Saturday, December 26, 2009

Sewing right for the first time

Ok, antara perkara paling crucial semasa menjahit adalah untuk menjahit dengan betul, pertama kali dan seterusnya.

Well, to tell the truth, I am not that good too. The seam-ripper would always be my best-friend when sewing but i thinks that's OK, and whats not OK is if you finished your workmanship and wanted to try your new attires than later found out that it is not your size. A little bit bigger (which is better because you can alter) or worst its a way too small (which is bad because you might consider to charity your new sewn cloth).

I did sew some cloth for Zahra and it turns out to be way too small - this is based on the pattern given. Then, I said to my mom, 'Susahnya nak dapat size yang bersesuaian', then my mom replied, 'Anak depan mata pon nak tengok pattern, ukur la kat badan dia'. Dushhh di situ. Hehehe...

Then, starting from that I never follow the pattern measurements. I will sew based on Zahra size. Which is good because I would never having any problem with wrongly sized sewn but still the seam-ripper would always be my best friend. Hehehe..

So a little tips here - on what should you measure:
taken from The Dressmaker's Technique Bible - by Lorna Knight


This is the measurement that I made when I sew the baju romper for my Zahra:


OK, to conclude: don't depend too much on the sewing pattern but do measure from the real life person, instead.

Happy Sewing everybody :-)

2 comments:

  1. hai neeza,
    ingat saya lagi? risau saya bila x jumpa cari blog lama u di mana2. congrates for LB. sangat best kan, pregn?

    memang betul, saya pun x confident nak menjahit pakai pattern (walaupun ada beli one or two for trying. nak ukur badan orang pun saya tak pandai(as it involve certain techniques jugak - masuk dua jari la, +-1/4 inch la)

    what i always do, i ukur je baju.. yang mana yang sedap pakai. itu yang menjadikan baju sendiri sebagai pattern. tapi selalunya menjadi. baju budak yang dah buruk ke, stain ke.. boleh buat as pattern. yang penting basic bodice tu ada, pastu adjust la ikut fesyen yang kita nak..

    cara ni, untuk wardrobe sendiri sangat berehh.. tapi kalau nak bizz jahit baju, lambat sket la pandai hahha

    erkk panjangnya tulis, ada yang jadi blog saya plak kat sini.. hehe

    Peace!

    ReplyDelete
  2. hai nai,

    ingat la takan lupa plak.. thanks for dropby and leave a comment. blog jahit awak dah gi mana? saya pon cari tak jupe-jupe.. heheh

    ReplyDelete