    yumyum, wakakaka... tak pe la kasi can la itu entry bg lama skit.. cun! serius... :)

    ReplyDelete