Thursday, April 22, 2010

Finally...

Updating. Setelah begitu sekian lamanya.

Malas. Satu perkataan yang menerangkan semua- tak ada alasan lain, sebab tu berkulapuk. Cerita banyak: semua pon berlegar-legar dalam kepala sahaja- malas nak terjemahkan kepada ayat. But since 2-3 hari ni aku malas nak kerja (in fact the whole april pon sungguh la malas nak kerja) I’ll take this opportunity to write down apa yang terjadi for the past few weeks.

Cerita satu:


Zahra turned 3 on the last 9th April: This is some facts about her that I previously wrote – konon nak auto-publish on her birthday date but sampai ke sudah kekal dalam draft folder.

1. Zahra still talks like a baby. I mean she uses keyword rather than making perfect sentences. But I found it very cute.
2. Still calling her Walid as Owit.
3. Since she can’t speak in full sentences, we still haven’t toilet train her yet. But amazingly, at times, she did request to pee and poo in the toilet bowl. And, yes, she did peed and pood.
4. I bought her this game that needs her to spot which is A, J or Z. She likes to play with that cheap toy, and I found out that she does basically memorize the alphabet A to Z. But when I wanted to assist her playing with that game, she’ll pretend that she’s buta huruf. Hehehe..
5. She’s still wake up in the middle of the night.. *sigh.
6. However, she’s no longer requesting milk, she just waking up to drink the plain water / ribena.
7. She is so manja and mengada-ngada.
8. She sleeps under either my armpit, or her Walid’s armpit.
9. Love to play and chase the street cats.
10. Fussy eater. She preferred to eat nasi+kicap+telur goreng or bihun sup.
11. Quite demanding, when she wants an A, she means A. No B or W.
12. Suka sangat didukung.
13. Dan sebab tak de sapa larat nak dukung dia, stroller is indeed a life-saver (malas jalan anak umi sorang ni). Tapi ok jugak dia dok dalam stroller sebab kalo kat shopping mall tak la pening nak control dia berlari or what so ever.
14. Chose what baju she wants to wear by herself everyday,
15. and she even wear her baju by her own.
16. Dengar kata (Alhamdulillah).. senang sangat nak control dia.

Since, for the time being she’s the one and only, we bought plenty of gifts for her: a bicycle (beli kat kampong adalah murah = rm70), doll-stroller (yang ni dia yang nak sesangat masa gi toy’r’us) dan horse bouncing riding (yang ni beli sebab aku tengah stress.. hahaha).





Cerita dua:
Zahra’s birthday was celebrated not once but twice. Hahaha.. bukan celebrate birthday dia pon, hakikatnya adalah Ummi yang buat gathering dengan kawan-kawan.

On 10th April, gathering dengan kawan-kawan zaman persekolahan. Lama tak jumpa masing-masing. The last gathering was held on raya 2007 (the one that I joined la.).


The second birthday bashes plak diadakan pada 14th April- tetamu jemputan adalah colleague ofis.. hahahah.. macam la tak jumpa di tempat kerja.

Tentang foods, adalah ditanggung halal: birthday party potluck – tu yang membuyut ni pon mampu buat sampai 2 kali.. Hehehe..

Cerita tiga:
On 13th pagi, I received an unknown-number phone call. Disebabkan setiap panggilan adalah 'perniagaan', so aku memang akan angkat. I never reject any call- kalo tak minat bersembang just frankly said, no I am not interested to talk/listen or what-so-ever. Dan panggilan tersebut adalah daripada taska nya Zahra. Terkejut jugak, sebab kalo taska telefon, aku memang akan jangka bad news: waktu dia kecik dulu adala taska call sekali dua cakap susu ebm dah habis- so, it is still a bad news right. Jadi kali ni taska call sebab berlaku accident kecil- jarinya tersepit pintu sampai tercabut kuku menampakkan isi.

So, rushing la kami balik ke taska dan kemudian ke Hospi Putrajaya sebab nak kena buat xray. Alhamdulillah, semua adalah ok-ok belaka, cuma decision made to go to hospi-pjaya instead of going to annur is not a good one: berjanggut menunggu prosedur yang nampak macam ringkas.

Cerita empat:
Family outing.

Yeay, I love family outing. Saat yang ditunggu setiap hujung minggu- dalam perut yang kehadapan ni pon masih gagah mengukur keluasan shopping complex. Heheheh..

So, we went to KLCC: jalan-jalan di taman:


And we also went to Muzium Mamalia di Putrajaya.. heheheh..



OK, sekian daripada saya yang malas betul nak menulis ni sebenarnya.
You readers, have a nice day ahead.

2 comments:

  1. salam kak,

    aduhai..terkejut saya tgk gambar jari tu..auch!! abes, habis la semua kuku jari tersepit tu? dah takde kuku ke? :(

    p/s: selamat b'salin, semoga sihat & gagah selalu :)

    ReplyDelete
  2. aku nak sangat bouncing rider tu. ada mcm2 binatang kan? beli kat mana? baper hengget?? huhuhu tak jumpa2

    ReplyDelete