Monday, March 8, 2010

Sabtu dan Ahad

Hujung minggu yang baru berlalu lepas adalah sangat memenatkan: fizikal dan mental!

Pagi Sabtu hujan lebat. Kalau dapat tarik selimut memang best but as usual, I have class: morn till afternoon. Balik rumah, rehat-rehat (read: zzzz). Petang tu sekali lagi, hujan lebat menggila. Ingat nak menjahit, in fact dah memang menjahit pun: menjahit tangan kelim tengkuk baju kurung depan tv. Konon nak sambung la jahit the whole baju, sekali masuk studio: peristiwa lama terjadi kembali. Argh! Waktu tu memang sangat kelam kabut nak menyelamatkan my precious sewing gadgets – the machines, books, fabrics, whatsoever. And I was lucky, Zahra sikit pon tak kacau Ummi yang berlinang-linang air mata memunggah menyelamatkan khazanah hasil dari titik peluh sendiri. YE, aku menangis-nangis: marah, geram, sakit hati, sakit jiwa semua ada. MrHubby was not around. Fine. Sebab kalo dia ada waktu tu bole menambahkan lagi sakit dalam dada. Well, for info this is not the first time peristiwa hujan jatuh ke dalam bilik. Not even second jugak. This is the third time. I repeat: THE THIRD TIME!!!

Sebelum ni aku penah tanya kat MrHubby, time weol nak balik kampong Tganu, ‘should I remove my sewing machines takut kalo hujan nanti banjir?’ and he said, ‘Dah takan bocor dah bilik tu, dinding tu dah ok’. Sekali Sabtu tu bocor balik, and I asked him, ‘kata dah baiki..’ dan he replied, ‘mana ada baiki, payah la nak panjat atas tu..’. Grrrrr….. sakit nye dengar statement tu. I continued by saying, ‘Leceh la nak kena kemas balik’, -ayat bergetar tahan sebak didada, and he without guilty I guess bole cakap, ‘Tak pe la exercise skit sekali sekala’. Dia tahu tak, I just clean up and revamped the room last Wednesday (due to the arrival of the artisan). Dan lepas tu nak kemas balik! Dan ayat yang paling sadis adalah ‘Dah nak jadi nak buat macamana?’ Huhuhuh.. ye, for the 'third time' kan nak jadi nak buat macamana?

OK, hari Sabtu dan Ahad (sekiranya tak balik kampong) memang menjadi hari mengemas: sapu, vakum, mop dan segala nya. In fact, I’ve planned to cuci/sental bilik air on Sunday, but having to clean up (again) my studio was out of my schedule. So, on Sunday, I just did what I’ve planned: cuci bilik air, kemas, vacuum and mop ruang tamu dan kemas dapur. Buat kerja semua di bahagian bawah sahaja. Siap kemas the small study room, which I sorted some of my Uni books that has not been used anymore to donate to the hospi’s library.
Untuk belah atas pulak, still sakit hati nak kemas, but MrHubby in his own effort, painted the leaked-room wall dan ntah apa lagi la yang dia buat (amended the roof, I guess) which I was so malas nak amik tahu.

I’ve planned to switch the room: my sewing studio with the guest room – sangat serik kalo berlakunya peristiwa banjir kali keempat pulak. Tak banyak mana pon barang, but till now, the mood to kemas hasn’t come yet. Asal masuk bilik tu, rasa nak marah dan nak nangis. For the time being, I just wanna let it be like what it is now: tongkang terbalik.
Tengokla, kalo mood tu datang, maybe one of these days, I’ll take leave just to kemas. If not, wait till weekend, or bila-bila when hati tidak lagi sakit (mata memang sangat sakit ok). However, this mogok mengemas will not go for that very long la, sebab tempahan baju kurung melambak nak disiapkan.. huhuh.

I dont mind to kemas, really, tapi dengan keadaan perut yang sangat ke depan ni, mana-mana perkara yang bole dielakkan dari dibuat dua tiga kali, harapnya dapat la dielakkan.

No comments:

Post a Comment