Saturday, May 7, 2011

The presser feet

Some of you have asked me regarding the sewing machine foot, and whats the different between the feet for industrial machine and the normal domestic sewing machine. I got this chart showing the different.


So basically the normal domestic sewing machine (and even the black pedal sewing machine) using the low shank feet while most of the industrial machine will using the high shank feet. However, nowadays, the new domestic sewing machine normally use the snap-on feet which is more easier to use. And the most interesting part is there is also a snap-on adapter for high shank sewing machine so that the same snap-on type foot can be used on both machine. Cool huh?

I did plan to buy the high shank foot adapter but then, I discovered about the adapter a little bit late as my high shank feet nearly completed.

The high shank foot adapter for snap-on:


My collection of high shank feet:

Hehehe..

I'll make another entry on the type of feet that is in my collection.. :D

6 comments:

  1. Kak, high shank snap adaptor tu berapa harga ? Pastu nak kena beli all foot yg snap pulak ke?

    ReplyDelete
  2. Liza, adapter tu akak tengok kat ebay: harga rm25 (termasuk postage). Kalo ada new version mesin jahit domestik yg guna snap on type feet, so bole je la guna untuk kedua-dua mesin. If not kena la pulak beli snap-on feet (which by then sepatutnya tak yah la beli that adapter, kan).

    But one thing about snap-on feet, senang nak pasang tak yah nak skru bagai..

    Ni ada seller jual the whole set of snap-on feet plus the adapter. All in all rm90 inc postage:
    http://cgi.ebay.com.my/High-Shank-11-Piece-Snap-on-Foot-kit-/380330536832?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item588d776f80

    ReplyDelete
  3. Itulah hehe...but mmg leceh juga sebab nak kena skru bagai. Thanks for the link, kak Neeza :) Banyaknya feet akak, kena buat satu lagi post utk fungsi setiap post tu kak...Liza pun nak tahu juga :)

    ReplyDelete
  4. tu dia.. beratur kaki2 mesin koleksi neeza. syok pulak saya tengok

    from experience saya prefer lagi shank foot.. sebab snap-on ni dah elok2 kita set alignment kain nak jahit, terlanggar sikit je tertanggal la pulak.. kena pasang balik dan allign semula kain tu (kes nak shortcut, taknak pakai jarum peniti)

    ReplyDelete
  5. Liza, chk out the new post entry :)
    .
    .
    Nai, these is all the essential one.. mengada yang benarnyer.. hehehe :)

    ReplyDelete
  6. Nai, yg besa yg penting2 jer.. mengada pon ye jugak.. heheheh..
    .
    .
    Liza, refer to presser feet pt2.. :D

    ReplyDelete